21 °C

Посрещаме Деня на храбростта и празника на Българската армия!

  На 06.05. отбелязваме Денят на храбростта  и Празник на Българската армия – официален празник на Република България, професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За Храброст“. След половинвековно прекъсване с Постановление на МС № 15 от 27 Януари 1993г. е възвърната датата 6-ти  Май като Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тази година заради вирусната епидемия празникът на Българската храброст няма да бъде тържествено отпразнуван, освен поднасяне на венци и цветя пред паметници и др. при спазване на указанията на Националния щаб за Борба  с корона-вируса. Въпреки всичко, очакванията които се възлагат на Българската армия, растат много бързо и това е видно от всички слоеве на населението.

            Нека всеки да знае, че Българските воини никога не са воювали, за да завладяват чужда територия, винаги са водили сражения, за да обединят българите, живеещи извън България. Така, че това е патриотизъм, повод за гордост. Всеки трябва да работи за това, младите поколения, да бъдат възпитавани в патриотичен и национален дух. В този смисъл музеи, училища и др. са длъжници на младото поколение. За България и българското  да не се сещаме само по повод празници. Но  пък празникът е един хубав повод, за да  споменем  Българската армия и нейните славни подвизи и значението й за опазване на българската държава.

            Датата 6- ти Май е особен ден, защото Българската армия е в центъра и във фокуса на цялото обществено внимание, всичко това ни зарежда с национален оптимизъм и патриотизъм, скланяме глави в знак на признателност към всички български воини, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството ни.

            На Българската армия се дължи това да я има и днес България върху най-оспорваното място на Европейския континент.

            Този празник е свързан и с легендата за победата на св. Георги над ламята, символизираща победата на доброто над злото, тази приказка е изключително древна и ни показва древните представи на българите за това как овчарят, който днес ние смятаме общо взето за неук човек е посредник между онези страшните и нашият бял свят. Същият този овчар, затова става и Боец, защото умее да пази земята си от зли сили.

            Като български офицер, не мога да не посрещна този празник с гордост. Аз знам и то в подробности, какво е направил българският войник през 14-вековната история, а непрекъснато излизат нови и нови данни за неговите подвизи и  героизъм.

            На този свят християнски празник – Гергьовден по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелствува празника на своята армия.

            Нека св. Георги Победоносец закриля воините на нашата армия и им вдъхва физически и духовни сили.

            На всички граждани на Република България с пожелания да бъдат живи и здрави и да бъдат сигурни, че имат военна сила, достоен наследник на славните български традиции.

            Празникът е хубав повод да се поздравим макар и от разстояние, но нека не се сещаме само по такива поводи нека бъдем сплотени, нека бъдем търпеливи към всеки и всичко. Ние сме смел и горд народ – всичко ще се нареди.

            Уважаеми приятели, България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Днес моралната криза е факт. Но храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневно храбростта на достойният човек. Храброст е да изричаме истината, да браним демокрацията, въставаме срещу несправедливостта.

  Благодарност към храбрите!

  Честит празник!

  О.з.   майор  Златко Колачев – Секретар на Областния и Общински съвет на СОСЗР – Кърджали.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ос
   Осман
   0 0
   10:34, 5 май 2020
   До кога, ако си Златко майор, ако си ЗЮЛКЕФ редник?

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  19 сеп 2020
  Последни новини