Какво се случва с тялото при настинка и вирус?

В определен момент на годината и най-често зимата е много вероятно да се изпитат неприятните симптоми на обикновената настинка и вирус - хрема, кашлица, болки в гърлото и болки в тялото и мускулите. През зимните месеци тялото е по-уязвимо, тъй като имунната система е понижена заради прекарването на повече време на закрито и заради ниските температури.


Когато вирусът навлезе в човешкото тяло, в тялото се случват няколко процеса, без дори заразения да знае за това. Простудните вируси попадат в дихателните пътища - устата, носа, гърлото и белите дробове. Там вирусът се свързва с повърхността на клетките.


След като успешно се прикрепи към клетка, ДНК на вируса започва да възпроизвежда нови вирусни частици, които навлизат в други клетки. След като вирусът премине в кръвообращението, започват да се изпитват първите симптоми като хрема и болки в гърлото. 


Ето и какво означават различните симптоми. Например хремата се появява, когато тялото увеличава производството на слуз, за да отстрани вирусните частици. Възпаленото гърло показва възпалена слузна мембрана и в резултат на това имунната система се задейства, за да може белите кръвни клетки и антитела да могат лесно да достигнат до заразената зона. Ако обаче антителата не достигнат навреме, вирусът продължава да се разпространява и навлиза в нови клетки. Чрез кихането и кашлянето пък се изхвърлят вирусните частици навън от тялото.


Симптомите обаче могат да бъдат и по-тежки. Втрисането на тялото е начин за защитаване на организма чрез повишаване на температурата с цел по-добра борба с вируса. Болките в тялото също са признак, че тялото се бори с инфекцията.

След вирусната инфекция може да се развие бактериална инфекция. Клетките частично се увреждат, а това улеснява бактериите да се придържат към дихателните пътища. Те се заселват в топлата и влажна среда на дихателните пътища и се размножават. В резултат може да се развият вторични симптоми като синузит, фарингит, продължителна кашлица или инфекция в ушите. За тези симптоми най-вероятно ще се наложи да се приемат по-сериозни медикаменти, а в тежки случаи дори антибиотици.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини