2660 деца са почивали през последните 15 години на безплатен лагер, осигурен от Община Кърджали

      2660 деца са почивали през последните 15 години на безплатен лагер, осигурен от Община Кърджали. Традицията ученици от училищата в общината да летуват на разменни начала със свои връстници от Р Гърция и Р Турция е поставена точно преди 15 години от кмета д-р инж.Хасан Азис. С организацията е натоварен дългогодишният директор на основното училище в Миладиново Байрам Юсеин.

      През април 2005 г. на оперативка градоначалникът поставя въпроса за сътрудничеството в сферата на спорта, туризма и образованието чрез  размяна на деца с общини от Гърция и Турция.

      Първите стъпки в тази насока се осъществяват с южните ни съседи. Кметът д-р  инж.Хасан Азис провежда разговор със своя колега от Комотини. В резултат Община Кърджали изпраща в Гърция 20 деца. Подбрани са по успех и социален статус. Те летуват в Кавала в детския лагер „Цаф Цуф” от 1 до 20 юли. Нашата община приема 20 деца от Гърция които летуват в ученическия лагер в Равда през август. За това си спомня днес Байрам Юсеин, който движи организационните въпроси. Споделя, че градоначалникът се е спрял на него, защото от 1980 г. се занимава с организиране на детски лагери.

       През 2007 г.се полагат основите на тясно сътрудничество с побратимената община Осман Гаази от Бурса. В организацията се включват Венета Бошняшка и Ани Димитрова. Всяка година 20 деца от училищата в Кърджали и населените места извън него почиват 8 дни в Бурса.  Те имат възможност да проведат съдържателна екскурзия по исторически места, зоологически градини, природни забележителности. Срещат се със свои връстници, приема ги кмета.Традицията продължава до 2015 г.

      Най-много деца от Общината имат възможност да летуват на скаутски лагер в Истанбул. Те са гости на истанбулската побратимена община Султан Гаази. Всяка година от 2008 г.насам до 120 ученици имат възможност лагеруват при своите приятели от Турция. Подбрани са по успех и социални критерии. На възраст са от 5 до 8 клас. Освен основни училища от общината ,са включени и ученици от СУ”П.Р.Славейков”,СУ”Отец Паисий” и СУ „Йордан Йовков”.

     На реципрочна основа от община Султан Гаази изпращат 20 деца, които летуват със свои приятели в училищния лагер в Равда.

       Байрам Юсеин посочва и добрия пример на обмен с Одрин, който също е осъществен по инициатива на кмета д-р инж.Хасан Азис. През последните години през май 50 деца от общината провеждат тридневна екскурзия в побратимения град. За тях е осигурена богата културна програма: посещения на църквата „Св.Георги”, Селимие джамия, Дома на здравето. Провеждат се срещи в училищата .От Одрин в Равда почиват 20 деца.

       Най-трогателни са връзките между учениците от Одрин и децата от четирите защитени жилища в Кърджали. Те си общуват в социалните мрежи и с нетърпение очакват да се видят на Равда.

       Пристигащите от Гърция и Турция деца винаги минават през Кърджали.  Гостуват на кмета.Разглеждат забележителностите като Перперикон, Историческия музей, Язовирната стена, сочи още Байрам Юсеин. Градоначалникът дава обяд на гостите.

       Тесните връзки между децата от трите държави се отразяват и на педагозите. Така делегация на Регионалния инспекторат по образование, водена от тогавашния началник Сашка Тръпкова, посещава колегите си в Истанбул. Те са посрещнати радушно. Всеки от педагозите получава специален подарък: кожена чанта с тефтер и химикал. Те разглеждат забележителностите на мегаполиса: Света София, желязната църква „Св.Стефан” ,Босфора. Домакините им организират забележителна вечер с  шлагери от родината, изпълнени от състав на наши изселници.

      Връзките със съседите няма да бъдат прекъснати от пандемията от коронавирус. В социалната програма на Община Кърджали  е заложена размяна на деца през късното лято на 2020 г. Планира се  да летуват със съдействието на Общината общо 230 деца от трите държави.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини