Две изследвания: Hydroxychloroquine не помага срещу COVID-19

Лечението на пациенти с COVID-19 с лекарството срещу малария Hydroxychloroquine не е демонстрирало никакви позитивни ефекти и дори е предизвикало други здравни усложнения, според две нови проучвания, съобщи France24.com, като посочва за източник AFP.

Противовъзпалителното лекарство беше наречено от американският президент Доналд Тръмп, наред с други политици потенциална "ключова" терапия за борбата с COVID-19, след като първоначалните изследвания показаха, че то би могло да лекува болестта.

Въпреки това обаче няколко по-късно проучвания - едно от които финансирано от американското правителство - попариха надеждите за използването на лекарството в борбата с вируса.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава лечението на пациенти с COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ с лекарствените продукти Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

В първото проучване, публикувано днес, на 15 май във Франция, са участвали 181 хоспитализирани пациенти с пневмония, причинена от СOVID-19.

Общо 84 от тях са били третирани с Hydroxychloroquine, а на другите не са приемали препарата.

Изследователите са установили, че няма съществена разлика между групите що се отнася до здравословното им състояние в рамките на десет дни.

" Hydroxychloroquine получи много внимание по света като възможен лек за COVID-19, заради позитивните резултати при малки проучвания", казват експертите, публикували резултатите от своите изпитания в журналa BMJ.

"Въпреки това изследванията не подкрепят използването му при пациенти, хоспитализирани с COVID-19 и които се нуждаят от спешна грижа".

При второ проучване в Китай 150 пациенти бяха разделени на две групи, първата от които е била третирана с Hydroxychloroquine. След четири седмици китайските изследователи не са забелязали съществени подобрения в здравето на приелите лекарството. За сметка на това при първата група са започнали да се забелязват повече нежелани реакции на лекарства.

По-рано от Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) предупредиха, че няма индикации, че Hydroxychloroquine може да лекува COVID-19, а някои проучвания дори показват, че този препарат може да доведе до сериозни и понякога фатални проблеми със сърцето при пациентите.

Hydroxychloroquine Sulfate (известен още като Hydroxychloroquine) е антималарийно лекарство одобренo в Съединените щати за предотвратяване или лечение на някои видове малария, лупус еритематозус и ревматоиден артрит.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини