19 °C

Моят хиджаб и какво се крие зад него

Интервю с Иман Ахмед, 17 г., ученичка в Духовното училище в Момчилград и участничка в новото издание на инициативата „Млади таланти от Кърджали и областта’2020” на Арт движение Кръг

Здрасти, Иман! Първият ни въпрос е защо си облечена така, добре ли сe чувстваш в това облекло?
Какво е хиджаб ? Защо се обличам така? Това са въпроси, които почти всеки си задава когато ме види. Сега съм на 17, но за първи път сложих забрадка на 9, бях в трети клас. Училището в нашето село не позволяваше да съм забрадена и аз отивах със забрадка до двора, там я свалях, а на връщанепак я слагах. Хиджаб е дрехата, с която се обличат повечето мюсюлманки. Тя ни покрива и е широка. По този начин една мюсюлманка „пази тялото си”, така да се каже. Обличаме се така, защото в исляма жената не трябва да привлича погледи с извивките на тялото си. В исляма красотата на жената не може да е предназначена за всеки. И затова ние се „прикриваме” по този начин. Шаловете на главите, които покриват косите ни, са с подобна цел. Затова се обличаме така. А не, защото това – както някои го интерпретират –е някакъв вид „самозатваряне”. Разбира се, цветът и различните видове хиджаб са според вкуса на момичето и жената. Сега много жени се питат – цитирам от мрежите: „Какво е да си жена днес? В общество обзето от мания по младостта и външния вид, в което жената е видима само като сексуален или фертилен обект. Нужно е да се намери ново разбиране, определение и въплъщение на това кои сме.” Ето, жените търсят своя нов свят, с нова символика, срещу стереотипите. Хиджабът съдържа своята своеобразна символика, която също разчупва схеми днес.

Давам си сметка, че облечена по този начин, имам малко шансове да работя и да продължа да уча в България това, което съм решила да уча и работя – софтуерни технологии. Но след като моята държава не ми позволява да изглеждам така, както религията ми повелява, трябва да се опитам да емигрирам в Лондон или в Германия, Белгия, Ирландия, където ще ми позволят. Сега посещавам курсове в училището по езикова подготовка.

Израснала си в религиозно семейство. Какво е от особено значение за теб и близките ти в религията Ислям?
Честно казано, най-много ми харесва колко е ценно образованието в нашата религия. В първия айет  (знамение от свещения Коран)първата дума в Сура ал-Алаке (إِقْرَأْ) – „Икра”. Тази дума означава „Чети!”, в заповедна форма.По-нататък в същата сура се казва: „И научи човека на това, което не знаеше.” Това всъщност са първите думи, низпослани от Корана. В айета не е посочено какво да се чете, защото най-напред се изисква да се чете и разчита, чрез изследване и размишление, чрез извличане на поуки, опознаване и разбиране на всяко нещо в истинската му същност на базата на първоначално откровение и космическите знамения във вселената. Без съмнение, основната цел, както на религията, така и на науката е познанието. Затова коментаторите казват, че думата„Икра’” в контекста на Свещенния Коран трябва да се разбира, като „Чети, размишлявайки”.

В исляма определено ми харесва и почитта към жената. Ислямът е религията, която е дала права на жените и много ги почита. В нашата свещена книга пише: „И повелихме на човека да се отнася добре с родителите си... Носи го майка му в слабост връз слабост и го отбива в две години”, стова се изтъква важността на майката. Пратеникът на Аллах повелява, че „Пътят към Рая минава под нозете на майката”. С тези думи нашят пророк е издигнал жената на едно от най-възвишените места.

Благочестивите мюсюлмани, подобно на християните, хранят особена почит към Дева Мария – Мариам. Тя се споменава 34 пъти в Корана, докато в Новия Завет – само деветнайсет пъти. За отбелязване е, че никоя друга жена не се споменава поименно в Корана.

- Имаш още почти година и половина, докато завършиш, след това вероятно ще се насочиш към софтуерните технологии – защото такава е мечтатати. Не се ли страхуваш от това как изглежда твоята религия и нейните последователи днес в очите на другите?

-  Невинаги съм била приемана от обществото заради религията си, но не съм се притеснявала, защото всеки си има вкус и не всеки е длъжен да ме харесва. Това, че медиите в доста случаи представят исляма като нещо лошо, не значи, че това е така. Свободата на човек е голяма, но всъщност се разпростира до свободата на другия. Моята свобода и моята религия ми повеляват да сложа хиджаб – това е единственото, с което се различавам от другите. Това, че вярващите мюсюлманки се обличаме така не значи, че сме терористи, както мисли мнозина. Митът, че иcлямът пpоповядва нетъpпимоcт към дpyговеpците, не е веpен.  В един от текcтовете на Коpана cе казва: „Ако Аллаx желаеше вcички да бъдат вяpващи мюcюлмани, щеше да напpави това, но той е напpавил xоpата pазлични наpоди и кyлтypи, за да cе обогатяват един дpyг.” Аз просто изповядвам религията си и тя ми повелява да нося хиджаб и ми е приятно, когато съм облечена по този начин. Всяка религия повелява по нещо различно и последователите ѝ го изпълняват. Така и не разбрах какъв е проблемът на обществото и ние да си изпълним тази наредба. Никога не съм имала нищо против хората да ми задават въпроси и да се интересуват, но делението, което се получава между нас и другите момичета така и не го разбрах. Защо? С какво сме по различни от другите, освен по облеклото. А облеклото не прави човека, нали? Нали най-важното са идеите, в името на които ще изграждаме една обединена Европа – всеки със своите таланти, отговорности, познания и ценности. С модерните ценности като толерантност, недискриминация и без език на омразата, които всъщност са заложени – ако добре се вгледате –още в повелите на Стария Завет и Корана. Елате да празнуваме женската заедност на брега на науката, борбата за повече права,културата и образованието!

Разговора проведе Радост Николаева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини