21 °C

Школа „ИстОрика“ вече работи за шеста национална конференция в Кърджали

Почетен плакет и грамота получи школата по история „ИстОрика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“ послучай 24 май. Ценната колективна награда връчи кметът на града  инж. Хасан Азис на ръководителя й Димитър Димов. Той коментира, че признанието мотивира него и учениците му да работят още по-усилено и всеотдайно сега, в периода на дистанционното обучение, както и да планират смело и отговорно бъдещите дейности.

„ИстОрика“ е сред най-успешните школи в страната. Създадена преди 10 години, тя успява да се наложи със своята креативност и новаторски идеи. За това кратко време организира пет национални ученически конференции по история и цивилизации /2012г., 2014г., 2016г., 2018г.,2019г. ,/със съдействието на Община Кърджали.

Членовете й са носители на множество призове, участват всяка година в национални и международни конкурси и създават ежегодно няколко значими събития. Сред тях са превърналият се в традиция „Исторически маскен бал“; издаването на три исторически книги; първия исторически вестник „ИстОрика“.

Последното престижно отличие бе за десетокласничката Теодора Шанева, която спечели националния конкурс, посветен на 135 –та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и стана носител на националната награда на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков за 2020 г

„За нас е чест да получим това признание и то на толкова значима дата. Означава, че си вършим работата успешно и ни мотивира да развиваме школата още повече“, сподели по повод отличието Димитър Димов.

Школа "ИстОрика" /Иновативно средище за творческо обучение, развиващо изкуството и класическата академичност/ към Средно училище "Петко  Рачов  Славейков" се създава по идея на учителя по история Димитър Димов през есента на 2009 година.

  В школата се включват ученици от девети до дванадесети  клас. Те поставят основата на една иновативна школа, в която да обсъждат и развиват своите идеи, свързани с науката история. Това, което прави  Школата, е извънкласна дейност, насочена към историята и към гражданското образование. Тя дава възможност на участниците в нея да изразяват мнение, позиция по различни въпроси, използва креативността на младия човек.

 Школата  прави нещата по един по-интересен начин. Тя се явява креативно- артистична форма и спомага за оформяне и развитие не само на историческите знания, но и на гражданското съзнание.

Постиженията на учениците-членове през годините са много, като едни от най-важните са:

Социалният експеримент –„30 години назад” през 2012 г;
2-то място на националния конкурс „Училището-желана територия на ученика” през 2013 г.;
Плакет от кмета на община Кърджали за издигане престижа на общината 2013г.
участието на  ученици  в студентските АФОН /Академичен форум за обществени науки/ през 2012 и 2013 г.;
 Създаването на първия по рода си исторически  ученически филм „Оборище 1876“ през 2016 г.;
Плакет от кмета на община Кърджали за издигане престижа на общината 2016г.
Създаването на ученическите филми: „Сагата на рода Дуло“, „Сагата Асеневци“, „Траките-непокорните воини на Родопите“, „Петко Славейков-познат и непознат“, „Санстефанският договор-неосъщественият блян на българите“;
От 2016 година започва да действа към Школата и едно ново направление - ЛСПАК /Лаборатория за социални проучвания, анализи и компетенции/!
Създава  първия музей на открито/ през 2017 г./;

    

            Школа "ИстОрика" организира един от най-големите форуми за изява на млади историци в страната – пет национални ученически конференции по история:

● „100 години от Балканската война и от Освобождението на Кърджали” през 2012 г.;

Участниците бяха 54 души, от 11 населени места и 14 училища. Гост лектор проф.Людмил Спасов, ПУ „Паисий Хилендарски” и г-жа Бенова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

Участниците бяха 96 души, от17 населени места и 22 училища. Гост лектор проф.Андрей Пантев, СУ „Св.Климент Охридски” и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

● „140 години от Априлското въстание“ през 2016 г.;

Участниците бяха 121 души, от23 населени места и 33 училища. Гост лектор проф.Тодор Мишев, СУ „Св.Климент Охридски” и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

● „140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България“  през 2018 г.;

Участниците бяха 127 души, от 22 населени места и 35 училища. Гост лектор доц.Александър Сивилов, СУ „Св.Климент Охридски” и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

Участниците бяха 67 души, от 13 населени места и 16 училища. Гост лектор и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

В тях вземат участие ученици от цялата страна, като от година на годинаконференцията се утвърждава и става поле за изяви на младите хора.

По време на онлайн обучението, школата продължи да участва в състезания и конкурси. Есета и реферати бяха изпратени в два конкурса посветени на 75-годишнината от края на Втората световна война /“Заедно 21 век“ и „Не се гаси туй, що не гасне“/.Вземат участие и в конкурса „Куба – далечна и близка“. Всички конкурси са в календара на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

Следва участие в националния конкурс на НК „Родолюбие“, посветен на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

За 1 ноември 2020 школата се готви да организира, със съдействието на Община Кърджали, шестата по ред Национална ученическа конференция по история и цивилизации „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Тази конференция ще е посветена на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини