19 °C

Йовковци вече си имат собствено Виртуално училище

В училищния сайт на Средно училище  „Йордан Йовков“ -  Кърджали стартира  виртуално училище. В него може да се влезе през сайта - https://yovkov-bg.net/, в секция ВУ (Виртуално училище).

Създадени са Виртуална: Дирекция, Заместник - Дирекция - начален етап, Заместник - Дирекция - прогимназиален и гимназиален етап, Учителска стая , Стая на педагогическия съветник, Конферентна зала, Виртуален физкултурен салон, Виртуална библиотека и онлайн план прием за учебната 2020/2021 година. Общият брой на Виртуалните класни стаи от 1 до 12 класса 36. В тях,в реално време всеки учител може да преподава онлайн своя урок на съответния клас като в урока онлайн могат да се включват иучениците от  класа. Учителят и  всеки участник в онлайн урока имат възможност да споделят своя екран, приложение или webстраница. В стаята има и функция чат с класа, от където може да се задават въпроси и да се отговаря в самияход на онлайн урока от всеки участник.  Секция Виртуално училищев момента е тестово пусната свободно, тя ще е защитена с парола,която ще е достъпна за всички учители и ученици, както и за родители, които са заинтересовани.

Създатели на новата придобивка са завеждащият информационен кабинет, Нурай Нури и бившият ученик на училището,  Юксел Салиев, който в момента работи катоMansion Technology and Operations Centre /в международна софтуерна фирма със седалище София/ и е Софтуерен архитект за България. Те разработват също и мобилно приложение за андроид и айфон, с което всеки ученик ще може да участва в онлайн уроците си от своя мобилен телефон. Двамата споделиха, че ВУ(Виртуално училище) може да се надгради като се приемат  предложения на учителите, учениците и родителите.

За работата на платформата те са избрали cloud privider със сървъри, намиращи се в рамките на ЕС, latency-то e измерено спрямо по-големите доставчици в гр. Кърджали. Цялата платформа е защитена със сертификати SSL и допълнителни random-избирани пароли при стартиране на сесия от страна на учителя.

Изработената платформа  позволява да бъде “ вдиган“( усилван) сървъра при нужда и при по-голямо натоварване, като цената на използваните ресурси остава ниска, поради автоматичното скалиране на цялостното софтуерно решение, като по този начин създателите са се постарали да не се натоварва бюджета на училището.

Използвахме open source компоненти и имаме активен monitoring над системата, която ни позволява да следим натоварването и автоматично да предприемаме мерки в защита на системите си, споделиха господата Нури и Салиев.

Сигурността на данните се осигурява посредством SSL и End to end encryption и тясно използване на всички най-добри практики в защитата на данните.

За целите на безпроблемното използване на видео-конферентните услуги предоставени от училището всички сървъри са с включена DDOS защита.

За реализирането на онлайн план приема за учебната 2020/2021 годиначрез електронно кандидатстване за прием в 1-ви клас е използвана техника на сепариране на програмния код, използван в съвременното програмиране, а именно Microservices. За да отговорят на нуждите на училищната администрация и за да се услеснят максимално родителите,  кандидатстването е организирано директно, през форми от сайта на училището. Създадена е отделна база данни,  базирани на MongoDB и API services, използвайки Golang като основен програмен език.

Toва позволва сравнително лесно да се обработват голямо количество данни, без забавяне, благодарение на нишковото програмиране. Обработването на данни се случва в cloud, базирани сървъри, които са защитени чрез SSL и криптировка на дисковете си. Всяка заявка се криптира с помощта на алгоритми и само хората с достъп до ключа имат достъп до чистите данни.

Ние смятаме, че бъдещето е днес и сега и затова инвестираме в собствена електронна платформа, която да ни позволи да бъдем максимално гъвкави и да служим по-добре на обществото за едно по-добро бъдеще - коментират създателите.

клуб Журналист

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини