За една инфарктна петъчна вечер в Истанбул

Живеем в условие на извънредно положение. Вчера,четвъртък беше по спокойно. Вече може с маска да се излиза. Събота и неделя нямаше никой по улиците. В петък, с обявяването на 48 часовата забрана за излизане от къщи, тълпи се струпаха пред фурни, магазини и по нощни пазари – общо около 200 - 300 хиляди души. Имаше спречкване, сблъсъци, но в четвъртък беше спокойно. Спокойно е. Хората свикват. Социолозите и психолозите, които мерят обществения пулс и тук, изглежда в петък вечер не са поставили правилна диагноза и спонтанното напрежение причини оставка на Министъра на Вътрешните работи – Сюлейман Сойлу. Той е министър от Юли 2016 година – енергичен, успешен и с голям авторитет. Президента Реджеп Тайип Ердоган не му уважи молбата и го върна на работа. В събота вечер Президент Ердоган имаше изявление по телевизията и каза ще между 17-ти – 19-ти – сега пак в събота и неделя, ще има отново забрана за излизане от вкъщи. Предупреждават жителите на 32 провинции, общо 53 милиона души, за да се снабдят с продукти. Маските ги раздават безплатно. До петък – в предстоящите 4 дни - днес, сряда, четвъртък и пет ще бъдат раздадени общо 39 милиона маски. Няма още ПИК на пандемата в Турcия, но всеки ден се вземат тестове от над 35 хиляди души. 429 заразени не издържаха, единия от тях е от нашата общност, изгонен от България през Юли 1989 година. 665 души са в интензивни отделения. 3 446 души са вече успешно излекувани. Нацията е мобилизирана. Държавата, общините и не правителствените организации, полицията и жандармерията са с и до народа. Нашето дружество БУЛТЮРК със своите 10 хиляди членове също е мобилизирана. Реагираме на всяко обаждане. Тихо е. Не се чуват клаксони. Телевизионните програми правят рейтинги.

 Извънредното положение, което продължава от един месец се управлява от Министерството на Вътрешните Работи и от Министерството на Здравеопазването. Има създаден Медицински съвет от изтъкнати медици – професори и доценти. Както е и в България. Има и постоянен Консултативен съвет. Министъра на здравеопазването Д-р Коджа е много активен, всеки ден към 20 часа дава брифинг и информира всички. Искам да обърна внимание на Вашите зрители, че ограничителните мерки като слагане на маска, забрана за излизане на улица, спазване на дистанция, честа дезинфекция и др. трябва задължително да се спазват. Днес вече се знае, че в Петък вечер, когато по маркети и пазари се появи огромна маса, за осъществени 2 милиона и половина случайни контакти. Това е много опасно… Тук в Турция местната власт е в ръцете на Валията – Областен управител и кайма-камите, които са назначени от вътрешното министерство. Изборния орган - Общините обслужват населението. Градът се дезинфекцира. Кофите за боклук са празни, градът е чист. Заваля дъжд и това е хубаво. Мерките са строги и задължителни. Раздава се хляб, сапун и дезинфектанти, опакована храна за възрастни, болни и самотни, детски храни и лекарства на майки, които не могат да излязат. Бездомните са прибрани в приюти и общежития на пълен пансион. Образователните програми се провеждат по интернет. Ще издържим. Даже има такива, които искат карантината да продължи 14 дни за да се преодолее окончателно пандемията. Вчера са раздадени 780 хиляди броя опакован пресен хляб, произведен по квартални фурни.

 За снабдяването казвам: Трудно е. Само Истанбул пие на ден 800 ТИР-а бутилирана бода. Консумира 1000 ТИР-а пресни плодове и зеленчуци. Знаете, че зеленчуковите градини и оранжериите, кравефермите не са тук, а са на 1000 – 1500 км. Трудно е изведнъж да се създаде нов ред в търговската мрежа, в снабдяването, в крайна сметка продуктите трябва да стигнат до всяка кухня – трапеза. Променя се начина на живот. И при нормално ежедневие в този много милионен град се раждат и умират над 2 – 3 000 души. Забранени са погребалните ритуали, сватбите и други събирания. Пусто е на всякъде. Всички живеем в царството на домашен бит и уют.

 Държавните учреждения, болниците, банките, пощите, магазините, аптеките работят. На всякъде има патрули. Има доброволци - те помагат при раздаване на хранителни продукти. Градът живее дижитален живот. Без маска не може да се излиза и да се влиза в магазин или аптека. Предприятията работят. На всички се раздава безплатна маски. Фурните са винаги отворени.

 Тази събота и неделя пазари бяха затворени. И „Капалъ Чаршъ“ е затворен. Следващата събота и неделя пак ще бъдат затворен‘. Фурните пекат хляб и бюреци. Баклавите всеки си прави у дома. Цените на пресни зеленчуци се сринаха – всичко поевтиня. На хората освен пенсии и заплати раздадоха и по хиляда лири като помощ, замразиха плащанията по кредити, справяме се. Като се обади някой веднага му изпрашат продукти и друго, кой от каквото се нуждае. 5. Магазините? Магазините се снабдяват редовно. Влизаме един по един с маска, на входа има дезинфектанти. Криза за хранителни продукти и снабдяване няма. За сега е спокойно. Министъра на Здравеопазването Др. КОЧ редовно информира за новите случаи, взетите нови мерки, за карантината, за починали, болни и оздравели граждани. 

 Рафет Улутюрк

Председател на Изселническата организация "Бултърк"

със седалище в Истанбул

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини