Жената с Ковид-19 в Хасково е добре, очакват се още две проби на съмнителни пациенти

    Пациентката с доказана инфекция от Ковид-19, която се лекува в Инфекциозното отделение в Хасково е с кашлица, без температура и в задоволително към добро общо състояние. Това информира днес шефът на Областната болница в Хасково д-р Георги Гелов, който е част от Експертния медицински съвет към Общинския кризисен щаб.

    26-годишна жена е първата доказана с инфекцията в Хасково. Тя беше приета в болницата в сряда вечерта, докарана от съпруга й там. Ще престои в отделението 14 дни. Ако след два пъти тестуване резултатите й са отрицателни, ще бъде изписана за още 14 до 28- дневна домашна карантина, посочи д-р Гелов.

    В отделението постъпват болни с грипоподобни симптоми, наподобяващи тези на коронавирус. Правят се изследвания ежедневно, засега няма други пациенти доказани с Ковид-19, допълни шефът на областната клиника и потвърди, че тестовете на сестри, лаборанти и лекари, които са приели заразената, са отрицателни.

    В момента в Инфекциозно в Хасково  има двама пациенти под наблюдение. Те са мъж и жена от Златоустово и са били контактни на вече болната. Снощи е постъпила в отделението жената, а днес сутринта и съпругът й. Резултатите от тестовете се очакват днес от Националната референтна лаборатория, уточни д-р Гелов.

    Доктор Гелов коментира като невярна мълвата в социалните мрежи, че 26-годишната болна жена е дала отрицателен втори тест за заразата. „Няма такава втора проба. Не сме правили и тест на съпруга й, защото това не е задължение на болницата,  а работа на Регионалната здравна инспекция”, посочи той.

    Много от направените тестове досега са основателни, но има и такива, който нямат необходимата симптоматика, каза още шефът на болницата. Той обясни, че до момента е изразходван почти половината ресурс на клиниката от предпазни маски и костюми. „Със засилване на карантинността ще се появяват все повече и повече въображаеми пациенти с коронавирус, тъй като има страх в населението, и страх в лекарите от доболничната помощ. Създава се ситуация, в която има и паника. В много от случаите лекарите се презастраховат.”

    Гелов посочи, че в момента няма други лечебни заведения в областта, в които да има настанени хора със съмнения за коронавирус. Такива пациенти се настаняват в Инфекциозно в областната болница, тъй като отделението има ресурс да ги  поеме за момента.

    Управителят на ДКЦ1 д-р Ясен Янев уточни, че от днес Здравната каса преподписва с всички здравни заведения, който са дали възможност за разкриването на интензивни легла, клиничната пътека, за да има резерв при нужда. Тези заведения са в списъка на министъра на здравеопазването, който вече беше обявен.

    Д-р Гелов посочи, че в хасковското Инфекциозно има достатъчно персонал, който да обслужва пациенти със заразата. „Ние сме една от малкото областни болници, която успя да си съхрани инфекционистите в отделението. Разполагаме с четирима специалисти и един специализант.” Той допълни, че в момента се разкрива и отделение, което ще е реплика на ОАРИЛ-с апарати и персонал. Ако се наложи да бъдат интубирани пациенти от коронавирус, те ще бъдат локализирани там.

    В момента в Инфекциозното отделение има 25 легла, от тях седем са в бокс, където може да се направи добра изолация.

    Д-р Гелов е направил разпореждане в тежките отделения, като Неврология и Кардиология също да има карантинни стаи, тъй като вече има случай на пациент, постъпил с инсулт, при който приемащият лекар е забелязал и грипоподобни симптоми.

    Доктор Гелов посочи, че в болницата има осигурени предпазни средства за персонала, който работи в рисковите зони. Ресурсите обаче трябва да се пазят, защото се изчерпват бързо. Шефът на Областната болница призна и, че вече има лекари, които заради притеснения от заразяване, са си пуснали отпуски. „Но ви казвам: и пет човека да останем, ще лекуваме болните”.

    По дарителската сметка на МБАЛ-Хасково до тази сутрин  има постъпили около 19 хил.лева. 15 хил.лв от тях вече са преведени на фирмата, която ще достави  10 монитора за интензивно наблюдение на пациенти на обща стойност 30 хиляди лева. Очаква се пристигането на два респиратора, платени от дарители,  единият от тях е от тенисиста Григор Димитров. Надеждата е, че важните апарати ще пристигнат поне до 10-ти април. Има поръчани и четири моторни интензивни легла и са предплатени.

    Гелов е категоричен, че карантинните мерки са необходими, защото заразите, които се предават по въздушно-капков път, като тази на Ковид-19,  са най-трудно ограничими.

    Д-р Петя Радева, също част от Експертния съвет към Общинския щаб информира, че в по-голямата си част карантинираните от списъците на рисковите държави, които се подават от РЗИ, спазват мерките и дадените им указания.

    През последното денонощие линейки на Спешното са транспортирали четирима пациенти до Инфекциозното отделение в Хасково с подобни оплаквания, като тези за коронавирус. Тя призова гражданите на Хасково да не изпадат в паника, да спазват всички предписания и когато имат оплаквания да сигнализират първо своето джипи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (38)

    • 1
      Ст
      стефо
      28 -5
      16:28, 30 мар 2020
      Трябва да се вземат много по сериозни мерки сега а не после когато няма да има кой знае смис
      • До
        Доброволец
        9 -2
        20:30, 30 мар 2020
        Наберете доброволци ако се наложи за помощ !!!
      • ВХ
        В Хасково трябват
        1 -3
        03:01, 31 мар 2020
        500 - 1000 легла , те имат 25 :))
      • Въ
        ВЪПРОс до Кмета Прост
        7 -7
        03:30, 31 мар 2020
        Герберасти ,
        Що сте пуснали един Лекар - Др. Гелов да обира гилзите
        ....
        При нас в Америка излизат Губернатора и Кмета и по местния кабелен канал дава отчет всеки ден , какво са свършили !
        ....
        Защо насочвате злобата срещу Медицинския Персонал ?
      • Ето ви интерактивна карта на броя на заразените в Света от
        john hopkins university - демек от "Сводония свят"
        ...
        https://coronavirus.jhu.edu/map.html
        ....
        Като разгледате картата виждате че
        - Сърбия - Турция- Румъния -Босна и Херцеговина- Македония- Албания- Гърция - Унгария
        .... имат повече ! случаи ! на заразени отколкото Медицинското чудо Мутростан
        .....
        И ако Турция кажем че има голямо население , то останалите държавички на Балканите са по население сравними с вас
    • 2
      Xm
      xm
      23 -6
      16:35, 30 мар 2020
      Интересно, като не си знам телефонния номер на джипито как да му се обадя?
    • 3
      Го
      гочо
      18 -3
      16:51, 30 мар 2020
      Така или иначе ще се вземат по сериозно мерки по добре сега ане постояно да говорят за пика слд три седмици или незнам
    • 4
      Жи
      жиката
      27 -3
      16:56, 30 мар 2020
      Болната жена дано се оправи по скоро нотя не била стемпература ми ние как ще раберем кой болен кой не маски трябва да носят болните да не заразяват здравите магазинерите не трябва да пускат хора без маски
    • 5
      На
      Найден
      33 -9
      17:16, 30 мар 2020
      Другата седмица пристига самолет от Лондон има и много които са от Хасково от република и по късен самолет на 18 пак от Лондон и познайте какво ще стане бум на болни в Хасково нито инфекциозно ще ни помогне няма да има легла в болниците ще си умрем като кучета
    • 6
      Ко
      Кови
      21 -6
      17:21, 30 мар 2020
      Как пък от всички само тая жена тестваха. И точно тя заразена
    • 7
      Па
      пациент
      25 -19
      17:24, 30 мар 2020
      "Но ви казвам:и пет човека да останем ще лекуваме болните". Има ли още хасковлии които да броят парите на д-р Гелов? Браво докторе! Само такива мъже като теб ще доведат борбата за живота на съгражданите ни докрай!
      • Ха
        Ха
        30 -12
        17:28, 30 мар 2020
        Какъв доктор може да е този
      • 16
        166
        26 -11
        18:16, 30 мар 2020
        Много добър хирург. Заедно с д-р Живко Атанасов преди няколко месеца спасиха живота на баща ми, за което сърдечно им благодаря и цял живот ще са им задължен.
      • On
        One Euro Man
        21 -2
        21:17, 30 мар 2020
        Д-р Гелов е този, който е длъжен да осигури и персонала за дейността на болницата. С комсомолско-партийно-матросовски призиви, че щели се борят до последна капка кръв днес нищо не става. Все пак има стандарти, не сме в Мозамбик.
        С тази "пледоария" искам да подскажа на д-р Гелов временно да забрани ползването на отпуски, а на тези, които са ги взели, да ги прекрати поради важните обстоятелства и необходимия човешки ресурс е налице.
        Много е просто.
      • Шефа много ме обърка :
        - Медицинските работници ангели ли са
        - или Алчни Терористи
    • 8
      Аз
      Аз
      16 -4
      17:52, 30 мар 2020
      От 14 до 28 дни карантина след изписване ли? МЗ определи точно числото 28!! Айде моля да се спазват разпорежданията, а не да се процедира по бай ганьовски
      • 11
        112233
        2 -4
        00:42, 31 мар 2020
        а защо болен, който е оздравял и два теста покажат, че няма корона вирус в него трябва да е още 28 дни под домашна карантина?? Кого с какво ще зарази???
    • 9
      Пу
      Пурко
      37 -3
      18:04, 30 мар 2020
      Щели да правят 1000 бързи теста на полицаи, а на контактувалите с 26г жена и особено на мъжа й, нямало да правят' Що за олегрофения цари в държавата
      • Он
        Онуфри
        48 -1
        18:20, 30 мар 2020
        Този въпрос е към олигофрените от РЗИ Хасково, които ги е страх да вземат проба от този мъж и да я изпратят в София за изследване. Това трябваше да стане на мига, когато е излязъл положителния резуталтат на съпругата му, предвид факта, че този човек работи в голямо предприятие, в което работят стотици хора и може да се предизвика масово заразяване !!! РЗИ Хасково са много зле, начело с шефката им!
      • Пу
        Пурко
        24 -3
        19:04, 30 мар 2020
        На всички във въпросното предприятие трябва да направят тестове 40х300 = 12 000 лв. Началниците сигурно толкова харчат за една вечер на кръчма
      • Мр
        Мрак
        17 -1
        20:26, 30 мар 2020
        Няма да направят , защото знаят какво ще покажат.
    • 10
      Де
      Деян Бонев
      24 -10
      18:20, 30 мар 2020
      Падишахът ББ обрече с беззаконията си българския народ на геноцид, като подари на „социално слабата“ държава САЩ три милиарда лева на българските данъкоплатци за едни непроизведени ламарини Ф-16 (а и се съмнявам при тази пандемия и катастрофална икономическа криза, въобще дали ще бъдат произведени), които са ни абсолютно ненужни, а след няколко години още повече.
      А сега с долнодъбнишкото изчадие Горанов, който отдавна трябваше да бъде отстранен и пратен на топло, ще заробят поколенията с милиарди заеми.
      От това така наречено „саниране“ откраднаха още два милиарда, без да попитат българския народ дали е съгласен с парите на всички данъкоплатци да се облагодетелстват отделни групи от хора.
      Стотици милиони се откраднаха с „къщите за гости“- върнал ли е някой тези пари?
      Един милиард и половина се хвърлиха на АПИ без обществена поръчка за магистрала Хемус, по която няма да има кой да пътува.
      Всички тези милиарди Сега са нужни на българския народ в борбата за оцеляване, не толкова от вируса, а от икономическата катастрофа, която ще последва от това малоумно управление на територията наречена България.
      Онзи с черното расо с пагони ни плаши със ситуацията в Италия, защото не отчита генотипа на българския етнос.
      През нашата територия са преминали 88 племена и са си хвърлили семето и Ние имане много здрав ген и ДНК.
      Муковисцидоза е най честата генетична болест при бялата раса. Тя се характеризира с чести тежки белодробни и стомашно чревни проблеми. При българите болестта е по-рядка (около 1:3300) в сравнение със средноевропейската честота – 1:2500. Податливостта на италианците на вирусните мутации е 36 пъти по-голяма от тази на българите, българските ц***** и българските турци.
      Неслучайно най-висока степен на зараза има в североизточните щати на САЩ, където населението е предимно с италиански произход. Не по различно е положението и с останалите западноевропейски народи.
      Къде е професор Коста Костов?, къде са учените вирусолози??, къде са генетиците???
    • 11
      Ха
      хахаха
      13 -6
      18:35, 30 мар 2020
      Ще видиш ти един генотип след 2-3 седмици.Направо ти се чудя на акъла.Чакай, още не сме влезнали в проблема, за сега само го наблюдаваме и големи ги хвърляме ...
      • Ам
        Аман от ясновидци
        12 -4
        21:39, 30 мар 2020
        Това в ГЕРБ да не сте организирали клуб "Лош пророк", че всичките с "ще видиш" заплашвате? Хайде, няма нужда! Когато има поледица или сняг, няма големи катастрофи, тая знаеш ли я? Хората сами се пазят, а много от "мерките" или им пречат да го правят или умишлено са вредни.
    • 12
      Ни
      Николай
      29 -3
      18:53, 30 мар 2020
      Геков е най големия крадец боклук от нищо не разбира освен да ти иска пари първият му въпрос е какво работиш да си направи сметката колко да ти иска и като кажеш имам собствен бизнес майката ти разкатава ако струва 200 лв той ти иска 5000лв като този крадец няма друг то от нищо не разбира и го направиха началник този боклук да краде повече че не се наяде дано му преседне някой кокал та да пукне този боклук
      • Ни
        Николай-боклука
        5 -19
        21:16, 30 мар 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 13
      Ст
      СТРАХ Е ПО-СТРАШЕН
      11 -6
      21:00, 30 мар 2020
      Напълно адекватно държание на лекарите в хасково. Грип има и болни има, но психозата която се излива от герб и неговите глашатаи по тв, наистина ще убие хора. Внушаването, че мирише на смърт навсякъде и че се мре по улиците е направо гнусно. Лекарите са надежда и опора в такива тежки моменти.
    • 14
      Ва
      Валери Станков
      16 -4
      21:18, 30 мар 2020
      Душата ми е пясъчен часовник.
      Уж крехка, а пък взе да ми тежи.
      От тонове мълчания – отровни.
      От тонове преглътнати лъжи.
      От стирки. И от медийните свирки
      по нова, би ти ви, канал едно –
      все медии, нафрашкани с мисирки,
      напръскали с парфюм едно л****.
      От генерали с черни униформи.
      От Вождове, прочели „Винету“.
      От еспертизи ВМА – петорни.
      От вируси. Ваксини. И манту.
      Бих предпочел да пукна като воин
      от студ, холера, удар на приклад! –
      пред гнусната лъжа, че съм достоен
      да бъда Българин на този свят.
      Догаря ми в кандилцето елея.
      И се подписвам с птичите пера –
      Свободен като птица да живея.
      Свободен като птица да умра.
    • 15
      По
      поетеса
      4 -8
      22:15, 30 мар 2020
      Кога тези поети драскачи ще ги тръшне вирусаът та... Виж коментара
      • Пс
        Психиатричния случай
        2 -1
        08:52, 31 мар 2020
        Ти се Моли да не почна да ги "уволнявам " , че съм бил и в Ирак с Халибъртън
    • 16
      Гр
      Гражданка
      13 -4
      22:43, 30 мар 2020
      В Хасково днес отвориха доста магазини и тези за дрехи втора употреба. Трудно е без доходи, но ситуацията изисква ограничения и лишения, за да се предпазим. Нали мерките са удължени!? Кое е по-опасно да влизаш в магазини за дрехи и обувки или да излезеш да вземеш въздух на слънце за 5 минути с маска?
      • Ха
        Ханко
        5 -1
        08:29, 31 мар 2020
        Сега да отворят фризьорите, козметиците и татуистите, за да умираме красиви и пременени.
        На кой още не му е ясно, колко е сериозен проблема и че да си стоим по домовете е жизнено важно?
    • 17
      Ни
      Николай Тодоров
      12 -3
      22:55, 30 мар 2020
      А бе тоз Гелов ни има за големи ахмаци." Не сме правили тест на съпруга й ,защото това не е задължение на болницата а на Регионалната здравна инспекция “. Щото много добре знае , че жената и мъжа й нямат вирус !
      Само да кажа на всички тарикати ,че има Бог и един ден ще си плащате за греховете !
      • Ив
        Иван Пехливанов
        1 0
        14:51, 31 мар 2020
        Глиган Гелов отдавна ни има за ахмаци и то ахмаци 2-ра категория, или както казва той "жива стока". По наследство гнусно-противен елемент. Ако бяхме една нормална държава този псевдо-лекар, алчен неадекватник щеше да прави в най-добрия случай заедно със съекипника си гугутката Атанасов следоперационни превръзки.
    • 18
      Дж
      Джеронимо
      6 -1
      10:53, 31 мар 2020
      Далеч съм от мисълта да защитавам докторите , които искат пари на ръка. На мен също ми се случи веднъж, но показах среден пръст И пак оздравях. Проблемът е много по надълбоко. Не може една чалга певица , която си показва …….. да прибира по 10 бона за два часа , а един доказан хирург да спасява човешки животи и да е подложен на непрекъснат стрес, да оперира за жълти стотинки. Затова тези хора са "намерили начин" да коригират системата. Вината е в цялото общество, за съжаление когато то се състои от 90% дебили резултата е такъв. ИЗКРИВЕНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. Така , че преди да започнете да плюете помислете малко в какъв свят живеете. БОГ ДА ПАЗИ ДОБРИТЕ ХОРА ЗАЩОТО СА ТОЛКОВА МАЛКО.
    • 19
      То
      Тошко
      2 0
      15:38, 31 мар 2020
      Това не са доктори а търговски работници които си игрят със здравето ни
    Последни новини