1015 са потвърдените случаи на COVID-19, направени 27 хиляди теста (видео)

Общо 1015 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в сряда сутрин, 22 април. 

Новите случaи са 49 за денонощието, 21 от тях са хоспитализирани. В Плевен -17 случая, София -16, Видин - 4, Бургас -3, Кюстендил - 3, Сливен - 3, Благоевград - 1, Пазарджик - 1 и Хасково - 1 случай.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 83, с новите 3 случая за денонощието.

281 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 40 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 47. Два са новите смъртни случаи. Единият е жена на 77 г. от Сливен. Вторият починал пациент е мъж на 49 г., който е издъхнал в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ след 11-дневна интубация. По информация на Щаба, няма данни те да са страдали от придружаващи заболявания.

174 са излекуваните.

УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Извършва се епидемиологично изследване на контактите. Тестват се пасиенти и персонал. Има опасност от разпространение към други области, но засега е рано да се говори, каза проф. Кантарджиев.

Плевенското село Буковлък, откъдето са заразените шивачки в огнището в предприятие в Плевен. Селото е с около 4000 хаселение и 4 установени, Според щаба, това е малка бройка, за да бъде въведена карантина. Налагането ѝ е в правомощията на местния щаб. Дадени са указания за разширяване на тестването.

14-дневната обща карантина, когато всички си стоят вкъщи в цялата държава, не е панацея. Това показва опита на другите страни досега. Заразяването има известна фамилност и сбирките не спират дори с налагането на обща карантина.

Няма дори първи съобщения за ваксина, която да е тествана в света. Китай първи започнаха тестване върху хора, но няма оповестени резултати, каьа ген. Мутафчийски. Да, в Англия обявиха, че започват тестове, но те очакват в най-оптимистичния вариянт, да имат резултат през септември. Най-големите очаквания за справяне с пандемията са за създаването на ваксина.

Дъщерята на Милен Цветков, която е в чужбина да може да се прибере, такъв ангажимент е поел ген. Мутафчийски е поел като личен.

Всяко отслабване на мерките се преценява и те се затягат, в случай че има влошаване на ситуацията. Това подчерта на началник щабът по отношение на възобновяването на плановата дейност на болниците, женските и детските консултации. Не може да се очаква, че няма да има риск, ситуацията се следи много прецизно.

Тестванията - масови и сред медиците. Тече процедура за закупуване на голям брой защитни облекла. Досега болниците са ги получавали безвъзмездно, време е да започнат да си ги купуват. разпоредената проверка показа, че има достатъчно защитни средства.

27 хиляди са направените тестове, съобщи проф. Кантарджиев. Целта е да станат 7 хиляди седмично ПиСиАр тестовете. Трябва да се хващат първите симптоми първо при медиците и служители на РЗИ. Второ - активно търсене сред пациенти с белодробни заболявания. Трето - търсят се първи симптоми сред работещи сред големи колективи.

Бързият тест, който се позиционира към 10-тия ден от заболяването, е направен на завръщащите се от мисии, сред служители на общините, в големи колективи. Доказването серологично с лентичката Г не означава, че човекът е защитен от коронавируса. Наличието на ИГМ означава, че става дума за наскоро заразен и тогава задължително се прави ПиСиАр тест, защото човекът може активно да заразява, дори да няма симптоми.

За карантина на цял град Плевен не може да се говори в момента. Възникват тежки хуманитарни проблеми, а хората вътре продължават да контактуват.

Дарението от фурми не е обект на нашата дейност, каза генералът във връзка с въпрос за разследването на "Биволъ". Частните фирми даряват каквото преценят, поясни проф. Кантарджиев.

Да отидете в провинцията, за да се погрижите за възрастните си родители, е все едно да станете терорист камимикадзе. Това заяви ген. Мутафчийски за позволените причини за пътувания.

Смъртните случаи. Три лица сред починалите досега са без съпътстващи заболявания. трябва да се има превид средната възраст на смъртните случаи, която предполага придружаващи заболявания.

Д-р Хасъджиев от пациентската организация представи пакет нови мерки за пациенти.

Да се подава правилна информация към пациенти. Открита е телефонна линия за хора с хронични заболявания - белодробни, сърдечно-съдови заболяввания, диабет, на който те могат да получат консултация.

Информация за пациенти и лекуващи лекари за най-новото се публикува на специализиран сайт. 

Тепърва ще трябва да има специално внимание към хронично и онкоболните. Обмисля се възможност да виртуален преглед по документи, както и виртуален кабинет. Пакетът от мерки за ограничаването на разпространението на COVID-19 е изцяло подплатен финансово от дарения.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Зр
    Зрител
    4 -4
    08:12, 22 апр 2020
    Нещо друго да кажете? Има по-интересни неща...
  • 2
    ??
    ???
    5 -4
    08:38, 22 апр 2020
    Защо лъжат? Защо? Всеки, който почине от нещо друго, го пишат от вируса! Измамници!
    • Mu
      multimedia
      3 -2
      10:09, 22 апр 2020
      За всеки отчетен труп усвояват едни пари.
  • 3
    Ха
    хареса им
    4 -2
    11:20, 22 апр 2020
    Толкова им хареса това извънаредно положение че като гледам скоро няма да излезем от него. Очаквайте продължително извънаредно положение.Като гледам как си текат по малко по малко заразените ще стоим така мнооого време.Това нормално ли ви се вижда? Никой не говори вече за къщата в Барселона, за ББР и за куп други неща.Нищо друго няма - хем са си на власт, хем някой ако смей да гъкне ще му отрежат главата ....голям кеф за управляващите.
Последни новини