25 °C

Арх.Христо Генчев с нетрадиционен прочит на историята на Източните Родопи

Нетрадиционен прочит на историята на Източните Родопи направи арх.Христо Генчев, човекът на който Кърджали дължи възстановяването на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”. В статия публикувана в списание „Геополитика &геостратегиа” известният наш общественик обосновава тезата , че цивилизацията по коритото на Арда е изключително древна. Той я нарича працивилизацията на Европа.

Арх.Христо Генчев сочи, че първите земеделци преди повече от десет хилядолетия избират долината на р.Арда, където да търсят препитание и защита. Авторът на статията сочи, че за разлика от долините на Марица и Тунджа поречието на Арда е имало естествени места за убежища-възвишения и върхове. Върху тях са разположени укрепления с визуална връзка през деня чрез дим и през нощта –чрез огньове.

Търсенето на сигурност се отразява на урбанизацията , пише арх.Генчев. Той изброява многобройните и непрестъпни крепости като Перперикон, Моняк, Кривус. Отрича тезата за разрушаването на манастира „Св.Йоан Предтеча”, който е един от образците на църковно строителство тук от кръстоносците. Сочи, че това е станало при османското нашествие.

  Арх.Христо Генчев обръща специално внимание на скалните ниши в Източните Родопи. Той смята,че те са изсечени преди повече от десет хиляди години от първите земеделци, навлезли тук.Авторът  твърди,  че за времето си те са илюстрирали богатството на местните обитатели. Те са белези на скок в политическата организация и в крайна сметка водят до създаването на териториална организация.

 Ардинската цивилизация осъзнава , че нейният възход и благоденствие се дължи на камъка и затова го почита, подчертава изследователят.Скалните ниши манифестират взаимодействието на Човека и Камъка, отбелязва още арх.Генчев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Пармаков
  1 -3
  08:43, 12 май 2020
  Тоя архитект веднага след прехода беше доста конвертируем. Оказа се, че е от богаташко потекло. В един момент написа поредица от статии, от които всички се отвратиха. Иво Беров и Иво Минжев пред него изглеждаха като другарчета от забавачницата. След отрицателната реакция той се покри и аз даже мислех , че се е случило най лошото. Не изпитвам никакво уважение към тая персона. Не искам нито да го виждам, нито да го чувам, нито да го чета.
  • Су
   Супер почтен човек
   3 0
   15:55, 12 май 2020
   Жив и здрав е и май има голямо потекло
 • 2
  Фе
  Фес
  0 0
  12:35, 12 май 2020
  Гйотверен на теб само турците са виновни кръстоносците заклали хил. Православни ришили църквата ви
  • Ar
   Ardia
   0 0
   12:05, 21 юни 2020
   На 4.II.1204 година с пищна церемония императорът на т.нар. Латинска империя Анри (брат на Балдуин Фландърски) се жени за Аньес, дъщеря на Бонифаций Монфератски в Цариград, в черквата Света София. Както пазят и почитат Света София, така западните рицари не посягат по верски причини и на другите, т.нар. православни черкви. Ако убиват православни християни, това е на война, в битка, където рицарите-кръстоносци, наричани „гази“ от придошлите турци (първоначално наемници ), често дават многобройни жертви. Това е добре документирано исторически, особено - победоносните битки на Цар Йоаница - Калоян.
   Няма никакъв исторически документ, описание, или белег в народната памет рицарите от Третия и Четвъртия кръстоносен поход да са се отдали на непосилно пилеене на ценни човешки и материални ресурси за рушене на Свети Йоан Предтеча над Кърджали. В същото време сведенията за европейското, вкл. българското, Средновековие изобилстват с описания на стихийни пожари - битови, причинени от мълнии и др. Някакво разрушаване на Свети Йоан Предтеча по антиправославни причини е просто fake-внушение от користни и небългарски подбуди.
   А чак две столетия след Четвъртия кръстоносен поход реалното и документирано разушаване на българските черкви е вече в ход, и то се дължи на продължително и сеещо унищожение насилие срещу няколко поколения българи. Това е, което причинява обезлюдяване на българските селища и тогава черквите стават жертва на природни стихии и на безнаказано плячкосване, за да рухнат незабелязано. И, да, тогава грижовни ръце може би са се постарали за затрупат рухналите си храмове, за да запазят техната светост. Затова и народната памет запазва името на 4-метровата могила пръст над Свети Йоан Предтеча – Черковището.
 • 3
  Ве
  Веселин Банчев
  0 0
  12:11, 14 май 2020
  Има резон в думите на арх. Генчев. Даже бих добавил, че тук в Родопа планина (долината на Арда), е люлка на човешката цивилизация. Не случайно само в този район съществуват пещери "Утроби", засвидетелствани като храмове. Потвърждението на моите твърдения могат да се намерят както в фолклора, така и в топонимиката на региона. Вземете дори книгите на Толкин, там изрично е казано "В началото на Сътворението беше Арда"!
  Относно разрушението на манастира "СВ. Йоан Предтеча" г-н Генчев е прав. Латинците през 13 в. наистина опожаряват манастира, но не успяват да го разрушат, тогава разрушават най-древния и най-свещен храм на света, този на Дион Исус (погрешно именуван от историците - Дионис). А непоправимите разрушения са нанесени по времето на превземането на Перперикон. Знаково е сбогуването на населението с любимия храм, то става по старата тракийска традиция, с затрупването му с пръст, подобна на древните тракийски храмове (могили).

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини