3 °C

Моят хиджаб и какво се крие зад него

Интервю с Иман Ахмед, 17 г., ученичка в Духовното училище в Момчилград и участничка в новото издание на инициативата „Млади таланти от Кърджали и областта’2020” на Арт движение Кръг

Здрасти, Иман! Първият ни въпрос е защо си облечена така, добре ли сe чувстваш в това облекло?
Какво е хиджаб ? Защо се обличам така? Това са въпроси, които почти всеки си задава когато ме види. Сега съм на 17, но за първи път сложих забрадка на 9, бях в трети клас. Училището в нашето село не позволяваше да съм забрадена и аз отивах със забрадка до двора, там я свалях, а на връщанепак я слагах. Хиджаб е дрехата, с която се обличат повечето мюсюлманки. Тя ни покрива и е широка. По този начин една мюсюлманка „пази тялото си”, така да се каже. Обличаме се така, защото в исляма жената не трябва да привлича погледи с извивките на тялото си. В исляма красотата на жената не може да е предназначена за всеки. И затова ние се „прикриваме” по този начин. Шаловете на главите, които покриват косите ни, са с подобна цел. Затова се обличаме така. А не, защото това – както някои го интерпретират –е някакъв вид „самозатваряне”. Разбира се, цветът и различните видове хиджаб са според вкуса на момичето и жената. Сега много жени се питат – цитирам от мрежите: „Какво е да си жена днес? В общество обзето от мания по младостта и външния вид, в което жената е видима само като сексуален или фертилен обект. Нужно е да се намери ново разбиране, определение и въплъщение на това кои сме.” Ето, жените търсят своя нов свят, с нова символика, срещу стереотипите. Хиджабът съдържа своята своеобразна символика, която също разчупва схеми днес.

Давам си сметка, че облечена по този начин, имам малко шансове да работя и да продължа да уча в България това, което съм решила да уча и работя – софтуерни технологии. Но след като моята държава не ми позволява да изглеждам така, както религията ми повелява, трябва да се опитам да емигрирам в Лондон или в Германия, Белгия, Ирландия, където ще ми позволят. Сега посещавам курсове в училището по езикова подготовка.

Израснала си в религиозно семейство. Какво е от особено значение за теб и близките ти в религията Ислям?
Честно казано, най-много ми харесва колко е ценно образованието в нашата религия. В първия айет  (знамение от свещения Коран)първата дума в Сура ал-Алаке (إِقْرَأْ) – „Икра”. Тази дума означава „Чети!”, в заповедна форма.По-нататък в същата сура се казва: „И научи човека на това, което не знаеше.” Това всъщност са първите думи, низпослани от Корана. В айета не е посочено какво да се чете, защото най-напред се изисква да се чете и разчита, чрез изследване и размишление, чрез извличане на поуки, опознаване и разбиране на всяко нещо в истинската му същност на базата на първоначално откровение и космическите знамения във вселената. Без съмнение, основната цел, както на религията, така и на науката е познанието. Затова коментаторите казват, че думата„Икра’” в контекста на Свещенния Коран трябва да се разбира, като „Чети, размишлявайки”.

В исляма определено ми харесва и почитта към жената. Ислямът е религията, която е дала права на жените и много ги почита. В нашата свещена книга пише: „И повелихме на човека да се отнася добре с родителите си... Носи го майка му в слабост връз слабост и го отбива в две години”, стова се изтъква важността на майката. Пратеникът на Аллах повелява, че „Пътят към Рая минава под нозете на майката”. С тези думи нашят пророк е издигнал жената на едно от най-възвишените места.

Благочестивите мюсюлмани, подобно на християните, хранят особена почит към Дева Мария – Мариам. Тя се споменава 34 пъти в Корана, докато в Новия Завет – само деветнайсет пъти. За отбелязване е, че никоя друга жена не се споменава поименно в Корана.

- Имаш още почти година и половина, докато завършиш, след това вероятно ще се насочиш към софтуерните технологии – защото такава е мечтатати. Не се ли страхуваш от това как изглежда твоята религия и нейните последователи днес в очите на другите?

-  Невинаги съм била приемана от обществото заради религията си, но не съм се притеснявала, защото всеки си има вкус и не всеки е длъжен да ме харесва. Това, че медиите в доста случаи представят исляма като нещо лошо, не значи, че това е така. Свободата на човек е голяма, но всъщност се разпростира до свободата на другия. Моята свобода и моята религия ми повеляват да сложа хиджаб – това е единственото, с което се различавам от другите. Това, че вярващите мюсюлманки се обличаме така не значи, че сме терористи, както мисли мнозина. Митът, че иcлямът пpоповядва нетъpпимоcт към дpyговеpците, не е веpен.  В един от текcтовете на Коpана cе казва: „Ако Аллаx желаеше вcички да бъдат вяpващи мюcюлмани, щеше да напpави това, но той е напpавил xоpата pазлични наpоди и кyлтypи, за да cе обогатяват един дpyг.” Аз просто изповядвам религията си и тя ми повелява да нося хиджаб и ми е приятно, когато съм облечена по този начин. Всяка религия повелява по нещо различно и последователите ѝ го изпълняват. Така и не разбрах какъв е проблемът на обществото и ние да си изпълним тази наредба. Никога не съм имала нищо против хората да ми задават въпроси и да се интересуват, но делението, което се получава между нас и другите момичета така и не го разбрах. Защо? С какво сме по различни от другите, освен по облеклото. А облеклото не прави човека, нали? Нали най-важното са идеите, в името на които ще изграждаме една обединена Европа – всеки със своите таланти, отговорности, познания и ценности. С модерните ценности като толерантност, недискриминация и без език на омразата, които всъщност са заложени – ако добре се вгледате –още в повелите на Стария Завет и Корана. Елате да празнуваме женската заедност на брега на науката, борбата за повече права,културата и образованието!

Разговора проведе Радост Николаева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини