Как коронавирусът ще промени новото поколение смартфони

Пандемията от COVID-19 оказва (и тепърва ще окаже) влияние върху всеки аспект от нашия живот. Светът бе поставен на пауза, с което се натрупаха милиарди загуби. Най-бързоразвиващият се сектор на технологиите тази година със сигурност няма да бъде това, което беше доскоро.

Всички сме в очакване на новите модели на iPhone, но тяхната премиера със сигурност ще се забави заради коронавируса. Обичайните опашки пред магазините от хора, които искат първи да се сдобият с устройството, също вероятно ще бъдат заменени с претоварени от онлайн поръчки сървъри.

Самото производство на телефони също не бе пощадено от заразата. Около 70% от смартфоните се произвеждат в Китай, което доведе до затруднения в доставките на апарати на много места по света.

Същото важи и за останалите марки, които произвеждат смартфоните си другаде, но това няма как да се случи без важни и специфични китайски части. Технологичният процес е много сложен и понякога са необходими части, които идват от 40 различни държави. А логистиката също е силно затруднена в настоящата обстановка.

Продажбите също тръгнаха рязко надолу, като в Китай за първото тримесечие са отчетени цели 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. А това са около 33 милиона устройства по-малко. Подобен ще бъде и ефектът в Европа и САЩ, след като коронавирусът удари силно и тях.

Не само потребителите са свикнали да очакват новите модели на големите марки по едно и също време на годината. Премиерата им е свързана и със стриктен график на производство във фабриките, който сега е нарушен. А това води до загуби и за тях.

Разработката на софтуера, който е най-важната част, може да се извършва от служителите на компаниите у дома, но някои процеси и тестове на хардуера изискват специално оборудване. А и идеята служителите да носят прототипите на устройствата вкъщи не е никак добра, защото може предизвика изтичане на информация, пише BBC.

Забавянето на работата заради самоизолацията може да доведе и до забавяне на премиерата на някои смартфони през 2021 г., защото просто производителите може да успеят да финализират проектите в нужните срокове.

По-вероятно е големите компании като Samsung и Apple да предпочетат да не внедряват много иновации, които не са достатъчно изпипани и тествани, в новите си модели през следващата година, но да спазят сроковете, в които обичайно представят устройствата. 

Всичко зависи най-вече от това как ще се развие ситуацията през следващите седмици и месеци. Apple няма изгода да пуска iPhone 12 и SE, докато магазините на компанията по света са затворени, защото в първите дни и седмици след премиерата се генерират най-големи продажби.

Но в ситуация на финансова криза това може коренно да се промени. Въпреки това, компаниите надали ще променят особено ценовата си политика за новите моделите. По-вероятно е по-старите да бъдат пуснати на по-ниска цена, за да се компенсират загубите.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини