354 потвърдени случаи на коронавирус, 8 нови (видео)

354 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 8 са починали, a 15 са излекувани. 8 са новите положителни проби. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

8 са новите положителни проби от снощи, те са с леки симптоми. 4 от тях са се тествали в частна лаборатория. 

Те са установени в София (5 случая), Пловдив (1 случай), Сливен (1 случай) и Кърджали (1 случай).

125 от пациентите се намират на болнично лечение, като 13 от тях са интубирани.

17 души медицински персонал са констатирани до момента с COVID-19. 

Най-младият починал е на 51 години, средната им възраст - 66 години.

Логиката да се носят маски е, че заразен може да не знае и докато бъде диагностициран, да зарази много хора. Пипането е основен начин на предаване, дори да се спазва дистанция, ако попам всичко, не си мия ръцете, после пипам лицето си, заразата е налице, красноречиво поясни ген. Мутафчийски.

Очаква се до сряда в света случите да са милион, каза ген. Мутафчийски. Тестовете недостигат. Капацитетът на България е около 1300 теста на ден.

За глобите на улиците, ген. Мутафчийски каза, че единственото основание е да не се разпространява коронавирусът. Безотговорно е разхождането, дори по един. Хората могат да излизат само да напазаруват, до аптеката, до банката. Целият свят пламти като пожар, моля ви.

По отношение на мерките за дистанциране, сме категорични, заяви генералът. Със сигурност има много неудобства. Но това е единственият начин.

Жилищата на карантинираните - не се слагат бележки никъде. Посочването с пръст не се смята за добра практика, категоричен беше Мутафчийски, и не се прилага никъде в Европа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини