Фрагмент от изчезнал древен континент е открит край бреговете на Канада

Учените са открили отцепен остатък от континенталната кора на Земята от милиони години, вграден в отдалечената пустош в Северна Канада.

Остров Бафин, разположен между континенталната част на Канада и Гренландия, е обширен арктически простор, обхващащ над 500 000 квадратни километра, което го прави петият най-голям остров в света. Островът включва част от най-новата призната територия на Канада - Нунавут, официално създадена през 1999 г.

Докато анализирали проби от скала, получени от сондиране на диаманти в южните части на остров Бафин, изследователите идентифицирали минерален подпис в скалата, която никога не са очаквали да намерят.

"Кимбърлитите са подземни ракети, които качват пътници на път към повърхността“, обяснява геологът Мая Копилова от Университета на Британска Колумбия. "Пътниците са твърди парчета от скални стени, които носят множество подробности за условията далеч под повърхността на нашата планета във времето."

В този случай тези пътници били извършили много дълго пътуване. Екипът казва, че кимберлитовите скали като тази се образуват на дълбочина под 150 километра и се извеждат на повърхността от геоложки и химически сили.

По отношение на геоложкия компонент, появата им под съвременния остров Бафин представлява края на колосално разкъсване, възникнало преди около 150 милиона години, по време на разрива на континенталната плоча на Северноатлантическия кратон (NAC).

Северноатлантическия кратон е оставил днес парчета литосферна скала, които датират отпреди милиарди години - от Архейския еон, и са едни от най-добрите експозиции на най-ранната континентална земна кора. Фрагменти от него се наблюдават в Шотландия, Лабрадор и Гренландия, но изследователите не очаквали да ги намерят в полуостров Хол на остров Бафин.

Екипът използва редица техники за ананлиз, включително петрография, минералогия и термобарометрия, за проучване на 120 скални проби, наречени ксенолити.

Резултатите показаха, че мантията на острова "поразително прилича" на скалите от Северноатлантическия кратон от Западна Гренландия по отношение на състав и минерална химия, и се различава от други кратони в Канада.

Новите открития означават, че са открилт около още 10 процента от известната ширина на Северноатлантическия кратон - доста значителна част от тази невероятно древна кора. 

"С тези образци успяваме да реконструираме формите на древните континенти въз основа на по-дълбоки, мантийни скали", казва Копилова.

"Вече можем да разберем и картографираме не само най-горния слой на Земята, който представлява един процент от обема на планетата, но нашите знания са буквално и символично по-дълбоки."

Откритията са докладвани в Journal of Petrology,

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини