КНСБ искат преструктуриране на цялата данъчна система към повече справедливост

От КНСБ смятат, че върху цените на крайните продукти може да се повлияе единствено с едновременно намаление на целия размер на ДДС. Тогава няма как пазарът да реагира по друг начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.

В становище на синдиката по данъчната политика на България се посочва, че липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9 процента, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20 на сто. Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11 на сто ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес. От синдиката са скептични и относно твърдението, че по този начин делът на "сивата икономика" в този отрасъл ще намалее.

Ако ще се отваря дебат за промяна на ДДС в посока на неговото намаление, това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях, се отбелязва в становището.

Необходимо е преструктуриране на цялата данъчна система към повече справедливост за хората с по-ниски доходи. Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, тъй като косвените данъци са приблизително 60 процента от общите приходи в бюджета. Така основната тежест се понася от потребителите, смятат от КНСБ.

От синдиката отново настояват за въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/; доходите, които превишават установената МРЗ, да бъдат облагани с досегашната ставка от 10 на сто.

Друго искане е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената МРЗ, както и за интегриране на елементи на семейно подоходно облагане. Този подход би стимулирал семействата и би насърчил раждаемостта.

От КНСБ настояват и за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 процента с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

Икономически логично и социалносправедливо би било и да се въведе еднократен данък само за 2020 г. по отношение на притежаването на движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.

Синдикатът настоява още за въвеждане на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите и прилагане на т.нар. зелени данъци.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    0 0
    17:35, 18 май 2020
    Димитров,подавай си оставката и заминавай в Америка при Сорос!И без това тук нищо не правиш!

Още новини

Последни новини