11 °C

Учени ще инжектират очите ни с нощно зрение

Нова технология един ден ще ни позволи да виждаме в тъмното. Тя работи при мишките, няма причина да не е ефективна и при други бозайници. Единственият недостатък: как ви кара да се чувствате идеята за игли в очните ябълки?

Изследователи от Университета за наука и технологии в Китай произвели частици, които залепват към светлочувствителните клетки в ретината и им помагат да реагират на близки до инфречервените дължини на вълните.

Задната част на очите ни, където е разположена и ретината, функционира като телевизионен екран наобратно. С попадането на пълния светлинен спектър върху клетките, някои дължини на вълните задействат химични реакции, които ние възприемаме като цветове или наситеност.

Пръчковидни клетки казват на мозъка ни колко ярък е даден обект. Те реагират силно на вълни с дължина около 500 нанометра, никаква реакция, обаче, не се наблюдава при вълни с дължина над 640 нанометра – т.е червената част на спектъра.

Очите ни разполагат и с 3 вида конусовидни фоторецепторни клетки - всички те чувствителни към определена част от спектъра. Заедно клетките осигуряват на мозъка ни нужните детайли за разграничаване на цветовете.

Но тези конуси също не успяват да засекат светлина с дължина по-голяма от 700 нанометра, което означава, че всичко под червената част на спектъра е невидимо за тях.

Всичко, което на нас ни изглежда като тъмнина, често попада в нискоенергийните и с ниска дължина на вълните части от спектъра. Редица животни, като змии и жаби, са открили начини за засичане на тези дължини, за да виждат по-добре плячката си през нощта.

За съжаление това не важи за бозайниците. Ние хората все пак сме късметлии. Мишките, например, разполагат само с два вида конусовидни клетки, които засичат дълъжини малко по-ниски от тези, които хората са способни да засекат.

Дали химията не би могла да ни помогне да видим близката инфрачервена част от спектъра?

Очилата за нощно виждане улавят тези лъчения и ги трансформират във вълни, които бихме могли да видим, но носенето на подобни технологии е неприятно, освен това те не могат да се използват на дневна светлина.

Наночастиците, разработени от учените, функционират като миниатюрни устройства за нощно виждане, с тази разлика че се прикрепят директно върху светлочувствителните клетки.

Наречени ретинални фоторецепторно свързващи наночастици те представляват протеини, проектирани да залепват към пръчковидните и конусовидни рецептори и да превръщат дългите вълни в по-къси.

Резултатът е наноустройство, което функционира като миниатюрна антена, поглъщаща близка инфрачервена радиация, която бива превърната в цветове ,активиращи пръчиците и конусите, осветявайки света в зелени отенъци.

При мишките този процес работи идеално.

Мишките успели да разграничат прости форми, като триъгълници и кръгове, осветени от светодиоди в различни условия. По-важното е, че зрението им се запазило непокътнато в условия на нормална дневна светлина.

Не били наблюдавани и странични ефекти.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини