Прокурор Дафин Каменов се разпореди:Двама от тримата лихвари от Кърджали остават в ареста

Окръжна прокуратура-Кърджали привлече като обвиняем В.М., на 57 г., за  това, че от месец януари 2018 г. до месец март 2020 г., в гр.Кърджали, като физическо лице, без съответното разрешение от Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки, като е предоставил на различни лица парични средства под формата на кредити срещу задължение на същите да му върнат получените в заем суми, ведно с лихва върху тях, като с дейността си е причинил другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи – престъпление по чл. 252 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс,

В.М. е обвинен и за това, че от месец март 2019 г. до месец януари 2020 г., в гр. Кърджали,  при условията на продължавано престъпление, с цел да принуди другиго да поеме имуществено задължение, заплашил две лица с насилие и увреждане на имущество – престъпление по чл. 213а ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Като обвиняем по досъдебното производство по горепосочените текстове е привлечен и С.Д., на 49 г., като той е извършвал банкови сделки без разрешение за периода от месец ноември 2017 г. до месец март 2020 г., а също така през периода от месец септември 2019 г. до месец декември 2019 г. заплашвал друго лице с насилие, за до поеме имуществено задължение.

Установено е, че двамата обвиняеми развивали лихварска дейност  в гр. Кърджали, през горепосочените периоди, като давали неправомерно заеми срещу лихва. В някои случаи тя достигала и надхвърляла 50 %. За да върнат взетите пари, някои от длъжниците заминали за чужбина да работят. На 10 март 2020 г., в хода на проведена Специализирана полицейска операция на ОД на МВР-Кърджали,  при извършено претърсване и изземване в гр. Кърджали, в жилища и автомобили, ползвани от двамата обвиняеми, са намерени значителна сума пари – около 30 000 лева, договори за прехвърляне на автомобили, документи за преводи на парични суми, тефтери с имена на длъжници, златни накити и др. Установено е още, че при просрочване на задълженията обвиняемите определяли по-висока лихва и при закъснение на плащанията по заемите заплашвали някои от длъжниците.  Разследването по случая продължава, като се извършват активни процесуални- следствени действия.

С постановление на наблюдаващия прокурор Дафин Каменов, двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Кърджали да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо тях.   

Това съобщиха от Пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини