Иранска тийнейджърка е в мозъчна смърт, след като беше задържана за неправилно носене на хиджаб

Тийнейджърка от Иран, която по-рано този месец изпадна в кома след нападение от полицаи заради неправилно носене на хиджаб, е в "мозъчна смърт".

Новината съобщиха ирански държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Преди месец 16-годишната Армита Гараванд се опита да влезе в метростанция в Техеран заедно с две свои приятелки. Момичетата са били пресрещнати от служители на моралната полиция, тъй като не са носели задължителната по законите на ислямската държава кърпа на главата (хиджаб). Гараванд е била нападната физически от полицаите и е изпаднала в безсъзнание.

Теократичната върхушка в Иран налага ограничения върху облеклото на жените. Те са задължени по закон да покриват косите си и да носят дълги, широки дрехи. Нарушителите са изправени пред публично порицание, глоби или арест.

В протест срещу строгия ислямски дрескод обаче все повече жени се появяват с непокрити коси на обществени места като молове, ресторанти и магазини в цялата страна.

Инцидентът с Амита Гараванд се случи няколко дни след първата годишнина от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя също беше задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и почина при неизяснени обстоятелства в ареста през септември 2022 г.

Смъртта на Амини предизвика масови протести в Иран, по време на които стотици бяха убити, ранени или арестувани. В резултат на демонстрациите през декември 2022 г. иранските власти съобщиха, че разпускат моралната полиция. Въпреки това често се появяват информации, че тя продължава да действа.

След инцидента с Армита Гараванд властите отрекоха момичето да е било наранено при сблъсък със служители, налагащи задължителния ислямски дрескод в метрото на Техеран. Тя обаче беше откарана в болницата на военновъздушните сили край столицата, където беше в кома и под засилена полицейска охрана от 1 октомври насам.

Сега властите се притесняват, че новината за мозъчната смърт на тийнейджърката може да отново да съживи общонационалните протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини.

По-рано тази седмица на Махса Амини посмъртно и на движението "Жени, живот, свобода" в Иран беше връчена наградата "Сахаров". Това е най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини