27 °C

Хасан Азис: Децентрализацията е на дневен ред според УС на НСОРБ

На онлайн заседанието проведено вчера д-р инж. Хасан Азис постави темата за децентрализацията на дневен ред пред ръководството на МРРБ. Информацията е споделена на страницата му във фейсбук.
„Представихме наша позиция във връзка с поискани с писмо от МРРБ отчет и оценка за изпълнение на мерките от Програмата за изпълнение на Стратегията за децентрализация 2016-2019 г. и предложения за нова Програма 2020-2025 г.
След дискусия на УС на НСОРБ миналата седмица се обединихме около следните основни изводи:
• Процесът на децентрализация е блокирал от дълъг период насам. Темата за развитие на децентрализацията трайно излезе от фокуса на политическите процеси у нас.
• За съжаление в немалка степен принос за това състояние има практическото прекратяване дейността на Съвета по децентрализация. Показателен е фактът, че от приемането на Програмата за 2016-2019 г. през м. януари 2016 г. досега Съветът не е провел нито едно заседание. „Принос“ за това до голяма степен имат и измененията от 2018 г. на ПМС 157 / 2013 г. за създаването и функциите на Съвета.
• Не можем да подкрепим чисто административния подход за съставяне на програми и чисто формалното им отчитане, без да се оценява реалния им принос за постигане целите на децентрализацията. За съжаление последната Програма (2016 – 2019 г.) демонстрира именно такъв подход – механично натрупване на мерки, по предложение на различни министерства и реализиращи техни секторни политики, без да се отчита доколко реално имат същностно отношение към процеса на децентрализация. Същевременно при внасянето на проекта на Програмата за утвърждаване от Министерския съвет отпаднаха именно такива ключови за децентрализацията мерки, предложени от нас, като „разширяване на собствената приходна база на общините“, „разработване на нов ЗМДТ“ и др.
• Настояваме за реален рестарт на процеса на децентрализация у нас. Значителна роля за това следва да изиграе възстановяване на дейността на Съвета по децентрализация, който следва да бъде двигател и координатор процеса. За целта трябва да бъдат възстановени функциите на съвета, включително чрез изменение в съответното ПМС, като:
– координиране изпълнението на мерките, заложени в Стратегията и Програмите за изпълнението й;
– извършване на ежегоден мониторинг за постигане целите на Стратегията, респ. изпълнение на мерките от Програмата, и внасяне на ежегоден доклад за това в Министерския съвет;
– внасяне от председателя на Съвета предложения в МС за промени в законодателството в областта на децентрализацията.
• Настояваме, след възстановяването на съдържателно функциониране на Съвета, при изготвянето на нова Програма за 2020 – 2025 г. основно място да намерят мерки, насочени към:- разработване на
дългосрочна стратегия, чрез която централното правителство да предвиди структурно решение по въпроса за адекватното финансиране на общините, вкл. и в след кризисния период;
– предоставяне на 2 % от ДДФЛ в приход на общинските бюджети и трайно разширяване на собствената приходна база на общините;
– трайно уреждане в ЗПФ на реда и условията за прехвърляне и възлагане от държавата на общините на нови разходни ангажименти – само при осигурено финансиране от държавния бюджет или на нов собствен приходоизточник, подлежащ на развитие;
– промяна в начина на работа на Съвета и обвързване на дейността му с реални резултати за развитие на местното самоуправление в България.
(Във връзка с едно от основните ни предложения вече поискахме информация от НАП и МФ за отчетни данни към 31.12.2019 г. с цел подготовка на експертни разработки на варианти за преотстъпване на 2% ДДФЛ на общините).
Министър Аврамова заяви, че ще бъде свикан в кратки срокове Съвета по децентрализация и са предприети действия за нова стратегия 2020-2025г.
От нейна страна дойде предложение да бъде изпратено писмо от НСОРБ с темите и точките, които да залегнат в дневния ред на Съвета по децентрализация, като се очаква и присъствие от Министерство на финансите.
Както изразих и днес, това е новина, която ще бъде оценена от всички колеги кметове. След четири годишно прекъсване Съвета по децентрализация ще бъде свикан и ще се създаде явна възможност за регулиране на взаимоотношенията централна власт-местна власт.
Ние сме в готовност с допълнителна информация да подкрепим развитието на процеса на децентрализация.“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини