1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в събота сутрин, 25 април - 43-тия ден от началото на извънредното положение. 

983 са активните активните случаи към момента.

Новите случaи са 63 за денонощието, 25 от тях са хоспитализирани. 2 деца - в Плевен на 4 год. и в София - на 12 год. 

Те са констатирани в областите София  - 16 случая, Плевен - 19, Видин - 7, Благоевград - 5, Бургас - 4, Кюстендил -3, Стара Загора - 3, Силистра - 2 , Пазарджик, Пловдив, Перник и Ямбол - по 1 случай).

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 135, новите са 6.

285 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 41 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 54, два нови за деня.

197 са излекуваните, 4 са новите. Има излекуван интубиран от 38 дни пациент в "Пирогов".

Забраната за парковете ще зависи от решенията на кметовете по места и конкретната обстановка, поясни ген. Мутафчийски.

Респираторите се използват в интензивните отделения. В момента там са 41 пациенти, не всичките са интубирани. Наличието на респиратори е критерий за готовността на болниците да посрещнат тежките случи. Преди два месеца имаше болници без такава готовност. Инфекциозни отделения в станата бяха в трагично състояние, каза генералът. Целта беше да имаме 1400 легла за интензивно лечение на COVID-19. 

Никога не сме твърдели, че се изгражда имунитет при преболедувалите, подчерта ген. Мутафчийски. Този вирус е нов и тепърва го опознаваме.

Заразяването от повърхност. Правилото за измиване на ръцете не е променено в указанията за предпазване. Няма противоречие между заразяването по въздушно-капков път и чрез замърсена повърхност.

Няма дефицит на защитни средства в болниците. Има готовност да бъдат подадени там, където са необходими.

Задължителен ли е тестът преди приемане в болница? Няма такава препоръка към болниците. В заповедта се говори за повишено внимание към пациенти с инфекции и персонала.

Препоръката на щаба е да се изработят сигурни протоколи за работата на болниците. Това включва и трансплантациите. Рискът е за донора и за трансплантирания, за който досегът с коронавируса е фатален. Той е с подтисната имунна система. Следоперативните инфекции са най-големият бич за успеха на трансплантацията, сподели опита си ген. Мутафчийски. Той посочи, че във Франция са спрени бъбречни и чернодробни трансплантации, извършват се единствено такива, при които е въпрос на часове да настъпи смърт на пациента.

Болниците изработват свои протоколи, но когато пациент трябва да бъде изследван, не той заплаща теста, а Здравната каса.

Видинската болница работи в намален капацитет, затворено е неврологичното отделение. Всички са тествани, последните резултати се очакват в неделя.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    По
    попадя
    1 0
    14:42, 25 апр 2020
    по важното е да научим кой взе парите
  • 2
    Ня
    НЯКОЙ СИ
    1 0
    16:09, 25 апр 2020
    Който си ги гушкаше до сега пак си ги гушнаха те будалите да гледат и да се чудят това не са хора а овце
  • 3
    Кр
    Крум
    0 0
    21:38, 25 апр 2020
    ген, Мутрфчийски е наредил на "статистиците" да пльоснат тази цифра
Последни новини