Изчислиха количеството на най-старите води на планетата

Учени публикуваха изследване, фокусирано върху количеството вода в земната кора и водорода, произвеждан от нея. Изследването е проведено от Университета на Торонто, Университета Принстън и Оксфордския Университет.

Резултатите сочат, че около 2,5 милиона кубични мили вода са погребани под земята и те биха могли да поддържат живот. Учените твърдят, че тези подземни води, някои от тях определени като най-старите на Земята, са на възраст от 1 до 2,6 милиарда години. Обемът им надвишава този на всички реки, езера и блата на Земята взети заедно.

Анализирани са данни от 19 различни места, за да се установи какво количество водород се отделя при химичните реакции между водата и подземите скали. Най-новите данни сочат, че количеството е идентично с това произвеждано от океанската кора.

Събраната информация подсказва на учените, до каква степен е обитаема земната кора и каква енергия е нужна, за поддържане на живота. През 2013 година изследователите откриха най-старите води на планетата на 1,5 мили под повърхността на мина в Канада.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини