Йовковци вече си имат собствено Виртуално училище

В училищния сайт на Средно училище  „Йордан Йовков“ -  Кърджали стартира  виртуално училище. В него може да се влезе през сайта - https://yovkov-bg.net/, в секция ВУ (Виртуално училище).

Създадени са Виртуална: Дирекция, Заместник - Дирекция - начален етап, Заместник - Дирекция - прогимназиален и гимназиален етап, Учителска стая , Стая на педагогическия съветник, Конферентна зала, Виртуален физкултурен салон, Виртуална библиотека и онлайн план прием за учебната 2020/2021 година. Общият брой на Виртуалните класни стаи от 1 до 12 класса 36. В тях,в реално време всеки учител може да преподава онлайн своя урок на съответния клас като в урока онлайн могат да се включват иучениците от  класа. Учителят и  всеки участник в онлайн урока имат възможност да споделят своя екран, приложение или webстраница. В стаята има и функция чат с класа, от където може да се задават въпроси и да се отговаря в самияход на онлайн урока от всеки участник.  Секция Виртуално училищев момента е тестово пусната свободно, тя ще е защитена с парола,която ще е достъпна за всички учители и ученици, както и за родители, които са заинтересовани.

Създатели на новата придобивка са завеждащият информационен кабинет, Нурай Нури и бившият ученик на училището,  Юксел Салиев, който в момента работи катоMansion Technology and Operations Centre /в международна софтуерна фирма със седалище София/ и е Софтуерен архитект за България. Те разработват също и мобилно приложение за андроид и айфон, с което всеки ученик ще може да участва в онлайн уроците си от своя мобилен телефон. Двамата споделиха, че ВУ(Виртуално училище) може да се надгради като се приемат  предложения на учителите, учениците и родителите.

За работата на платформата те са избрали cloud privider със сървъри, намиращи се в рамките на ЕС, latency-то e измерено спрямо по-големите доставчици в гр. Кърджали. Цялата платформа е защитена със сертификати SSL и допълнителни random-избирани пароли при стартиране на сесия от страна на учителя.

Изработената платформа  позволява да бъде “ вдиган“( усилван) сървъра при нужда и при по-голямо натоварване, като цената на използваните ресурси остава ниска, поради автоматичното скалиране на цялостното софтуерно решение, като по този начин създателите са се постарали да не се натоварва бюджета на училището.

Използвахме open source компоненти и имаме активен monitoring над системата, която ни позволява да следим натоварването и автоматично да предприемаме мерки в защита на системите си, споделиха господата Нури и Салиев.

Сигурността на данните се осигурява посредством SSL и End to end encryption и тясно използване на всички най-добри практики в защитата на данните.

За целите на безпроблемното използване на видео-конферентните услуги предоставени от училището всички сървъри са с включена DDOS защита.

За реализирането на онлайн план приема за учебната 2020/2021 годиначрез електронно кандидатстване за прием в 1-ви клас е използвана техника на сепариране на програмния код, използван в съвременното програмиране, а именно Microservices. За да отговорят на нуждите на училищната администрация и за да се услеснят максимално родителите,  кандидатстването е организирано директно, през форми от сайта на училището. Създадена е отделна база данни,  базирани на MongoDB и API services, използвайки Golang като основен програмен език.

Toва позволва сравнително лесно да се обработват голямо количество данни, без забавяне, благодарение на нишковото програмиране. Обработването на данни се случва в cloud, базирани сървъри, които са защитени чрез SSL и криптировка на дисковете си. Всяка заявка се криптира с помощта на алгоритми и само хората с достъп до ключа имат достъп до чистите данни.

Ние смятаме, че бъдещето е днес и сега и затова инвестираме в собствена електронна платформа, която да ни позволи да бъдем максимално гъвкави и да служим по-добре на обществото за едно по-добро бъдеще - коментират създателите.

клуб Журналист

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини