16 °C

Мангъров към премиера: Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора!

Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора!

Това предупреди ръководителят на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров в интервю за bTV. Той бе поканен, за да отговори задочно на упреците на премиера Бойко Борисов, който не е лекар, камо ли специалист по инфекциозни болести, но според когото да се разреши на хората да излизат и да се действа в посока изграждане на колективен ангажимен е равносилно на това да се каже следното:

"Това означава ей теа ще умрат, другите ще живеят ... с уважение към господин Мангъров... Кажи колко ще умрат! И поеми ангажимент, че ей теа ще умрат и ги посочи".

На тези думи доцентът отговори така: "Същият спор се води в Чехия, където шеф на кризисния щаб е моят приятел проф. Роман Примула. Той е за това, което казвам аз. Срещу нещо стои чешкият министър-председател Андрей Бабиш. Тук не става дума кой да умре. Тук става въпрос за това, че ако не се действа правилно, ще умрат повече хора, отколкото ако се действа правилно".

"Кой поема отговорност за тази група хора, която всяка година през януари и февруари умира от такива неща - попита на свой ред доц. Мангъров. - Хора си умират, ние не сме станали още безсмъртни. Не сме станали, няма и да станем!"

Специалистът по инфекциозни болести е категоричен, че затварянето на хората ще доведе до следната картина: заразените ще се разболеят и ще заразят хората около тях. Това ще се случи в малките им, затворени общности. И в момента, в който страната се отвори и ограниченията се вдигнат, или когато отново дойде зараза отвън - всичко ще започне отначало.

"И тогава отново най-застрашени ще бъдат тези, които по принцип са застрашени - възрастни с придружаващи заболявания, ние тях трябва да пазим!" - апелира доцентът.

"Води се спор, който трябва да бъде на научна основа - подчерта той. - При всяко инфекциозно заболяване, което дава епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни, които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка."

Никой не е крил, че ще има смъртни случаи. Това е нова болест, която ще мине през целия свят и за спре, за да изчезне - трябва поне 70 на сто от населението на земното кълбо да го прекара, подчерта за пореден път Мангъров.

Той обърна внимание и на друга, неправилна според него, част от стратегията на щаба и правителството, а именно тестването. Тестването единствено на това кой има вирус не служи, за да имаме пълната картина, на база която може да се направи прогноза какво може да се случи и да се действа адекватно. За целта ни е неободимо и сероепидемиологично проучване, което да проследи и случаите на прекаралите "на крак" болестта, които вече имат антитела.

"Другото, на което се настоява и аз продължавам да твърдя, че не е правилно е, че продължават да се правят изследвания, с които се установява, че този или онзи отделя вирус - каза доц. Мангъров. - Добре, отделя го. В момента в цялата страна има коронавирус. Тази информация не служи кой знае за какво. По-важно е да се направи сероепидемиологично проучване, тоест да се види какво може да очакваме да се случи, колко души са изкарали или не са го изкарали и въз основа на това да си правим сметки какво можем да очакваме. Това се установява, като се изследват антителата. Имаме имуноглобулини М и имуноглобулини G. Едните са маркер за скорошна, другите са маркер за стара инфекция.

Това го казахме сто пъти, набедиха ме, че го казвам, защото имам лаборатория, защото искам да изследвам. ... Не е така!

Като продължаваме да изследваме хората, които продължават да отделят вируса, ние намираме само, че има хора, които отделят вируса. Това има стойност колкото ланския сняг!"

Доцентът отговори на критиките срещу него, като подчерта:

"Аз не съм враг на държавата! Аз не искам хора да умират, аз просто се опитвам да кажа какво би трябвало - според мен и според науката - да се направи, за да умират по-малко хора".

Той вече е дал на властите ни предвиждане какво ще се случи през следващите седмици и месеци на база опита на Италия. Накратко Мангъров обобщи заключенията така: " Това, което се случва сега и по света, се е случвало многократно в миналото - 2015, 2007, 2008. Тоест нищо особено няма да се случи. Ще има хора, които ще се разболеят, ще има хора, които ще загинат, но няма да е нещо екстремно, няма да е Армагедон, няма да има камиони с трупове! Няма да има!"

Доцентът обърна внимание и на друг ефект от случващото се - ударът върху икономиката. Според него тя "ще отиде на кино".

"Икономиката по света ще отиде на кино. И това е, което аз не разбирам, на което се учудвам - гледам и не вярвам на ушите си!" - каза Мангъров. Според него разумното е да се направи и сметка с какво разполага една здравна система и да се действа на тази база.

"Не съм се чувал с Борисов, не съм влизал в директен спор с него - каза към финала на разговора доц. Мангъров. - Това, което искам да кажа е, че в устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. Думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, защото, тъй или иначе, те са натоварени с една много тежка задача в момента."

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  На
  Наблюдател
  17 -4
  11:34, 7 апр 2020
  Еднокнижникът ще бъде влачен с куки по улиците.
  • Ма
   Марина
   4 -11
   18:47, 7 апр 2020
   Ако не беше еднокнижникът в управлението тебе щяха... Виж коментара
 • 2
  Да
  Дамян
  24 -9
  11:41, 7 апр 2020
  Никой не отрича,че трябва да се тества по-голяма част от населението,но това ще стане, когато прехвърлим пика.Поне така казват от щаба.А относно икономиката - доста от фирмите си работят , магазините работят,сервизи, не работят ресторанти ,дискотеки,където се струпват много хора и е трудно да се пази дистанция.Учудващо е но аз се радвам,че българинът се освести и не се репчи , а спазва правилата.Сработи чувството му за оцеляване, а и за хумор, което е знак,че ще се справим. Заедно.
  • 12
   123
   13 -4
   16:23, 7 апр 2020
   даже и ресторантите работят продавайки храна за в къщи. Получи се безработица, но мисля, че бързо ще се стопи. Все се чудя тази психоза захранвана от властимащите какво цели. Ще поживеем ще видим.
 • 3
  Пе
  Пенев
  36 -12
  12:51, 7 апр 2020
  Доц. Мангъров е много прав! Казва много верни неща. Дано повече хора прочетат статията и не се страхуват толкова много.
  Да кажем не на изкуствено създаваната паника!
  П.п За БТВ, БНТ и Нова телевизия всичко е бедствие и много страшно: дъжда, снега, слънцето, а сега и вируса!
 • 4
  Пе
  Пешев
  10 -21
  13:48, 7 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  До
  до Пешев
  28 -9
  13:53, 7 апр 2020
  Пешев ако всяка сутрин имаше брифинг при най обикновен грип и ти съобщаваха колко хора умират сигурно щеше да си много уплашен от най обикновения грип.Айде престанете вече.На луди ни направихте.
  • Пе
   Пешев
   7 -10
   14:21, 7 апр 2020
   Ами не чети нищо и ще си щастлив. Нали се сещаш кои са най-щастливи. :-)
  • 12
   12345
   14 -7
   16:41, 7 апр 2020
   Един месец сме под карантина и има хора, който още не се разбрали, че това не е обикновен грип!!! Обикновеният грип, не затваря, континенти, граници, градове!!!И въпреки драконовите мерки във всички цивилизационни държави, заразените и жертвите въобще не са малко!
 • 6
  Ии
  Ии
  4 -9
  16:40, 7 апр 2020
  Що не вземеш да се зарази и да подобриш груповият... Виж коментара
 • 7
  Jo
  Joker
  4 -7
  17:36, 7 апр 2020
  Ако, тази теория я повтаряше от сутрин до вечер, някой математик или физик или който и да е, само да не е лекар, бих казал ОК!Всеки има право на мнение! Но от устата на доцент,завеждащ детско отделение в столицата на една Европейска държава е меко казано притеснително!Ние не сме в средновековието, като ти се инфектира пръста, да ти режат ръката до рамо!?! Даже и Англичаните, който , обичат винаги да са наопаки, стигнаха до извода, че стадният имунитет е просто едно самоубийство, без никаква борба! Човек трябва да се бори, докато има теоретични шансове, а те не са малко! Първо истинско лекарство ще има максимум до два месеца, второ лятото ще омаломощи вируса поне с 70% и трето ваксината ще е готова максимум до 1 година! А ако не дай си боже никое от това не стане, то тогава може вече да режеш ръката!
 • 8
  Ne
  nelicha - нелича
  9 -2
  19:37, 7 апр 2020
  Е да . Пандемията е страшна . Хората ше съомеят да се справят с нея . Още повече , че това е световен проблем . Обаче причината отнела живота на повече от 2 000 000 Българи през последните 30 години остава . И е по страшна от всеки вирус .
  • Ne
   nelicha - нелича
   7 -3
   23:01, 7 апр 2020
   България се топи средно с 50 000 на година . Това е официална статистика . Демогравският срив е страшен . Няма нищо по страшно от едно корумпирано , крадливо и некадърно управление .
 • 9
  Гр
  гражданин
  4 -2
  00:37, 8 апр 2020
  Хора, този човек е един от най добрите специалисти вирусолози в България с огромен опит.
  Познавам хора, чиито деца... Всъщност, просто го чуйте и му се доверете...
  • Bb
   BB
   4 -5
   02:01, 8 апр 2020
   Е, колко да го слушаме?Пълно камикадзе! Да взима със себе си, семейството си и покрай него, многото си последователи и да дават пример! Кво само говори, да действа, нека те да са първите с които, започваме стадният имунитет и тва е! Кво само да слушаме, те не изкараха по прости и от маймуните! Давай действие, на ли така и така ще се заразиш!!!
 • 10
  Гл
  Глупаци!!!!!@
  6 -2
  04:00, 8 апр 2020
  Този вирус има трайни последици за преболедувалите го, но никой не го признава и в цял свят взеха подобни мерки!!!! Що се отнася до бедния българин, свикнал да се храни само по ресторант и да обикаля по барове, много бързо му се догъзика!!! Къде са бг домакините, дето им дойде много лесно да готвят от" Пещити" и Ана мария!!! Да се научат да си готвят на децата вкъщи!
 • 11
  Ро
  Родолюбец
  3 -1
  12:02, 8 апр 2020
  Ами нека да вярваме ,че ще имаме късмет и ще се появи лекарство, което да го мори този вирус. Не е ли по добре да се опазим живи до тогава? Всеки има дом , иде лято - не е война да има материални щети, няма земетресения нека си дадем кураж и се вслушаме и всеки прецени как е правилно да опази семейството си. "ЖИВ ИЗДРАВ ЛИ Е ЧОВЕК КУЛАЙ на всичко му се НАМИРА" това е цитат от един човек на 95 г

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини