23 °C

Хасан Азис: Децентрализацията е на дневен ред според УС на НСОРБ

На онлайн заседанието проведено вчера д-р инж. Хасан Азис постави темата за децентрализацията на дневен ред пред ръководството на МРРБ. Информацията е споделена на страницата му във фейсбук.
„Представихме наша позиция във връзка с поискани с писмо от МРРБ отчет и оценка за изпълнение на мерките от Програмата за изпълнение на Стратегията за децентрализация 2016-2019 г. и предложения за нова Програма 2020-2025 г.
След дискусия на УС на НСОРБ миналата седмица се обединихме около следните основни изводи:
• Процесът на децентрализация е блокирал от дълъг период насам. Темата за развитие на децентрализацията трайно излезе от фокуса на политическите процеси у нас.
• За съжаление в немалка степен принос за това състояние има практическото прекратяване дейността на Съвета по децентрализация. Показателен е фактът, че от приемането на Програмата за 2016-2019 г. през м. януари 2016 г. досега Съветът не е провел нито едно заседание. „Принос“ за това до голяма степен имат и измененията от 2018 г. на ПМС 157 / 2013 г. за създаването и функциите на Съвета.
• Не можем да подкрепим чисто административния подход за съставяне на програми и чисто формалното им отчитане, без да се оценява реалния им принос за постигане целите на децентрализацията. За съжаление последната Програма (2016 – 2019 г.) демонстрира именно такъв подход – механично натрупване на мерки, по предложение на различни министерства и реализиращи техни секторни политики, без да се отчита доколко реално имат същностно отношение към процеса на децентрализация. Същевременно при внасянето на проекта на Програмата за утвърждаване от Министерския съвет отпаднаха именно такива ключови за децентрализацията мерки, предложени от нас, като „разширяване на собствената приходна база на общините“, „разработване на нов ЗМДТ“ и др.
• Настояваме за реален рестарт на процеса на децентрализация у нас. Значителна роля за това следва да изиграе възстановяване на дейността на Съвета по децентрализация, който следва да бъде двигател и координатор процеса. За целта трябва да бъдат възстановени функциите на съвета, включително чрез изменение в съответното ПМС, като:
– координиране изпълнението на мерките, заложени в Стратегията и Програмите за изпълнението й;
– извършване на ежегоден мониторинг за постигане целите на Стратегията, респ. изпълнение на мерките от Програмата, и внасяне на ежегоден доклад за това в Министерския съвет;
– внасяне от председателя на Съвета предложения в МС за промени в законодателството в областта на децентрализацията.
• Настояваме, след възстановяването на съдържателно функциониране на Съвета, при изготвянето на нова Програма за 2020 – 2025 г. основно място да намерят мерки, насочени към:- разработване на
дългосрочна стратегия, чрез която централното правителство да предвиди структурно решение по въпроса за адекватното финансиране на общините, вкл. и в след кризисния период;
– предоставяне на 2 % от ДДФЛ в приход на общинските бюджети и трайно разширяване на собствената приходна база на общините;
– трайно уреждане в ЗПФ на реда и условията за прехвърляне и възлагане от държавата на общините на нови разходни ангажименти – само при осигурено финансиране от държавния бюджет или на нов собствен приходоизточник, подлежащ на развитие;
– промяна в начина на работа на Съвета и обвързване на дейността му с реални резултати за развитие на местното самоуправление в България.
(Във връзка с едно от основните ни предложения вече поискахме информация от НАП и МФ за отчетни данни към 31.12.2019 г. с цел подготовка на експертни разработки на варианти за преотстъпване на 2% ДДФЛ на общините).
Министър Аврамова заяви, че ще бъде свикан в кратки срокове Съвета по децентрализация и са предприети действия за нова стратегия 2020-2025г.
От нейна страна дойде предложение да бъде изпратено писмо от НСОРБ с темите и точките, които да залегнат в дневния ред на Съвета по децентрализация, като се очаква и присъствие от Министерство на финансите.
Както изразих и днес, това е новина, която ще бъде оценена от всички колеги кметове. След четири годишно прекъсване Съвета по децентрализация ще бъде свикан и ще се създаде явна възможност за регулиране на взаимоотношенията централна власт-местна власт.
Ние сме в готовност с допълнителна информация да подкрепим развитието на процеса на децентрализация.“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини