Посрещаме Деня на храбростта и празника на Българската армия!

    На 06.05. отбелязваме Денят на храбростта  и Празник на Българската армия – официален празник на Република България, професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За Храброст“. След половинвековно прекъсване с Постановление на МС № 15 от 27 Януари 1993г. е възвърната датата 6-ти  Май като Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тази година заради вирусната епидемия празникът на Българската храброст няма да бъде тържествено отпразнуван, освен поднасяне на венци и цветя пред паметници и др. при спазване на указанията на Националния щаб за Борба  с корона-вируса. Въпреки всичко, очакванията които се възлагат на Българската армия, растат много бързо и това е видно от всички слоеве на населението.

              Нека всеки да знае, че Българските воини никога не са воювали, за да завладяват чужда територия, винаги са водили сражения, за да обединят българите, живеещи извън България. Така, че това е патриотизъм, повод за гордост. Всеки трябва да работи за това, младите поколения, да бъдат възпитавани в патриотичен и национален дух. В този смисъл музеи, училища и др. са длъжници на младото поколение. За България и българското  да не се сещаме само по повод празници. Но  пък празникът е един хубав повод, за да  споменем  Българската армия и нейните славни подвизи и значението й за опазване на българската държава.

              Датата 6- ти Май е особен ден, защото Българската армия е в центъра и във фокуса на цялото обществено внимание, всичко това ни зарежда с национален оптимизъм и патриотизъм, скланяме глави в знак на признателност към всички български воини, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството ни.

              На Българската армия се дължи това да я има и днес България върху най-оспорваното място на Европейския континент.

              Този празник е свързан и с легендата за победата на св. Георги над ламята, символизираща победата на доброто над злото, тази приказка е изключително древна и ни показва древните представи на българите за това как овчарят, който днес ние смятаме общо взето за неук човек е посредник между онези страшните и нашият бял свят. Същият този овчар, затова става и Боец, защото умее да пази земята си от зли сили.

              Като български офицер, не мога да не посрещна този празник с гордост. Аз знам и то в подробности, какво е направил българският войник през 14-вековната история, а непрекъснато излизат нови и нови данни за неговите подвизи и  героизъм.

              На този свят християнски празник – Гергьовден по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелствува празника на своята армия.

              Нека св. Георги Победоносец закриля воините на нашата армия и им вдъхва физически и духовни сили.

              На всички граждани на Република България с пожелания да бъдат живи и здрави и да бъдат сигурни, че имат военна сила, достоен наследник на славните български традиции.

              Празникът е хубав повод да се поздравим макар и от разстояние, но нека не се сещаме само по такива поводи нека бъдем сплотени, нека бъдем търпеливи към всеки и всичко. Ние сме смел и горд народ – всичко ще се нареди.

              Уважаеми приятели, България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Днес моралната криза е факт. Но храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневно храбростта на достойният човек. Храброст е да изричаме истината, да браним демокрацията, въставаме срещу несправедливостта.

    Благодарност към храбрите!

    Честит празник!

    О.з.   майор  Златко Колачев – Секретар на Областния и Общински съвет на СОСЗР – Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ос
      Осман
      0 0
      10:34, 5 май 2020
      До кога, ако си Златко майор, ако си ЗЮЛКЕФ редник?
    Последни новини