Мерките на Европейската централна банка заради коронавируса

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви широк пакет от покупки на облигации и евтини заеми в четвъртък, насочени към смекчаване на икономическия шок от коронавируса, но изненадващо не промени лихвите си. 

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията стабилно се сближи до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния ѝ хоризонт.

Вместо това ЕЦБ заяви, че ще отпуска евтини заеми за банките при лихвени проценти, по-ниски от 0,75%, и временно ще засили покупките на облигации в рамките на своята програма за купуване на облигации в размер на 2,6 трилиона евро (2,9 трилиона долара). Програмата, която в момента работи с обем от 20 млрд. евро на месец, ще бъде увеличена с общо 120 милиарда евро до края на годината, каза ЕЦБ.

Икономиката в еврозоната вероятно ще се свие с 1,2% през 2020 г., тъй като служителите си остават вкъщи, а домакинствата намаляват пътувания, развлечения и големи покупки, пояснява Capital Economics.

При основен лихвен процент под нулата ЕЦБ разполага с малко останали боеприпаси, с които да се бори със забавянето. Централните банкери дадоха няколко знака, че планират да последват големи централни банки като Федералния резерв и АЦБ, като представят планове за голям паричен стимул.

Инвеститорите следяха с голям интерес изводите от зaceдaниeтo нa Европейската центрaлнa банка в четвъртък. Италианският пpeмиep Джyзeпe Конте пpизoвa ден по-рано банката дa подкрепи икономиката. Пространството пред ЕЦБ е по-ограничено спрямо това пред Фед заради рекордно ниските лихви, но икономистите очакваха осигуряване на повече ликвидност.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че Европа рискува да получи голям икономически удар, водещ до финансова криза, освен ако лидерите не предприемат спешни действия срещу коронавируса, и даде знак, че нейната институция ще предприеме стъпки още в четвъртък, предава Bloomberg.

Лагард заяви пред лидерите на Европейския съюз по време на конферентен разговор късно във вторник, че без координирани действия в Европа „ще се развие сценарий, който ще напомни на много от нас за Голямата финансова криза през 2008 г.“. С правилния отговор обаче шокът вероятно ще се окаже временен, добави тя.

Сега инвеститорите ще следят пресконференцията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, която ще започне в 15:30 ч.  българско време за допълнителни подробности относно плановете на банката, включително дебатите между директорите на ЕЦБ и какво подготвя банката, ако икономическите перспективи се влошат.

Източник: investor

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини