18 °C

Закриха институцията Обществен посредник в Кърджали по искане на ДПС

Изображение 1 от 2

  Институцията Обществен посредник в Кърджали бе закрита по искане на групата съветници на ДПС в местния парламент. Това стана след предложения на председателя на групата съветници на ДПС Лятиф Расим и на съветника Сезгин Бекир. ”За”гласуваха всички народници избраници от Движението, подкрепени от колегата им Радослав Милев от „Демократична България”. Против бяха съветниците на ПП ГЕРБ и БСП.

   Началото на сесията на местния парламент бе белязано с дебат за съдбата на институцията. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев предложи да отпадне точката за закриването на институцията. Колев подчерта, че създаването на институцията е било белязано с много надежди от неправителствени организации и граждани. Бързо обаче тя е била сграбчена от клещите на политическия диктат. Превърнала се в политически подслон на кадри на ДПС, в синекурна длъжност. Това предизвикало разочарование сред кърджалийци. Въпреки всичко, това е една гражданска даденост, която се нуждае от нови правила за да стане ефективна , подчерта Гроздан Колев. Той изрази мнението на ГЕРБ, че на общината е нужен обществен посредник, който да е еднакво отдалечен от партии и ползващ се с обществено признание.

  Против се обяви народният избраник от ДПС Мустафа Ахмед.

   ОТ БСП поискаха дебат сред неправителствените организации за излъчване на кандидат с обществено признание, както и да се създаде комисия за нов правилник за дейността на Обществения посредник.

  Опозицията определи предложението на ДПС като антидемократично.

   Кметът д-р инж.Хасан Азис отхвърли твърденията на Гроздан Колев като неоснователни. Той намери противоречие в думите му. От една страна ГЕРБ критикуват работата на омбудсманите Хакиф Емин и Расим Муса , а от друга държи за запазването на институцията. Тази институция трябваше да се насърчава не чрез отричане, а чрез подкрепа, посочи градоначалникът. За съжаление и сега, както преди година няма да стигнем до консус за определен кандидат, защото се подхожда политически, каза Хасан Азис.

    Сезгин Бекир посочи, че в момента законодателството позволява всеки кърджалиец да се обърне към националния омбудсман. Местни омбудсмани има само в две европейски държави, едната от които е България. Закриването на институцията няма да се отрази на демокрацията. Досега тя е била плод на политически договорки.Така се очертава и в бъдеще.

    Сезгин Бекир предложи закриването на институцията и освобождаването на екипа на Обществения посредник,като допълни предложението на Лятиф Расим.

    Той посочи,че ако в бъдеще националното законодателство регулира статута на местните обществени посредници, включително и тяхното финансиране ,въпросът отново ще бъде поставен на дневен ред пред сесия на Общинския съвет.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ог
   Огнян
   1 0
   19:38, 28 май 2020
   Лятифчо, на теб ти прилягаше кмет на с. Мост. Какво се набута в Кж? Имаш ли реално завършено висше образование? Или си с купена диплома? Други могат и академици да станат с плагиатство
  • 2
   Мл
   Младен
   1 0
   20:47, 28 май 2020
   Ало Лятиф, колко ти тежи багажа? Даваш ли си сметка?Вземи за свой заместник и тенекеджията, егати нивото..... срам голям
  • 3
   Ив
   Иван
   1 0
   22:18, 28 май 2020
   А бе артик Лятиф, ти за тук ли си? Премина ли през някоя школа как да лъжеш, това за което не те е учил бащата ти? Имаш ли знания, виждал ли си Конституцията на РБ и......?!!!

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  20 сеп 2020
  Последни новини