16 °C

Вълчо Милчев – Учителят, който открива и шлифова таланти

Книга за Школата по математика издадоха славейковци

Вплетоха три повода – личен юбилей, годишнина на Школата и 24 май

За празника 24 май СУ „Петко Рачов Славейков“ издаде авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев, в която се представя в текст и снимки историята на ръководената от него Школа по математика „Питагор“ в училището за шампиони. Повод за създаването на книгата  е 15-годишнината от създаването на тази „ковачница на математически дарования“. Заглавието е „Младите питагоровци в училище „П. Р. Славейков“ – да ги открием и шлифоваме“.

Изненада за самия Вълчо Милчев е появата на книгата в такъв луксозен илюстрован вариант. Изненада е и специално подбраният момент на връчването й на автора – по време на тържеството на 24 май на сцената на СУ „П. Р. Славейков“ пред всички абитуриенти, техните родители и гости, учителите, директорът Милко Багдасаров покани изявения си колега, който е и преподавател по математика на този випуск.

Освен останалите поводи изданието в този вид е подарък за автора и ръководител на Школата за юбилея му.

Виждайки работния вариант на книгата, Багдасаров решава да организира отпечатването и се свързва с издателство  „Вион“ – Пловдив, което се нагърбва с почти непосилната задача да се справи в невъзможен срок до 24 май. Всичко се пази в тайна от автора, за да бъде изненадата пълна.

Предисловието написва лично директорът на училището за шампиони. „Много са заслужените награди, които Вълчо получи за своята работа – „Учител на годината“, два пъти носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, почетни плакети на МОН, Областния управител и кмета на Община Кърджали и още, и още. Много са персоналните оценки за него, които получавам вече 15 години от колеги и приятели... Най-много държа да споделя една спонтанна оценка, която изцяло определя Вълчо Милчев и тя бе от покойния вече председател на БАН акад. Стефан Додунеков: „Къде го намери този учител? Следя отстрани работата му. Два пъти го заварвам в библиотеката на Института към БАН, самичък, седнал и търси материали за децата, сравнява задачи. Къде е Кърджали, къде е София? Такова чудо за пръв път виждам!“, се чете в предисловието.

Мотото, което авторът е дал на книгата си, е „Учениците – моят стимул, моето вдъхновение...!“ Неизброими са успехите на възпитаниците на Вълчо Милчев за тези 15 години. Научната им работа в Школата е оценена всяка година от най-големите светила в математиката. Част от тях през годините имат публикувани авторски задачи и статии в специализирани списания в България, Русия, Канада. Самият Вълчо Милчев има издадени книги със задачи и участва със задачи в математически издания.

А започва книгата си с изречението „Като ученик не исках да ставам учител“.

За Школата по математика директорът Багдасаров казва, че освен откриването и развиването на талантите, е дала началото на една здравословна вътреучилищна конкуренция, благодарение на която и учителите по други предмети създават школи за научна работа и задълбочена дейност. И завършва предисловието на книгата ръкописно: „Да! Това е Вълчо! Прочетете тази книжка! Тя е един живот! Тя е историята на една школа!“

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ма
  Манол
  1 0
  09:09, 27 май 2020
  На Багдасаров дай му да демонстрира показност, да експлоатира труда на друг, да манипулира, да се занимава с машинации и да оклевети. Някой да каже, нещо конкретно свършил ли е за града? За училището нещо, защото краде
 • 2
  Ив
  Иван
  1 0
  09:29, 27 май 2020
  Този директор трябва да понесе отговорността затова, че хвьрли в авантюра абитурентите на 24 май, събра десетки на едно място, без маски, без ръкавици, никакви дезинфектанти. Наруши мерките на правителството срещу Корона вируса, Публично наруши Заакона. Таково нарушение иска неговата оставка, не пиар стойки, безсрамие,
 • 3
  Др
  Драгомир
  1 0
  09:43, 27 май 2020
  До кога този човек ще си развява байрака? Не стига, че около него завъртя морално не легитимните съветници чрез уйдурми и сделки под маса с ДПС, сега и нарушава правила, мерки и закон. Недосагаем ли се смята? Къде е Инспектората, къде е Гроздан Колев?
 • 4
  Въ
  ВЪЗМУТЕН ГРАЖДАНИН
  1 0
  10:11, 27 май 2020
  Най големия лицемер и кариерист.ненаситен за власт и пари. Не остъпи макар и нищо не значещ пост на биринджия на никаквата партия.директор и съветник за грош но да е далавера. Вечно да е под прожекторите с измислени и напудрени ситуации.превърна училището в клуб на бсп.къде е енспектората къде е държавата.
 • 5
  Ра
  РАЗОЧАРОВАН СОЦИАЛИСТ
  1 0
  10:50, 27 май 2020
  Пък ръководството на БСП със учители и др. от Славейков! КУПУВА ГИ!
  • Би
   Бисер
   1 0
   10:56, 27 май 2020
   Свикнал с чужда пита помен да прави! С държавни пари купува хората, много от тях са обезличени, той за тях е вожда Ким Чен Ун, за голямо съжаление
 • 6
  Бю
  Бюйюк
  1 0
  11:15, 27 май 2020
  М. Багдасаров с ехидната усмивка лицемерна, двуличник, занимава се с интриги, лъжи и клевети. Компроментиран в училище и като съветник
 • 7
  По
  Познавач учител
  1 0
  11:36, 27 май 2020
  Храненето на около 1500 ученика е дал на негов съпартиец и заедно делят печалбата, от залъка на децата. Това човек ли е, морал ли е?

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
21 окт 2020
Последни новини