Нова заповед: Само с маски на обществени места. Преглед на печата

Маски.

"Монитор":

Нова заповед: Само с маски на обществени места

Маските стават задължителни за носене на обществени места. Това съобщиха от министерството на здравеоазването, позовавайки се на заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес.

Разпореждането важи както за закрити, така и за открити места. За изпълнение на заповедта ще следят органите на реда.

Решение.

"Сега":

Правителството ще тегли заем от 10 млрд. лв. заради коронавируса

Правителството ще тегли заем от 10 млрд. лв. тази година заради очертаващия се бюджетен дефицит и предстоящи нови разходи по справянето с кризата с коронавируса. Това става ясно от проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020 г., приет на извънредно заседание на кабинета днес.

Финансовото министерство е разработило два сценария на развитие на икономиката - базов и алтернативен. И двата варианта на развитие на макроикономическите индикатори в годишен план очертават сериозно изоставане на основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри, свързани с намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др., се казва в правителственото прессъобщение.

Нарушители и глоби.

"24 часа":

Глобените за разходки са 300, толкова са и нарушилите задължителната карантина

На над 300 души са съставени актове заради нарушение на изискването на противоепидемичните мерки за избягване на струпване на хора на обществени места, предаде БНР.

Размерът на глобите е пет хиляди лева. Санкционираните са от различни краища на страната, като най-много случаи има в големите градове.

Най-често жителите на градовете се глобяват от органите на МВР заради разходки в парковете и места, които са забранени. На всеки един от тях е издаден акт от патрулите на полицията на стойност 5 000 лева.

От МВР допълват, че не са малко и досъдебните производства заради нарушаване на карантината в различни области на страната.

60/40.

"Дума":

Властта обяви секторите, включени в мярката 60/40

Изготвен е списък със секторите, непосредствено засегнати от извънредното положение. Тези сектори ще получат подкрепа по мярката 60 на 40. Социалният министър Деница Сачева обяви кои са въпросните сектори, за които е преценено, че имат най-тежки затруднения зарази кризата с коронавируса. Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на компаниите, останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Те ще поемат и осигуровките.

Ето и секторите, включени в списъка на правителството:

- търговия на дребно, без търговия за автомобили и мотоциклети,

- сухопътен транспорт,

- пътнически въздушен транспорт,

- хотелиерство,

- дейности на ресторанти и заведения,

- дейност на питейни заведения,

- прожектиране на филми,

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    скоро ще има Великденска литургия пред Народното Събрание
  • 2
    Аз
    АЗ
    4 -2
    10:13, 31 мар 2020
    А маски осигурихте ли на хората.
    • Kr
      KR
      3 -3
      10:42, 31 мар 2020
      Ти от коя планета падаш? В извънредно положение сме от 13.03. 20.!?!Има обявена пандемия, така и не разбрахте, че без маска няма да се разминем! До сега трябваше всеки да си е намерил, или най-малкото ушил!ГОЛЯМ ЗОР ЩЕ ВИДИМ С ТИЯ МАСКИ!
  • 3
    .АЗ
    0 -1
    12:08, 31 мар 2020
    Защо след като маската ще е задължителна не се раздават маски???? А??? Поредният обир на народа от крадливите герберуги
    • 11
      112233
      0 0
      12:49, 31 мар 2020
      сигурно телефона ти е за 1200 лева, но за маска с която да предпазиш семейството си 2 лв нямаш
Последни новини