Пътувания от и към съседни страни ще се договарят следващата седмица. Преглед на печата

Продукция.

"Сега":

Танева: Няма нищо извънредно в процедурата на ЕК срещу България

"Ще положим усилия да защитим изискването си за достъп на местната българска продукция във веригите магазини".

Това обяви министърът на земеделието храните и горите Десислава Танева пред Нова тв.

"Настояването на Европейската комисия да се премахне изискването за българска продукция в големите оператори (б.р. - големите вериги хранителни магазини) е по повод оплакване на много малка част от операторите, които са в обхвата на това постановление. Не, няма дискриминация. Не, няма квоти. Не, няма забрани. Не, няма ограничения за каквото и да е. Да, има изискване за достъп на българския по-малък, по-неорганизиран, местен фермер до тази точка на предлагане на производство - мотивира се Танева. - В това (искането на ЕК) няма нищо извънредно. Ние сме имали и други процедури. Включително и в сектор "Земеделие". Всичко е въпрос на комуникация и ние ще положим всички усилия наистина да защитим това, което бе направено".

Мерки.

"Монитор":

Желязков: Пътувания от и към съседни страни ще се договарят следващата седмица

Следващата седмица България ще се договарят с Румъния, Гърция и Сърбия условията, при които ще се организират пътуванията и преминаванията през граничните пунктове. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков пред БНР. Премиерът Бойко Борисов щял да разговаря с колегите си от тези държави.

Желязков коментира, че авиокомпаниите, летищата и РВД работят в система и ако един от тези елементи страда, това се отразява и на другите: "Най-вече пострадаха авиокомпаниите, които изпълняват чартърни полети, превозващи предимно туристи. Затова е предвидено да се дотира от държавата всяка заета седалка в българско превозно чартърно средство с капацитет над 100 седящи места".

ДДС.

"Дума":

КНСБ иска намаление на ДДС на всичко

КНСБ не вижда логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20%. "Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11% ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес. За КНСБ това не е нищо повече от преразпределяне на пари от бюджета към бизнеса". Това казва в позиция синдикалната организация по повод предложението на управляващите за 9% ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги като мярка след коронакризата.

Според КНСБ по този начин се намалява преразпределителната роля на държавата във време, когато ни трябва точно обратното, а и без това по този показател сме на едно от последните места в ЕС. Оставаме скептични и относно твърдението, че по този начин делът на сивата икономика в този отрасъл ще намалее, казва синдикатът.

Според КНСБ, ако ще се отваря дебат за промяна в ДДС в посока неговото намаление, то това трябва да се случи за всички стоки и услуги или за нито една от тях. "Върху цените на крайните продукти може да се повлияе единствено с едновременно намаление на целия размер на ДДС, каквато е била практиката и преди (например, намаление на общата ставка от 20% на 15%). Тогава няма как пазарът да реагира по друг начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС", пише в позицията.

Арест.

"24 часа":

Безработен заплаши със смърт Йорданка Фандъкова във фейсбук и съжали за постъпката си

Млад, психически неуравновесен и агресивен мъж е бил арестуван на 28 април заради заплахи към кмета на София Йорданка Фандъкова във фейсбук. Случаят стана публично известен в събота вечерта.

В края на април мъжът започнал да пише лични съобщения през страницата на столичния кмет във фейсбук със смъртните заплахи.

Заканите с убийство от съобщенията на арестувания били придружавани с други нецензурни изрази и обиди. Тогава от екипа на Фандъкова сигнализирали в полицията.

Разследващите бързо стигнали до агресивния младеж и го задържали. На разпитите той казал, че съжалява и повече няма да прави така. Повдигнато му е обвинение и е освободен от килията с парична гаранция от 500 лв.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини