18 °C

Коронавирусът прочисти въздуха в Италия (видео)

Трагичните последици за живота на хората и световната икономика от пандемията Covid-19 още се трупат и тепърва ще се оценяват. Светът се бори вече три месеца с разпространението на коронавируса, но покрай това усети и един неочакван ефект. Дори това краткотрайно в исторически план намаляване на човешката активност изчисти атмосферата от замърсявания.

На 8 март икономистът по екологични ресурси на университета в Станфорд Маршал Бърк направи някои изчисления за спада на скоростта на замърсяване на въздуха над части от Китай и потенциално спасените човешки животи Неговия анализ е публикуван в глобалния блог за храни, околна среда и икономическа динамика G-FEED.

Ситуацията продължава да се развива оттогава, така че тези числа няма да останат актуални дълго, но според Бърк, дори консервативно, много вероятно е спасените човешки животи вследствие намаляването на замърсяването да са повече от смъртните случаи от Covid-19 в Китай.

Двата месеца намаляване на замърсяването, изчислява Бърк, вероятно са спасили живота на 4000 деца под 5 години и 73 000 възрастни над 70 години в Китай. Това е значително повече от сегашната глобална смъртност от самия вирус.

Въпреки че това може да изглежда малко изненадващо, това е нещо, за което знаем доста отдавна. По-рано този месец изследванията предположиха, че замърсяването на въздуха в глобален мащаб съкращава средно с три години продължителност на живота .

"Забележително е, че както броят на смъртните случаи, така и намалената продължителност на живота от замърсяване на въздуха се конкурират с ефекта от тютюнопушенето и са много по-високи от другите причини за смърт", заяви тогава физикът Джос Леливелд от Кипърския институт в Никозия.

"Замърсяването на въздуха надхвърля маларията като глобална причина за преждевременна смърт с фактор 19; тя надвишава насилието с фактор 16, ХИВ / СПИН с фактор 9, алкохолът с фактор 45 и злоупотребата с наркотици с фактор от 60."

Така че е добре установено, че замърсяването на въздуха наистина убива.

Анализът на Бърк използваше само данни от Китай и бе завършен, преди да има повече информация за това как коронавирусът е повлиял на останалата част от света.

С втория най-голям брой случаи, възникнали в Италия - страната, която прилага строги карантинни мерки, сателитните данни над Северна Италия показват голям спад в замърсяването на въздуха, по-специално с азотен диоксид, газ, който се излъчва главно от автомобили, камиони, електроцентрали и някои промишлени предприятия.

Изображенията, направени от 1 януари до 11 март 2020 г. от инструмента Tropomi на спътника Copernicus Sentinel-5P показаха драстичен спад на азотния диоксид.

Можете да видите това във видеото по-горе.

„Спадът на емисиите на азотен диоксид над долината По в Северна Италия е особено очевиден“, обяснява Клаус Зехнер, ръководител на мисията Copernicus Sentinel-5P на ESA.

"Въпреки че може да има малки разлики в данните поради облачната покривка и променящото се време, ние сме много уверени, че намаляването на емисиите, което можем да видим, съвпада с блокирането в Италия, което води до по-малко трафик и промишлени дейности."

Засега няма проверени проучвания, измерващи въздействието действителното намаляване на вредните емисии върху здравето, но предвид това, което знаем за опасностите от замърсяването на въздуха, вероятно ще намалеят свързаните с него смъртни случаи.

Тези предварителни цифри показват, че сегашната глобална здравна катастрофа е възможност да се прецени кои аспекти на съвременния живот са абсолютно необходими и какви положителни промени могат да бъдат възможни, ако променим навиците си в глобален мащаб, пише ScienceAlert.

Credits: contains modified Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини