13 °C

Бионични очи дават надежда на милиони незрящи по света

Изображение 1 от 3

  Бионично око, чувствително колкото човешка ретина, ще даде възможност на милиони хора да виждат отново – и ще се появи на пазара след едва 5 години.

  EC-EYE е биомиметично устройство с ширина малко над два сантиметра и е създанено от изследователи от Хонг Конг и САЩ.

  Изкуствената очна ябълка създава изображения чрез серия миниатюрни сензори, имитиращи естествените фоторецепторни клетки.

  Те са поставени в мембрана от алуминий и волфрам, оформена в полусфера, имитираща човешка ретина.

  Уникалният дизайн има потенциала да осигури още по-добро зрение от човешките очи, увеличавайки плътността на наносензорите до 10 пъти над тази на фоторецепторите в човешките очи.

  Планирани са клинични изпитвания, като очакванията се технологията да навлезе в приложение след 5 години.

  Бионичното око би могло да възстанови зрението на незрящи или хора със силно увредено зрение, които наброяват около 285 милиона по света.

  В близко бъдеще устройството ще се използва и при хуманоидни роботи, чиито способности, според експертите, скоро ще надминат човешките.

  Човешкото око е много по-сложно устроено от плоските сензори на камерите. Уникалната полусферична форма на ретината намалява разпръскването на светлината, преминаваща през лещите и изостря фокуса.

  Разработването на синтетична версия с подобни характеристики било невъзможно – досега.

  Учените разработили фотосензори, изпълняващи ролята на ретина.

  Те се формират директно в пори от алуминиев оксид – вещество твърдо почти колкото диамантите.

  Тънки, гъвкави проводници от течен метал, запечатани в гумени тръби предават сигнали към външна верига  – имитирайки нервни влакна.

  Лещи с изкуствен ирис са поставени пред ретината и създават впечатление за истинско око.

  Вътрешната камера е пълна с йонна течност, симулираща стъкловидното тяло на окото – гелът между лещита и ретината.

  Като цяло структурните прилики осигуряват зрително поле от 100 градуса.

  Статичното човешко око има зрително поле до 160 градуса, но EC-EYE все още не е достигнал пълния си потенциал.

  Човешките очи се отличават с широко зрително поле, отлична резолюция и висока чувствителност на светлина, благодарение на полусферичната си форма и огромния брой фоторецептори – около 10 милиона на квадратен сантиметър.

  Биологичните очи са несъмнено най-важният сетивен орган за повечето животни на планетата. Мозъците ни получават над 80% от информацията за обкръжението ни чрез очите.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 31.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
  31 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
  31 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
  31 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
  31 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
  31 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
  31 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
  31 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
  31 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
  31 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
  31 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  31 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
  31 май 2020

  Случаен виц

  Последни новини