2 °C

Хасан Азис: Децентрализацията е на дневен ред според УС на НСОРБ

На онлайн заседанието проведено вчера д-р инж. Хасан Азис постави темата за децентрализацията на дневен ред пред ръководството на МРРБ. Информацията е споделена на страницата му във фейсбук.
„Представихме наша позиция във връзка с поискани с писмо от МРРБ отчет и оценка за изпълнение на мерките от Програмата за изпълнение на Стратегията за децентрализация 2016-2019 г. и предложения за нова Програма 2020-2025 г.
След дискусия на УС на НСОРБ миналата седмица се обединихме около следните основни изводи:
• Процесът на децентрализация е блокирал от дълъг период насам. Темата за развитие на децентрализацията трайно излезе от фокуса на политическите процеси у нас.
• За съжаление в немалка степен принос за това състояние има практическото прекратяване дейността на Съвета по децентрализация. Показателен е фактът, че от приемането на Програмата за 2016-2019 г. през м. януари 2016 г. досега Съветът не е провел нито едно заседание. „Принос“ за това до голяма степен имат и измененията от 2018 г. на ПМС 157 / 2013 г. за създаването и функциите на Съвета.
• Не можем да подкрепим чисто административния подход за съставяне на програми и чисто формалното им отчитане, без да се оценява реалния им принос за постигане целите на децентрализацията. За съжаление последната Програма (2016 – 2019 г.) демонстрира именно такъв подход – механично натрупване на мерки, по предложение на различни министерства и реализиращи техни секторни политики, без да се отчита доколко реално имат същностно отношение към процеса на децентрализация. Същевременно при внасянето на проекта на Програмата за утвърждаване от Министерския съвет отпаднаха именно такива ключови за децентрализацията мерки, предложени от нас, като „разширяване на собствената приходна база на общините“, „разработване на нов ЗМДТ“ и др.
• Настояваме за реален рестарт на процеса на децентрализация у нас. Значителна роля за това следва да изиграе възстановяване на дейността на Съвета по децентрализация, който следва да бъде двигател и координатор процеса. За целта трябва да бъдат възстановени функциите на съвета, включително чрез изменение в съответното ПМС, като:
– координиране изпълнението на мерките, заложени в Стратегията и Програмите за изпълнението й;
– извършване на ежегоден мониторинг за постигане целите на Стратегията, респ. изпълнение на мерките от Програмата, и внасяне на ежегоден доклад за това в Министерския съвет;
– внасяне от председателя на Съвета предложения в МС за промени в законодателството в областта на децентрализацията.
• Настояваме, след възстановяването на съдържателно функциониране на Съвета, при изготвянето на нова Програма за 2020 – 2025 г. основно място да намерят мерки, насочени към:- разработване на
дългосрочна стратегия, чрез която централното правителство да предвиди структурно решение по въпроса за адекватното финансиране на общините, вкл. и в след кризисния период;
– предоставяне на 2 % от ДДФЛ в приход на общинските бюджети и трайно разширяване на собствената приходна база на общините;
– трайно уреждане в ЗПФ на реда и условията за прехвърляне и възлагане от държавата на общините на нови разходни ангажименти – само при осигурено финансиране от държавния бюджет или на нов собствен приходоизточник, подлежащ на развитие;
– промяна в начина на работа на Съвета и обвързване на дейността му с реални резултати за развитие на местното самоуправление в България.
(Във връзка с едно от основните ни предложения вече поискахме информация от НАП и МФ за отчетни данни към 31.12.2019 г. с цел подготовка на експертни разработки на варианти за преотстъпване на 2% ДДФЛ на общините).
Министър Аврамова заяви, че ще бъде свикан в кратки срокове Съвета по децентрализация и са предприети действия за нова стратегия 2020-2025г.
От нейна страна дойде предложение да бъде изпратено писмо от НСОРБ с темите и точките, които да залегнат в дневния ред на Съвета по децентрализация, като се очаква и присъствие от Министерство на финансите.
Както изразих и днес, това е новина, която ще бъде оценена от всички колеги кметове. След четири годишно прекъсване Съвета по децентрализация ще бъде свикан и ще се създаде явна възможност за регулиране на взаимоотношенията централна власт-местна власт.
Ние сме в готовност с допълнителна информация да подкрепим развитието на процеса на децентрализация.“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
27 яну 2021
Последни новини