Очакват се повишения на рeчните нива

Очакват се повишения на рeчните нива, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Вследствие на валежи днес и утре речните нива в по-голяма част от Дунавския басейн ще се повишават. По-значителни ще са повишенията във водосборите на реките западно от р. Искър и в планинските части от водосборите на р. Искър, р. Вит, р. Осъм и р.Янтра. На 23 и 24 май в резултат на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки. Вследствие на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения във водосборите на р. Огоста /р. Дългоделска Огоста/, р. Искър /р. Перловска и р. Слатинска/, р.Янтра /р. Росица, р. Лопушница, р. Козлята и по основната река/.

В Източнобеломорския басейн днес също ще има повишения на водните нива, като по-значителни ще са те в следобедните и вечерните часове в горното и средното течение на р. Марица и планинските й притоци, както и в горното течение на р. Арда. На 22, 23 и 24 май в резултат на оттичане повишения на речните нива ще има в долните течения на основните реки. Вследствие на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения във водосбора на р. Марица /р. Аландере, р. Ибър, р. Стара, р. Костенецка/.

Днес, в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива и в Западнобеломорския басейн, по-значителни в рилските и пиринските притоци на р. Струма и долното течение на основната река, водосбора на р. Места и водосбора на р. Доспат. На 22, 23 и 24 май повишения в резултат на оттичане ще има в долните течения на основните реки. Вследствие на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения във водосбора на р. Струма /долните части от водосбора на основната река и във водосборите на притоците й р. Джерман, р. Стара, р. Сушицка, р. Цапаревска, р. Лебница, р. Мелнишка, р. Струмешница, р. Петричка, р. Пиринска Бистрица, р. Петровска/ и р. Места /р. Демяница, р. Бабешка, р. Златарица, р. Корнишка, р. Неврокопска и по основната река/.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини