Цвета Караянчева с питане до вътрешния министър за инцидента в Черноочене по време на вота

Председателят на парламента Цвета Караянчева, в качеството си на народен представител от област Кърджали, е внесла питане до министъра на вътрешните работи относно действията на местната полиция във връзка с евентуално превишаване на правомощията и извършване на неправомерни арести след хулигански прояви в община Черноочене в нощта срещу 29 октомври 2019 г.
Припомняме, че инцидентът стана повод за показното задържане на 21-годишния Мерт Али, който бе отведен от дома си с белезници в присъствието на над 20 полицаи въпреки твърденията му, че е невинен и дори не е присъствал на мястото на инцидента, и въпреки чистото му съдебно досие.
По-късно съдът отмени заповедта за задържането му като незаконосъобразна. Отпадна и поисканата спрямо него мярка за неотклонение „парична гаранция“, а Районната прокуратура отхвърли  постановлението на разследващите органи за привличането му катообвиняем. 
Синът ни няма криминални регистрации, не е участвал в противоправни деяния и не е възпрепятствал по никакъв начин действията на полицията. Въпреки това бе неправомерно задържан за 24 часа, реагираха от семейството. Кой ще поеме отговорността за упражнения психически натиск, накърнено достойнство и уронен престиж на един невинен млад човек и защо бе допуснато скандалът да се преекспонира с политическа цел, питат близките. (Мерт Али е син на заместник областния управител Леман Али.)

Народният представител Цвета Караянчева настоява да се установи законосъобразни ли са били действията на полицията по случая и има ли превишаване на полицейски правомощия от страна на служители в ОД на МВР, включително и от страна на директора на ведомството старши комисар Атанас Илков.  
Независимо отрезултатите от сигнала, Мерт Али и семейството му ще търсят правата си по съдебен ред като подадат съдебен иск срещу ОД на МВР Кърджали за незаконно задържане и незаконно образуване на дело.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини