8 °C

Коронавирусът остава с часове във въздуха и дни - върху повърхности

Коронавирусът е стабилен няколко часа до дни в аерозоли и на повърхности, според ново проучване на учените от американските Национални здравни институти, CDC, UCLA и Университета в Принстън, публикувано на 17 март в The New England Journal of Medicine.

Учените откриха, че коронавирусът на тежкия остър респираторен синдром 2 (SARS-CoV-2) се открива в аерозоли до три часа, до четири часа на мед, до 24 часа в картон и до два- три дни на пластмаса и неръждаема стомана.

Резултатите предоставят ключова информация за стабилността на SARS-CoV-2, която причинява заболяването Covid-19, и предполага, че хората могат да се заразят с вируса във въздуха и след докосване на замърсени предмети. Информацията от проучването беше широко споделена през последните две седмици, след като изследователите поставиха съдържанието на сървър за предпечат, за да споделят бързо своите данни с колеги.

Учените от NIH от Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания в Монтана в Rocky Mountain Laboratories сравниха как околната среда влияе на SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1, което причинява SARS. SARS-CoV-1, подобно на неговия наследник, който сега обикаля по целия свят, излезе от Китай и зарази повече от 8 000 души през 2002 и 2003 г. SARS-CoV-1 беше изкоренен чрез интензивни мерки за проследяване на контакти и изолиране на случаите и не са откривани случаи от 2004 г. SARS-CoV-1 е човешкият коронавирус, който е най-тясно свързан със SARS-CoV-2. В проучването за стабилност двата вируса се държали по подобен начин, което за съжаление не успява да обясни защо Covid-19 се е превърнал в много по-голяма епидемия.

Изследването на NIH имитира депонирането на вируса от заразен човек върху ежедневни повърхности в домашни или болнични условия, например чрез кашлица или докосване на предмети. След това учените проучиха колко дълго вирусът остава заразен на тези повърхности.

Учените изтъкват допълнителни наблюдения от своето проучване:

Ако жизнеспособността на двата коронавируса е подобна, защо SARS-CoV-2 води до повече случаи? Появилите се доказателства показват, че хората, заразени със SARS-CoV-2, може да разпространяват вирус, без да разпознаят или преди да разпознаят симптомите. Това би направило мерките за контрол на болестта, които са били ефективни срещу SARS-CoV-1, по-малко ефективни спрямо неговия приемник.

Резултатите потвърждават указанията на специалистите по обществено здраве да се използват предпазни мерки, подобни на тези за грип и други респираторни вируси, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус:

Избягвайте тесен контакт с болни хора.
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
Останете вкъщи, когато сте болни.
Покрийте лице при кашлица или кихане си с кърпичка, след което я изхвърлете в кошчето.
Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

N van Doremalen, et al. Аерозолна и повърхностна стабилност на HCoV-19 (SARS-CoV-2) в сравнение със SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056 / NEJMc2004973 (2020).

Новото изследване на учените от американските здравни институти напълно се синхронизира с резултатите на техните германски колеги, публикувани преди месец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини