11 °C

Посрещаме Деня на храбростта и празника на Българската армия!

  На 06.05. отбелязваме Денят на храбростта  и Празник на Българската армия – официален празник на Република България, професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За Храброст“. След половинвековно прекъсване с Постановление на МС № 15 от 27 Януари 1993г. е възвърната датата 6-ти  Май като Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тази година заради вирусната епидемия празникът на Българската храброст няма да бъде тържествено отпразнуван, освен поднасяне на венци и цветя пред паметници и др. при спазване на указанията на Националния щаб за Борба  с корона-вируса. Въпреки всичко, очакванията които се възлагат на Българската армия, растат много бързо и това е видно от всички слоеве на населението.

            Нека всеки да знае, че Българските воини никога не са воювали, за да завладяват чужда територия, винаги са водили сражения, за да обединят българите, живеещи извън България. Така, че това е патриотизъм, повод за гордост. Всеки трябва да работи за това, младите поколения, да бъдат възпитавани в патриотичен и национален дух. В този смисъл музеи, училища и др. са длъжници на младото поколение. За България и българското  да не се сещаме само по повод празници. Но  пък празникът е един хубав повод, за да  споменем  Българската армия и нейните славни подвизи и значението й за опазване на българската държава.

            Датата 6- ти Май е особен ден, защото Българската армия е в центъра и във фокуса на цялото обществено внимание, всичко това ни зарежда с национален оптимизъм и патриотизъм, скланяме глави в знак на признателност към всички български воини, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството ни.

            На Българската армия се дължи това да я има и днес България върху най-оспорваното място на Европейския континент.

            Този празник е свързан и с легендата за победата на св. Георги над ламята, символизираща победата на доброто над злото, тази приказка е изключително древна и ни показва древните представи на българите за това как овчарят, който днес ние смятаме общо взето за неук човек е посредник между онези страшните и нашият бял свят. Същият този овчар, затова става и Боец, защото умее да пази земята си от зли сили.

            Като български офицер, не мога да не посрещна този празник с гордост. Аз знам и то в подробности, какво е направил българският войник през 14-вековната история, а непрекъснато излизат нови и нови данни за неговите подвизи и  героизъм.

            На този свят християнски празник – Гергьовден по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелствува празника на своята армия.

            Нека св. Георги Победоносец закриля воините на нашата армия и им вдъхва физически и духовни сили.

            На всички граждани на Република България с пожелания да бъдат живи и здрави и да бъдат сигурни, че имат военна сила, достоен наследник на славните български традиции.

            Празникът е хубав повод да се поздравим макар и от разстояние, но нека не се сещаме само по такива поводи нека бъдем сплотени, нека бъдем търпеливи към всеки и всичко. Ние сме смел и горд народ – всичко ще се нареди.

            Уважаеми приятели, България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Днес моралната криза е факт. Но храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневно храбростта на достойният човек. Храброст е да изричаме истината, да браним демокрацията, въставаме срещу несправедливостта.

  Благодарност към храбрите!

  Честит празник!

  О.з.   майор  Златко Колачев – Секретар на Областния и Общински съвет на СОСЗР – Кърджали.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ос
   Осман
   0 0
   10:34, 5 май 2020
   До кога, ако си Златко майор, ако си ЗЮЛКЕФ редник?

  Хороскоп за 06.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  06 мар 2021
  Последни новини