Най-вероятно част от националните изпити ще бъдат отложени заради Covid-19

Министерството на образованието обмисля отлагането на някои национални изпити за ученици, стана ясно от думите на министър Красимир Вълчев, който даде интервю за БНР днес.

"Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване (на присъствения учебен процес) през май месец, дори в края на април”, каза той.

Към днешна дата е в сила заповедта на здравния министър за мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, с която занятията са неприсъствени до 12 април включително.

През месец май е насрочено националното външно оценяване за четвъртокласниците. На 27-и е НВО по български език и литература, на 28-и - по математика.

Вариантите за приключването на учебната година все още са няколко - занятията да се възстановят в началото на май, в края на май или през юни, каза още министърът на образованието.

По думите му удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките, подчерта той в предаването "Преди всички". „Ако имаме 2-3 седмици накрая, няма нужда от удължаване. Някъде може би ще трябва повече часове да се вземат – например практики в професионалните гимназии.”

Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда, но има такива, които не могат да се проведат. На някои ще са необходими 5, на други - 10 или 15 дни, за да приключат учебната година - посочи той и увери, че за срочното и годишното оценяване ще са необходими няколко дни.

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96 на сто от училищата.

„В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички скочихме в ситуация, се озовахме в ситуация, която беше неочаквана, непредвидена. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, коментира просветният министър.

Всички излязоха извън коловоза, в който обикновено работят, посочи Вълчев.

На 27 март МОН обяви, че е създало Национална електронна библиотека на учителите. В това хранилище за електронно съдържание https://e-learn.mon.bg/ има възможност за публикуване и споделяне на авторски обучителни, дидактически и методически материали за работа в електронна среда – видеоуроци, обучителни програми, иновативни методики, тестове, филми, упражнения, занимателна педагогика, презентации и най-вече проекти, които са свързани със самостоятелност при изпълнението в електронна среда. Те може да са изработени самостоятелно или в екип, като е необходимо да съответстват на държавните образователни стандарти и на учебните програми.

Хранилището е и платформа за популяризиране на изследователска, ученическа работа, мотивиращи елементи, обратна връзка, групова и индивидуална работа, създаване и прилагане на умения и др.

Авторските материали ще се разпределят по класове, по тематични направления и по вид на материала – за обучение, за самоподготовка и за изпитване.

Учителите могат да споделят своите идеи за насърчаване и повишаване на интереса и ефектите от дистанционното обучение сега, а после, когато то ще се прилага в различни варианти на присъственото обучение в клас, при самоподготовката, преподаването на интегрирано знание, проектно-базираното обучение и др.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини