2 °C

Европа прие финансовите мерки срещу икономическата криза заради коронавируса

За да стабилизират европейската икономика на фона на коронавирусната епидемия, министрите на финансите на ЕС се споразумяха за прилагането на фискални мерки в размер около 1% от БВП през 2020 г. Те ще започнат да се прилагат в допълнение към всички други методи за подкрепа, се казва в съобщение на Еврогрупата.

"В продължение на видеоконференцията на 10 март 2020 г. между членовете на Европейския съвет, както и председателя на ЕЦБ, председателя на Еврогрупата и върховния представител, Еврогрупата проведе днес (16 март) задълбочена дискусия, заедно с членове извън еврозоната, как да реагира на изключителната хуманитарна и икономическа криза, причинена от коронавируса", се казва в съобщението

В допълнение към задължението за разпределяне на пари от бюджета, Еврогрупата приема да отсрочат плащанията на данъци и да предоставят държавни гаранции на предприятията в размер до десет процента от БВП.

Както е отбелязано в изявлението, тези стойности могат по-късно да нарастват, ако е необходимо. В изявлението се подчертава, че изключителните обстоятелства ни принуждават да действаме бързо и координирано.

Подчертава се, че подкрепата е необходима преди всичко за компании, които директно се сблъскват с последствията от коронавируса, като тези, които работят в областта на транспорта и туризма. На тях могат да се предоставят облекчение при изпълнение на държавни поръчки и да се предоставят допълнителни държавни гаранции за получаване на .

Еврогрупата също отбеляза необходимостта от незабавно отпускане на пари за борба с болестта и подкрепа на служителите в засегнатите сектори. Става дума за удължаване на обезщетенията за болест и безработица, за отлагане на данъка общ доход.

По-рано бе съобщено, че сериозни проблеми поради ситуацията започват да изпитват автопроизводителите. Поради проблеми с търсенето и прекъсването на веригите за доставки, те масово затварят заводите си в ЕС. В Германия не изключват, че ще отидат за временна национализация на предприятията, ако ситуацията застраши съществуването им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини