21 °C

Борисов вчера ли научи, че Мавродиев обслужва Пеевски и Вълка

Мерките на управляващите за справяне с кризата, породена от пандемията Ковид-19, могат да бъдат разделени на две групи: насочени към ограничаването на разпространението на заболяването и такива, които засягат неблагоприятните стопански последици. 

Петър Чолаков - DW

Първите, предложени от Националния оперативен щаб - физическо дистанциране, строги санкции за нарушаване на карантината и т.н. дават ефект. Благодарение на това, че бяха наложени от самото начало, ситуацията за момента изглежда под контрол и оценката следва да е положителна.

Не така стоят нещата с икономическите лостове, задвижени заради Ковид-19. Тук виждаме съчетание от три неща: хаос, популизъм по принуда и доволна доза арогантност.

Една схема, която не работи

Широко „рекламираната” схема 60/40 не мотивира работодателите да задържат служителите си.

Безработните нарастват с хиляди ежедневно, увеличава се делът на онези, които са изпаднали в безтегловността на неплатения отпуск. Ръстът на безработицата през 2020 година вероятно ще е поне 2 процента по-висока спрямо 2019, т.е. тя ще достигне минимум 6.2%.

Забележете: последните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение озадачиха дори социалната министърка Сачева. И за нея не е ясно каква част от осигуровките ще поеме държавата; липсват разчети дори за колко души би стигнала помощта.

Все още държавата не е започнала да изплаща нищо, а множество фирми, особено в сфери като ресторантьорство, туризъм, транспорт и пр. вече са жестоко засегнати.

И след последното доизкусуряване на схемата 60/40, от Българска стопанска камара и АИКБ посочиха, че тя остава неработеща. От нея няма да могат да се възползват и собствениците на малки фирми, които се осигуряват като техни управители. Те попадат в групата на самонаетите лица, които евентуално ще получат прочутите безлихвени кредити от 1500 лв.

Популизъм по неволя

А какво да кажем за популизма по неволя? Депутатите „посегнаха” на заплатите си едва след като се надигна вълна от недоволство, че ще се сдобият с поредното увеличение на доходите си тъкмо в условията на пандемия. Как, ако не като показна арогантност, да определим призива на г-жа Караянчева към „смирение” или пък изказването на министър Горанов за „маргиналите”?

Впечатлява и юнашкото доверие, което мнозинството гласува на Българска банка за развитие (ББР), която ще разпределя 700 млн. лв. от средствата за справяне с кризата. Нима кредитът от 75 млн. лева, отпуснат от ББР на фирма с приход от 2000 лева, е атестат за отговорно поведение? Опитът на изпълнителния директор г-н Мавродиев да обясни кредита не е убедителен. Какъв е интересът на ББР да „инвестира” в портфейли с лоши кредити на частни банки? И дали не става дума за услуги между „приятели”?

Фаворитите на властта?

Тази сутрин премиерът разпореди да се уволни целия борд на ББР. Зрелищен кризисен пиар, но след дъжд качулка… Това ли е първият сигнал за нередности в ББР? Вчера ли е научил г-н Борисов, че ББР, ръководена от кадъра на ГЕРБ г-н Мавродиев, обслужва образцови бизнесмени като Делян Пеевскии Румен Гайтански-Вълка?

Хайде, поне този път, да минем без скъпоструващо на данъкоплатците театро! Не би било изненада ако президентът обърне внимание върху странния фаворитизъм на властта към ББР. Но нито г-н Радев, нито парламентарната опозиция, макар че тя е с твърди скромни възможности, биха могли истински да дисциплинират управляващите. Както показа и скандалът с ББР, само общественият гняв би могъл, поне временно, да ги стресне.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Bw
  BW
  36 0
  12:41, 10 апр 2020
  Самият Борисов обслужва Пеевски.
  • Не
   НЕ
   17 0
   09:19, 11 апр 2020
   Народа научи вчера. Някои де. Някои още спят.
 • 2
  60
  60 на 40
  18 -2
  12:46, 10 апр 2020
  Схемата 60 на 40 не работи защото 90 % от икономиката и всякакъв микро и макро и т.н. бизнес в БГ е само и единствено източване на ДДС. Колко са на брой работодатели, които осигуряват реално и каква част дават под масата едни крадени пари? Няма как единствения изряден данъкоплатец в държавата да е самата държава!!!
  • Аз
   Аз
   7 -14
   13:45, 10 апр 2020
   Ти знаеш ли че ако работодателят осигурява реалнно... Виж коментара
  • Аз
   Аз
   22 -3
   13:49, 10 апр 2020
   Малкия бизнес печели по малко от колкото плаща на държавата данък и осигуровки... За какъв бизнес ми говориш ти... ??
 • 3
  Ку
  кумчо
  13 0
  13:05, 10 апр 2020
  Вълк влачи камион.
 • 4
  Ве
  Ветеран.
  3 -8
  15:08, 10 апр 2020
  Защо като пиша истини не ми ги качвате а се спират... Виж коментара
  • Мо
   Моля
   8 0
   05:20, 11 апр 2020
   Моля те, включи си настройките!
 • 5
  Ве
  Ветеран.
  4 -2
  15:09, 10 апр 2020
  Сметките им.
 • 6
  Ве
  Ветеран.
  5 -2
  15:24, 10 апр 2020
  Другари бизнесмени вие работите против държавата и против хората дано то вирус ви подскаже че без хора народ и здрав народ вие сте в колапс свършвате и дано народа вземе да си цени труда ся ще почнат кризата ни удари ще намалят заплатите ся почва театъра а машини пройзвадства им си стоят като почнат пак ще вадят ама пак нас ще режът търсят повод а после магазините празни заведенията дайте 50% от печалбата си на държавата и хората да видите а вие 15 давате всичко на вас ама вие сте една шепа хора и цял народ страда и нищо не върви за това
  • Ге
   Георги
   8 -1
   08:34, 11 апр 2020
   ВЕТЕРАН,приятелю първо научи граматиката в българския език и тогава коментирай другите.
 • 7
  Ед
  Един от народа.
  7 -1
  15:31, 10 апр 2020
  Да сега се получава така че ние трябва да съчувстваме на бизнеса който до вчера въртя милиони хиляди левове и евро а ние пак си викаме само да сме здрави пак взимаме всичко реално и чесно щото сме такива а те уреваха уртълъка а за съжаление сме ние с левчетата само как да ги завъртим посоки много но левчета няма с те осигоряванета на минимални заплати дето ни лъжат атва е кои са виновни бизнеса дето се ненаядаха и никога няма да се наядат дано вируса ги държи година ние ще прикараме за тях не е сигорно ха ха
 • 8
  Вс
  ВСИЧКО Е ВЪВ ВЯРАТА
  7 -1
  09:22, 11 апр 2020
  Един народ който няма страх от бога .тоя народ прецаква сам себе си. Работодателите не са ли българи. Политиците не са ли българи. Вярата .вярата е загубена и ще страдаме. Няма страх от бога. Накрая всичко ще стане ла-йна.

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини