Суперцъфтеж в пустинята се вижда от орбита

    Обичайният пустинен пейзаж на Южна Калифорния сега е превзет от ярки цветни полета, които се виждат дори от сателитите на НАСА, разположени на околоземна орбита.

    Инструментът за дистанционно наблюдение Operational Land Imager на борда на сателита Landsat 8 на НАСА засне цветовете на оранжевите макове на 14 април в Резервата на маковете в Каньона на антилопата (Antelope Valley California Poppy Reserve), разположен в климатичната зона на пустинята Мохаве.

    Направени на основата на данни от Landsat на Службата за геоложки проучвания на САЩ, изображенията показват ландшафта северозападно от Палмдейл, Калифорния, сякаш подпален от пламтящите цветове на дивите цветя.

    "Цветята разцъфтяха след като над Южна Калифорния паднаха значителни валежи през март и април 2020 г. Тази пролет в Ланкастър паднаха около 27 сантиметра валежи - почти 10 сантиметра над нормата", пише НАСА.

    "Допълнителните дъждове може да задържат маковете по-дълго от обикновено и да доведат до над средногодишния цъфтеж. Служители на парка нарекоха това цъвтене  "неочаквана"  изненада поради дъждовете в края на сезона".

    "Времето за цъфтеж се променя всяка година“, казва служителят на щатския парк Джин Райн. "Обикновено това се случва в началото на април, но може да стане по всяко време между средата на март и началото на май."

    След пет години суша големите количества дългоочаквани валежи предизвикаха появата на свръхцъфтеж, който започва в южната част на щата и бавно прониква на север. Това са снимки "преди и след", направени от частния спътник Planet, които показват драматичните разлики от някога безплодната пустинна земя на Южна Калифорния трансформирала се в море с буйни талази с различни нюанси на зелено, жълто и оранжево.

    Както подсказва името му, резерватът е парк от 7 кв. км, осигуряващ „перфектен микроклимат“ за цъфтежа всяка пролет на калифорнийските макове - цвете-символ на щата. От друга страна, перфектна комбинация от екологични условия съдейства за едновременното цъфтене на голям брой диви цветя.

    В наскоро публикуваните изображения на НАСА изглежда доминира в пейзажа оранжевото на мака, но полетата също съдържат и диви цветя като например детелина (Castilleja exserta), платистемон (Platystemon californicus), лупин (Lupinus bicolor), ластения (Lasthenia californica) и кореопсис (Coreopsis bigelovii).

    За да поддържа полета в естествено състояние, департаментът на парковете в Калифорния забранява поливането в парка и изкуственото стимулиране на цъфтежа. Пашата на овце и говеда в резервата също е забранена.

    „В зависимост от деня или дори часа, оранжевите петна могат да променят външния вид. Маковете отварят венчелистчетата си през слънчевите периоди, изглеждащи като огромен килим. Цветята често се затварят по време на ветровити, студени периоди“, пише НАСА.

    Много паркове в цялата страна все още остават затворени, но калифорнийският департамент за паркове и отдих посреща виртуални посетители в резервата на маковете чрез специални камери, предаващи на живо. 

    Източник: nauka.offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини