Португалия ще отмени на 3 май извънредното положение, въведено заради коронавируса

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза обяви, че извънредното положение, въведено в страната заради епидемията от Ковид-19, ще бъде отменено на 3 май, предаде Ройтерс.

Държавният глава предупреди, че отмяната на извънредното положение не означава край на епидемията и допълни, че рестартирането на португалската икономика ще става поетапно.

Към днешна дата броят на заразените с коронавируса в страната е 24 322 души, което е с 295 нови вчера, допълва ТАСС.

Починалите за последното денонощие са 20, което прави общо 984 смъртни случая в страната от началото на епидемията. Почти 1,4 хиляди души са оздравели. Най-много случаи на зараза има в северната част на Португалия.

По време на въведеното извънредно положение работеха основно магазините за стоки от съществено значение и аптеките. Повечето магазини за стоки от непървостепенно значение, преустановиха работа.

Президентът на Португалия предупреди, че поетапното рестартиране на икономиката ще бъде бавен процес.

"Онова, което е от значение в тази нова фаза, е, че португалците вече знаят, че възпирането на разпространението на епидемията си остава важно, така че ние трябва да правим малки стъпки и постоянно да оценяваме ситуацията", каза държавният глава.

Извънредното положение в страната беше въведено на 18 март.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини