27 °C

2660 деца са почивали през последните 15 години на безплатен лагер, осигурен от Община Кърджали

    2660 деца са почивали през последните 15 години на безплатен лагер, осигурен от Община Кърджали. Традицията ученици от училищата в общината да летуват на разменни начала със свои връстници от Р Гърция и Р Турция е поставена точно преди 15 години от кмета д-р инж.Хасан Азис. С организацията е натоварен дългогодишният директор на основното училище в Миладиново Байрам Юсеин.

    През април 2005 г. на оперативка градоначалникът поставя въпроса за сътрудничеството в сферата на спорта, туризма и образованието чрез  размяна на деца с общини от Гърция и Турция.

    Първите стъпки в тази насока се осъществяват с южните ни съседи. Кметът д-р  инж.Хасан Азис провежда разговор със своя колега от Комотини. В резултат Община Кърджали изпраща в Гърция 20 деца. Подбрани са по успех и социален статус. Те летуват в Кавала в детския лагер „Цаф Цуф” от 1 до 20 юли. Нашата община приема 20 деца от Гърция които летуват в ученическия лагер в Равда през август. За това си спомня днес Байрам Юсеин, който движи организационните въпроси. Споделя, че градоначалникът се е спрял на него, защото от 1980 г. се занимава с организиране на детски лагери.

     През 2007 г.се полагат основите на тясно сътрудничество с побратимената община Осман Гаази от Бурса. В организацията се включват Венета Бошняшка и Ани Димитрова. Всяка година 20 деца от училищата в Кърджали и населените места извън него почиват 8 дни в Бурса.  Те имат възможност да проведат съдържателна екскурзия по исторически места, зоологически градини, природни забележителности. Срещат се със свои връстници, приема ги кмета.Традицията продължава до 2015 г.

    Най-много деца от Общината имат възможност да летуват на скаутски лагер в Истанбул. Те са гости на истанбулската побратимена община Султан Гаази. Всяка година от 2008 г.насам до 120 ученици имат възможност лагеруват при своите приятели от Турция. Подбрани са по успех и социални критерии. На възраст са от 5 до 8 клас. Освен основни училища от общината ,са включени и ученици от СУ”П.Р.Славейков”,СУ”Отец Паисий” и СУ „Йордан Йовков”.

   На реципрочна основа от община Султан Гаази изпращат 20 деца, които летуват със свои приятели в училищния лагер в Равда.

     Байрам Юсеин посочва и добрия пример на обмен с Одрин, който също е осъществен по инициатива на кмета д-р инж.Хасан Азис. През последните години през май 50 деца от общината провеждат тридневна екскурзия в побратимения град. За тях е осигурена богата културна програма: посещения на църквата „Св.Георги”, Селимие джамия, Дома на здравето. Провеждат се срещи в училищата .От Одрин в Равда почиват 20 деца.

     Най-трогателни са връзките между учениците от Одрин и децата от четирите защитени жилища в Кърджали. Те си общуват в социалните мрежи и с нетърпение очакват да се видят на Равда.

     Пристигащите от Гърция и Турция деца винаги минават през Кърджали.  Гостуват на кмета.Разглеждат забележителностите като Перперикон, Историческия музей, Язовирната стена, сочи още Байрам Юсеин. Градоначалникът дава обяд на гостите.

     Тесните връзки между децата от трите държави се отразяват и на педагозите. Така делегация на Регионалния инспекторат по образование, водена от тогавашния началник Сашка Тръпкова, посещава колегите си в Истанбул. Те са посрещнати радушно. Всеки от педагозите получава специален подарък: кожена чанта с тефтер и химикал. Те разглеждат забележителностите на мегаполиса: Света София, желязната църква „Св.Стефан” ,Босфора. Домакините им организират забележителна вечер с  шлагери от родината, изпълнени от състав на наши изселници.

    Връзките със съседите няма да бъдат прекъснати от пандемията от коронавирус. В социалната програма на Община Кърджали  е заложена размяна на деца през късното лято на 2020 г. Планира се  да летуват със съдействието на Общината общо 230 деца от трите държави.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини