1000 полицаи и шофьори ще бъдат изследвани с бързи тестове

 1000 бързи теста на няколко рискови на заразата Ковид-19 групи- полицаи и шофьори на линейки и от градския транспорт,  ще бъдат направени в България, за да се получи статистическа извадка за прогресията на разпространение у нас. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер, след  видео конферентната среща на  Европейския съвет премиерът на България Бойко Борисов.

Предложението за тестуването е на Експертния медицински съвет към МС и вече е обсъдено с Националния кризисен щаб, отбеляза министър-председателят. „Имаме наличност  на тези тестове, които са кръвни, и дават резултат за десет минути. Идеята е да се видят тези хора, които ще се тестуват, не само дали предполагаемо имат заболяване, но и дали имат прекарано заболяването. Тогава от тези 1000 -1200 души ще получим представителна извадка. Ще се тестват най-много полицаи, които са на КПП-та, защото през тях минават по цял ден потоци, те са повечето хора под 50 –годишна възраст, изложени са на опасността, както и шофьорите. Тези изследвания ще дадат статистика колко има заразени, има ли с антитела, т.е. прекалили са, без да разберат, болестта. След две седмици или след колкото кажат докторите, на същите тези  хора ще направим пак такъв тест и тогава ще разберем от тях колко са заразените и колко са се излекували. Статистиката ще ни каже след колко време ще е пикът, след колко ще е платото и за колко време тези, които вече не са рискови, ще могат да се връщат в реалното производство.”, описа целта на масовото тестуване премиерът Борисов.

Ген. Венцислав Мутафчийски-шеф на Националния щаб обясни за бързото тестуване, че чрез това изследване ще се търси не новозаболял от коронавирус инфекция, а прекарал тази инфекция. Ген. Мутафчийски посочи: Тази хомогенна група ще се тества периодично и ще се види как се натрупва имунитетът при нея. Така ще се направи анализ как големи хомогенни групи, след като премине пикът на епидемията, ще могат отново да бъдат въведени в икономиката.

Идеята е как максимално рано да се разхлабят мерките, за да се върне функционалността  на икономиката ни, посочиха от Националният щаб.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини