Полша затегна мерките, пазаруването - с ръкавици

Полша ще наложи по-нататъшни ограничения върху обществения живот, които включват забрана на достъпа до паркове, плажни ивици и други обществени места и даване на велосипеди под наем в градовете, за да се спре разпространението на коронавируса, каза днес премиерът Тадеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

"Ще успеем ли да се върнем към полунормален режим зависи от това дали ще се подчиним на въвежданите днес правила", каза Моравецки на пресконференция и добави, че новите ограничения ще са в сила поне за две седмици.

Премиерът съобщи, че магазините ще въведат часове за пазаруване на хора в напреднала възраст, а на непълнолетни няма да се разрешава да бъдат на открито, ако не са с възрастен придружител. Затварят се фризьорските салони, салоните за красота и за татуировки, както и хотелите и други места за нощуване, предаде ТАСС.

Правителствените мерки, обявени днес, допълват тези, които бяха въведени по-рано този месец. Полша вече забрани повече от двама души да се събират на едно място, с изключение на членове на семейства, и каза на гражданите да не напускат домовете си, освен при изключителни случаи, посочва Ройтерс.

На касите в магазините не трябва да има повече от трима чакащи, а още преди влизане в търговските обекти хората трябва да си слагат ръкавици.

"Искаме да избегнем това, с което се сблъска Запада Европа", каза Моравецки, цитиран от ТАСС. "Искаме да ограничим увеличението на броя на заразените, за да не се стигне до ситуацията, която се развива в Италия".

Към днешна дата 2132 души са дали положителни проби за коронавируса в 38-милионната държава. Починали са 31 души, по данни на здравното ведомство.

Затворени са всички образователни, културни и спортни обекти, ресторанти, търговски центрове, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини