19 °C

Вълчо Милчев – Учителят, който открива и шлифова таланти

Книга за Школата по математика издадоха славейковци

Вплетоха три повода – личен юбилей, годишнина на Школата и 24 май

За празника 24 май СУ „Петко Рачов Славейков“ издаде авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев, в която се представя в текст и снимки историята на ръководената от него Школа по математика „Питагор“ в училището за шампиони. Повод за създаването на книгата  е 15-годишнината от създаването на тази „ковачница на математически дарования“. Заглавието е „Младите питагоровци в училище „П. Р. Славейков“ – да ги открием и шлифоваме“.

Изненада за самия Вълчо Милчев е появата на книгата в такъв луксозен илюстрован вариант. Изненада е и специално подбраният момент на връчването й на автора – по време на тържеството на 24 май на сцената на СУ „П. Р. Славейков“ пред всички абитуриенти, техните родители и гости, учителите, директорът Милко Багдасаров покани изявения си колега, който е и преподавател по математика на този випуск.

Освен останалите поводи изданието в този вид е подарък за автора и ръководител на Школата за юбилея му.

Виждайки работния вариант на книгата, Багдасаров решава да организира отпечатването и се свързва с издателство  „Вион“ – Пловдив, което се нагърбва с почти непосилната задача да се справи в невъзможен срок до 24 май. Всичко се пази в тайна от автора, за да бъде изненадата пълна.

Предисловието написва лично директорът на училището за шампиони. „Много са заслужените награди, които Вълчо получи за своята работа – „Учител на годината“, два пъти носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, почетни плакети на МОН, Областния управител и кмета на Община Кърджали и още, и още. Много са персоналните оценки за него, които получавам вече 15 години от колеги и приятели... Най-много държа да споделя една спонтанна оценка, която изцяло определя Вълчо Милчев и тя бе от покойния вече председател на БАН акад. Стефан Додунеков: „Къде го намери този учител? Следя отстрани работата му. Два пъти го заварвам в библиотеката на Института към БАН, самичък, седнал и търси материали за децата, сравнява задачи. Къде е Кърджали, къде е София? Такова чудо за пръв път виждам!“, се чете в предисловието.

Мотото, което авторът е дал на книгата си, е „Учениците – моят стимул, моето вдъхновение...!“ Неизброими са успехите на възпитаниците на Вълчо Милчев за тези 15 години. Научната им работа в Школата е оценена всяка година от най-големите светила в математиката. Част от тях през годините имат публикувани авторски задачи и статии в специализирани списания в България, Русия, Канада. Самият Вълчо Милчев има издадени книги със задачи и участва със задачи в математически издания.

А започва книгата си с изречението „Като ученик не исках да ставам учител“.

За Школата по математика директорът Багдасаров казва, че освен откриването и развиването на талантите, е дала началото на една здравословна вътреучилищна конкуренция, благодарение на която и учителите по други предмети създават школи за научна работа и задълбочена дейност. И завършва предисловието на книгата ръкописно: „Да! Това е Вълчо! Прочетете тази книжка! Тя е един живот! Тя е историята на една школа!“

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ма
  Манол
  1 0
  09:09, 27 май 2020
  На Багдасаров дай му да демонстрира показност, да експлоатира труда на друг, да манипулира, да се занимава с машинации и да оклевети. Някой да каже, нещо конкретно свършил ли е за града? За училището нещо, защото краде
 • 2
  Ив
  Иван
  1 0
  09:29, 27 май 2020
  Този директор трябва да понесе отговорността затова, че хвьрли в авантюра абитурентите на 24 май, събра десетки на едно място, без маски, без ръкавици, никакви дезинфектанти. Наруши мерките на правителството срещу Корона вируса, Публично наруши Заакона. Таково нарушение иска неговата оставка, не пиар стойки, безсрамие,
 • 3
  Др
  Драгомир
  1 0
  09:43, 27 май 2020
  До кога този човек ще си развява байрака? Не стига, че около него завъртя морално не легитимните съветници чрез уйдурми и сделки под маса с ДПС, сега и нарушава правила, мерки и закон. Недосагаем ли се смята? Къде е Инспектората, къде е Гроздан Колев?
 • 4
  Въ
  ВЪЗМУТЕН ГРАЖДАНИН
  1 0
  10:11, 27 май 2020
  Най големия лицемер и кариерист.ненаситен за власт и пари. Не остъпи макар и нищо не значещ пост на биринджия на никаквата партия.директор и съветник за грош но да е далавера. Вечно да е под прожекторите с измислени и напудрени ситуации.превърна училището в клуб на бсп.къде е енспектората къде е държавата.
 • 5
  Ра
  РАЗОЧАРОВАН СОЦИАЛИСТ
  1 0
  10:50, 27 май 2020
  Пък ръководството на БСП със учители и др. от Славейков! КУПУВА ГИ!
  • Би
   Бисер
   1 0
   10:56, 27 май 2020
   Свикнал с чужда пита помен да прави! С държавни пари купува хората, много от тях са обезличени, той за тях е вожда Ким Чен Ун, за голямо съжаление
 • 6
  Бю
  Бюйюк
  1 0
  11:15, 27 май 2020
  М. Багдасаров с ехидната усмивка лицемерна, двуличник, занимава се с интриги, лъжи и клевети. Компроментиран в училище и като съветник
 • 7
  По
  Познавач учител
  1 0
  11:36, 27 май 2020
  Храненето на около 1500 ученика е дал на негов съпартиец и заедно делят печалбата, от залъка на децата. Това човек ли е, морал ли е?

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини