14 °C

Арх.Христо Генчев с нетрадиционен прочит на историята на Източните Родопи

Нетрадиционен прочит на историята на Източните Родопи направи арх.Христо Генчев, човекът на който Кърджали дължи възстановяването на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”. В статия публикувана в списание „Геополитика &геостратегиа” известният наш общественик обосновава тезата , че цивилизацията по коритото на Арда е изключително древна. Той я нарича працивилизацията на Европа.

Арх.Христо Генчев сочи, че първите земеделци преди повече от десет хилядолетия избират долината на р.Арда, където да търсят препитание и защита. Авторът на статията сочи, че за разлика от долините на Марица и Тунджа поречието на Арда е имало естествени места за убежища-възвишения и върхове. Върху тях са разположени укрепления с визуална връзка през деня чрез дим и през нощта –чрез огньове.

Търсенето на сигурност се отразява на урбанизацията , пише арх.Генчев. Той изброява многобройните и непрестъпни крепости като Перперикон, Моняк, Кривус. Отрича тезата за разрушаването на манастира „Св.Йоан Предтеча”, който е един от образците на църковно строителство тук от кръстоносците. Сочи, че това е станало при османското нашествие.

  Арх.Христо Генчев обръща специално внимание на скалните ниши в Източните Родопи. Той смята,че те са изсечени преди повече от десет хиляди години от първите земеделци, навлезли тук.Авторът  твърди,  че за времето си те са илюстрирали богатството на местните обитатели. Те са белези на скок в политическата организация и в крайна сметка водят до създаването на териториална организация.

 Ардинската цивилизация осъзнава , че нейният възход и благоденствие се дължи на камъка и затова го почита, подчертава изследователят.Скалните ниши манифестират взаимодействието на Човека и Камъка, отбелязва още арх.Генчев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Пармаков
  1 -3
  08:43, 12 май 2020
  Тоя архитект веднага след прехода беше доста конвертируем. Оказа се, че е от богаташко потекло. В един момент написа поредица от статии, от които всички се отвратиха. Иво Беров и Иво Минжев пред него изглеждаха като другарчета от забавачницата. След отрицателната реакция той се покри и аз даже мислех , че се е случило най лошото. Не изпитвам никакво уважение към тая персона. Не искам нито да го виждам, нито да го чувам, нито да го чета.
  • Су
   Супер почтен човек
   3 0
   15:55, 12 май 2020
   Жив и здрав е и май има голямо потекло
 • 2
  Фе
  Фес
  0 0
  12:35, 12 май 2020
  Гйотверен на теб само турците са виновни кръстоносците заклали хил. Православни ришили църквата ви
  • Ar
   Ardia
   0 0
   12:05, 21 юни 2020
   На 4.II.1204 година с пищна церемония императорът на т.нар. Латинска империя Анри (брат на Балдуин Фландърски) се жени за Аньес, дъщеря на Бонифаций Монфератски в Цариград, в черквата Света София. Както пазят и почитат Света София, така западните рицари не посягат по верски причини и на другите, т.нар. православни черкви. Ако убиват православни християни, това е на война, в битка, където рицарите-кръстоносци, наричани „гази“ от придошлите турци (първоначално наемници ), често дават многобройни жертви. Това е добре документирано исторически, особено - победоносните битки на Цар Йоаница - Калоян.
   Няма никакъв исторически документ, описание, или белег в народната памет рицарите от Третия и Четвъртия кръстоносен поход да са се отдали на непосилно пилеене на ценни човешки и материални ресурси за рушене на Свети Йоан Предтеча над Кърджали. В същото време сведенията за европейското, вкл. българското, Средновековие изобилстват с описания на стихийни пожари - битови, причинени от мълнии и др. Някакво разрушаване на Свети Йоан Предтеча по антиправославни причини е просто fake-внушение от користни и небългарски подбуди.
   А чак две столетия след Четвъртия кръстоносен поход реалното и документирано разушаване на българските черкви е вече в ход, и то се дължи на продължително и сеещо унищожение насилие срещу няколко поколения българи. Това е, което причинява обезлюдяване на българските селища и тогава черквите стават жертва на природни стихии и на безнаказано плячкосване, за да рухнат незабелязано. И, да, тогава грижовни ръце може би са се постарали за затрупат рухналите си храмове, за да запазят техната светост. Затова и народната памет запазва името на 4-метровата могила пръст над Свети Йоан Предтеча – Черковището.
 • 3
  Ве
  Веселин Банчев
  0 0
  12:11, 14 май 2020
  Има резон в думите на арх. Генчев. Даже бих добавил, че тук в Родопа планина (долината на Арда), е люлка на човешката цивилизация. Не случайно само в този район съществуват пещери "Утроби", засвидетелствани като храмове. Потвърждението на моите твърдения могат да се намерят както в фолклора, така и в топонимиката на региона. Вземете дори книгите на Толкин, там изрично е казано "В началото на Сътворението беше Арда"!
  Относно разрушението на манастира "СВ. Йоан Предтеча" г-н Генчев е прав. Латинците през 13 в. наистина опожаряват манастира, но не успяват да го разрушат, тогава разрушават най-древния и най-свещен храм на света, този на Дион Исус (погрешно именуван от историците - Дионис). А непоправимите разрушения са нанесени по времето на превземането на Перперикон. Знаково е сбогуването на населението с любимия храм, то става по старата тракийска традиция, с затрупването му с пръст, подобна на древните тракийски храмове (могили).

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини