Школа „ИстОрика“ вече работи за шеста национална конференция в Кърджали

Почетен плакет и грамота получи школата по история „ИстОрика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“ послучай 24 май. Ценната колективна награда връчи кметът на града  инж. Хасан Азис на ръководителя й Димитър Димов. Той коментира, че признанието мотивира него и учениците му да работят още по-усилено и всеотдайно сега, в периода на дистанционното обучение, както и да планират смело и отговорно бъдещите дейности.

„ИстОрика“ е сред най-успешните школи в страната. Създадена преди 10 години, тя успява да се наложи със своята креативност и новаторски идеи. За това кратко време организира пет национални ученически конференции по история и цивилизации /2012г., 2014г., 2016г., 2018г.,2019г. ,/със съдействието на Община Кърджали.

Членовете й са носители на множество призове, участват всяка година в национални и международни конкурси и създават ежегодно няколко значими събития. Сред тях са превърналият се в традиция „Исторически маскен бал“; издаването на три исторически книги; първия исторически вестник „ИстОрика“.

Последното престижно отличие бе за десетокласничката Теодора Шанева, която спечели националния конкурс, посветен на 135 –та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и стана носител на националната награда на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков за 2020 г

„За нас е чест да получим това признание и то на толкова значима дата. Означава, че си вършим работата успешно и ни мотивира да развиваме школата още повече“, сподели по повод отличието Димитър Димов.

Школа "ИстОрика" /Иновативно средище за творческо обучение, развиващо изкуството и класическата академичност/ към Средно училище "Петко  Рачов  Славейков" се създава по идея на учителя по история Димитър Димов през есента на 2009 година.

  В школата се включват ученици от девети до дванадесети  клас. Те поставят основата на една иновативна школа, в която да обсъждат и развиват своите идеи, свързани с науката история. Това, което прави  Школата, е извънкласна дейност, насочена към историята и към гражданското образование. Тя дава възможност на участниците в нея да изразяват мнение, позиция по различни въпроси, използва креативността на младия човек.

 Школата  прави нещата по един по-интересен начин. Тя се явява креативно- артистична форма и спомага за оформяне и развитие не само на историческите знания, но и на гражданското съзнание.

Постиженията на учениците-членове през годините са много, като едни от най-важните са:

Социалният експеримент –„30 години назад” през 2012 г;
2-то място на националния конкурс „Училището-желана територия на ученика” през 2013 г.;
Плакет от кмета на община Кърджали за издигане престижа на общината 2013г.
участието на  ученици  в студентските АФОН /Академичен форум за обществени науки/ през 2012 и 2013 г.;
 Създаването на първия по рода си исторически  ученически филм „Оборище 1876“ през 2016 г.;
Плакет от кмета на община Кърджали за издигане престижа на общината 2016г.
Създаването на ученическите филми: „Сагата на рода Дуло“, „Сагата Асеневци“, „Траките-непокорните воини на Родопите“, „Петко Славейков-познат и непознат“, „Санстефанският договор-неосъщественият блян на българите“;
От 2016 година започва да действа към Школата и едно ново направление - ЛСПАК /Лаборатория за социални проучвания, анализи и компетенции/!
Създава  първия музей на открито/ през 2017 г./;

    

            Школа "ИстОрика" организира един от най-големите форуми за изява на млади историци в страната – пет национални ученически конференции по история:

● „100 години от Балканската война и от Освобождението на Кърджали” през 2012 г.;

Участниците бяха 54 души, от 11 населени места и 14 училища. Гост лектор проф.Людмил Спасов, ПУ „Паисий Хилендарски” и г-жа Бенова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

Участниците бяха 96 души, от17 населени места и 22 училища. Гост лектор проф.Андрей Пантев, СУ „Св.Климент Охридски” и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

● „140 години от Априлското въстание“ през 2016 г.;

Участниците бяха 121 души, от23 населени места и 33 училища. Гост лектор проф.Тодор Мишев, СУ „Св.Климент Охридски” и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

● „140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България“  през 2018 г.;

Участниците бяха 127 души, от 22 населени места и 35 училища. Гост лектор доц.Александър Сивилов, СУ „Св.Климент Охридски” и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

Участниците бяха 67 души, от 13 населени места и 16 училища. Гост лектор и г-жа Радостина Николова, главен експерт история и цивилизации в МОН.

В тях вземат участие ученици от цялата страна, като от година на годинаконференцията се утвърждава и става поле за изяви на младите хора.

По време на онлайн обучението, школата продължи да участва в състезания и конкурси. Есета и реферати бяха изпратени в два конкурса посветени на 75-годишнината от края на Втората световна война /“Заедно 21 век“ и „Не се гаси туй, що не гасне“/.Вземат участие и в конкурса „Куба – далечна и близка“. Всички конкурси са в календара на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

Следва участие в националния конкурс на НК „Родолюбие“, посветен на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

За 1 ноември 2020 школата се готви да организира, със съдействието на Община Кърджали, шестата по ред Национална ученическа конференция по история и цивилизации „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Тази конференция ще е посветена на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини