Валери Хаджийски се включи във форума „Фалшивите новини на истинските тролове”

Изображение 1 от 2

    Валери Хаджийски се включи във форума „Фалшивите новини на истинските тролове”

    Известният предприемач от Кърджали Валери Хаджийски се включи във форума „Фалшивите новини на истинските тролове”.Най голямата конференция за фалшиви новини у нас,привлякла над 200 участници, започна на 9 ноември (петък) от 10:00 ч. в зала 6 на Национален дворец на културата .Тя събра събра журналисти, представители на европейските и местни институции, неправителствени организации.Сред поканените бе и председателят на УС На сдружение Балкански форум за мир Кърджали и главен редактор на сайта Кърджали бг вести Георги Кулов.

    Форумът бе организиран  от Атлантически клуб в България и Дигитална нацинална коалиця, с подкрепата на Партията на европейските социалисти, Фондация „Конрад Аденуер“, Асоциацията на Атлантическия договор, Български дипломатически институт и Посолство на Франция в България. Събитието бе открито от вицепрезидента Илиана Йотова, а сред специалните гости бяха Н.В. Симеон II и председателят на Фондация „Иман“ Рибал ал Асад.Соломон Паси специално подчерта,че гост на събитието е кърджалиецът Валери Хаджийски.

    До каква степен разпространението на фалшивите новини променя изборните резултати и как това ще засегне предстоящите избори за членове на Европейския парламент през 2019 г.? Това  дискутираха с водещия на „120 Минути“ Светослав Иванов министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, македонският министър за цифрово общество и администрация Дамян Манчевски, заместник-посланикът на Американско посолство в България Джъстин Фрийдман, евродепутатите Петър Курумбашев и Андрей Новаков и специалистът по невербална комуникация Ина Иванова.

    Фалшивите новини в традиционните и новите медиите  обсъдиха Джеръми Бранстън, регионален директор за Европа на радио „Свободна Европа“, Светослав Иванов, журналист от BTV, Марин Гийом от Министерството по европейските въпроси и външни отношеня на Франция, Димитър Димитрова от Wikimedia и Марин Лесенски, програмен директор на Институт „Отворено общество“.

    Предстои ли регулация на европейско ниво и до каква степен тя ще засегне социалните мрежи и най-големите технологични компании.За това бе  ключовия дебат между еврокомисаря за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и представителите на Facebook и Google – Габриела Чех и Кристиан Вагнер. Дискусията  се фокусира и върху рисковете за сигурността, за които ще разкаже повече началникът на Военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев. Дискусията за фалшивите новини и медиите в дигиталния свят, в който живеем  завърши с Преслав Наков, старши научен сътрудник в Катарския институт за компютърни изследвания.

    В хода на дебатите,бе посочено ,че първата фалшива новина бе дело на забавното предаване Ку –Ку,което обяви,че в атомната централа Козлодуй има авария.Соломон Паси посочи,че много фалшиви новини се сипят по адрес на Симеен Втори.Пише се,че бил агент на КГБ и комарджия.Лиляна Павлова посочи,че тя в момента е обект на широко тиражирани в социалните мрежи фалшиви новини.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини