24 °C

Европа прие финансовите мерки срещу икономическата криза заради коронавируса

За да стабилизират европейската икономика на фона на коронавирусната епидемия, министрите на финансите на ЕС се споразумяха за прилагането на фискални мерки в размер около 1% от БВП през 2020 г. Те ще започнат да се прилагат в допълнение към всички други методи за подкрепа, се казва в съобщение на Еврогрупата.

"В продължение на видеоконференцията на 10 март 2020 г. между членовете на Европейския съвет, както и председателя на ЕЦБ, председателя на Еврогрупата и върховния представител, Еврогрупата проведе днес (16 март) задълбочена дискусия, заедно с членове извън еврозоната, как да реагира на изключителната хуманитарна и икономическа криза, причинена от коронавируса", се казва в съобщението

В допълнение към задължението за разпределяне на пари от бюджета, Еврогрупата приема да отсрочат плащанията на данъци и да предоставят държавни гаранции на предприятията в размер до десет процента от БВП.

Както е отбелязано в изявлението, тези стойности могат по-късно да нарастват, ако е необходимо. В изявлението се подчертава, че изключителните обстоятелства ни принуждават да действаме бързо и координирано.

Подчертава се, че подкрепата е необходима преди всичко за компании, които директно се сблъскват с последствията от коронавируса, като тези, които работят в областта на транспорта и туризма. На тях могат да се предоставят облекчение при изпълнение на държавни поръчки и да се предоставят допълнителни държавни гаранции за получаване на .

Еврогрупата също отбеляза необходимостта от незабавно отпускане на пари за борба с болестта и подкрепа на служителите в засегнатите сектори. Става дума за удължаване на обезщетенията за болест и безработица, за отлагане на данъка общ доход.

По-рано бе съобщено, че сериозни проблеми поради ситуацията започват да изпитват автопроизводителите. Поради проблеми с търсенето и прекъсването на веригите за доставки, те масово затварят заводите си в ЕС. В Германия не изключват, че ще отидат за временна национализация на предприятията, ако ситуацията застраши съществуването им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини