Соломон Паси: Зелена светлина за окончателното приемане на Лисабонския договор

Решението на Конституционен съд на Германия, който постанови, че Лисабонският договор не противоречи на законите на страната, дава ярка зелена светлина пред окончателното приемане на договора. Това заяви в коментар за БТА председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси.

Вярвам, че редом с другото, Лисабонският договор ще открие широко пътя към създаването на общоевропейската отбрана, добави той. Убеден съм, че България ще бъде сред първите девет държави основатели на общата европейска отбранителна политика, посочи Паси. Привилегия за нас ще бъде да сме в нов и подсилен европейски сътлб на атлантическата отбрана, редом със страни като Германия, Франция, Англия, допълни той.
По повод поемането от днес на ротационното председателство на ЕС от Швеция Паси заяви, очаква въпросът с окончателното приемане на Лисабонския договор да бъде основен приоритет. Той добави, че би предложил на Стокхолм да приоритизира въпросите на стандартизацията, както България е дала успешен пример с идеята за уеднаквяването на зарядните устройства на мобилните телефони. Стандартизацията е другият универсален механизъм за борба с глобалното затопляне и световната икономическа криза - както за тяхното преодоляване, така и за видимо повишение качеството на живота, коментира Паси. Той добави, че заедно със съпругата си - министъра по европейските въпроси Гергана Паси, планират след предстоящите избори да посветят повече време на въпросите на технологията и електронния прогрес.

Удовлетворен съм, че световните гиганти "Нокия", "Сони Ериксон", "Епъл", "Моторола", "Самсунг", приеха така експедитивно и радушно предложението за еднакви зарядни за телефоните, което бяхме направили от името на НДСВ и на България, каза Соломон Паси. Вярвам, че ако следващото българско правителство се съсредоточи върху темата за стандартизация в електронната и мобилната индустрия, то може да заеме огромна и много перспективна ниша, в която България вече се позиционира, коментира той. Дадохме шанс на България да бъде лидер в тази област, от следващото правителство зависи дали ще се възползва от отворените хоризонти, добави Соломон Паси.

София, 1 юли /Николай Желязков, БТА/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини