Как коронавирусът ще промени новото поколение смартфони

Пандемията от COVID-19 оказва (и тепърва ще окаже) влияние върху всеки аспект от нашия живот. Светът бе поставен на пауза, с което се натрупаха милиарди загуби. Най-бързоразвиващият се сектор на технологиите тази година със сигурност няма да бъде това, което беше доскоро.

Всички сме в очакване на новите модели на iPhone, но тяхната премиера със сигурност ще се забави заради коронавируса. Обичайните опашки пред магазините от хора, които искат първи да се сдобият с устройството, също вероятно ще бъдат заменени с претоварени от онлайн поръчки сървъри.

Самото производство на телефони също не бе пощадено от заразата. Около 70% от смартфоните се произвеждат в Китай, което доведе до затруднения в доставките на апарати на много места по света.

Същото важи и за останалите марки, които произвеждат смартфоните си другаде, но това няма как да се случи без важни и специфични китайски части. Технологичният процес е много сложен и понякога са необходими части, които идват от 40 различни държави. А логистиката също е силно затруднена в настоящата обстановка.

Продажбите също тръгнаха рязко надолу, като в Китай за първото тримесечие са отчетени цели 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. А това са около 33 милиона устройства по-малко. Подобен ще бъде и ефектът в Европа и САЩ, след като коронавирусът удари силно и тях.

Не само потребителите са свикнали да очакват новите модели на големите марки по едно и също време на годината. Премиерата им е свързана и със стриктен график на производство във фабриките, който сега е нарушен. А това води до загуби и за тях.

Разработката на софтуера, който е най-важната част, може да се извършва от служителите на компаниите у дома, но някои процеси и тестове на хардуера изискват специално оборудване. А и идеята служителите да носят прототипите на устройствата вкъщи не е никак добра, защото може предизвика изтичане на информация, пише BBC.

Забавянето на работата заради самоизолацията може да доведе и до забавяне на премиерата на някои смартфони през 2021 г., защото просто производителите може да успеят да финализират проектите в нужните срокове.

По-вероятно е големите компании като Samsung и Apple да предпочетат да не внедряват много иновации, които не са достатъчно изпипани и тествани, в новите си модели през следващата година, но да спазят сроковете, в които обичайно представят устройствата. 

Всичко зависи най-вече от това как ще се развие ситуацията през следващите седмици и месеци. Apple няма изгода да пуска iPhone 12 и SE, докато магазините на компанията по света са затворени, защото в първите дни и седмици след премиерата се генерират най-големи продажби.

Но в ситуация на финансова криза това може коренно да се промени. Въпреки това, компаниите надали ще променят особено ценовата си политика за новите моделите. По-вероятно е по-старите да бъдат пуснати на по-ниска цена, за да се компенсират загубите.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини