18 °C

Отлагат изложба и лекция за Ататюрк в Кърджали, заради коронавируса

Изложба и лекция за живота и делото на Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк бяха отложени от организаторите , заради превантивните мерки срещу коронавируса.

В Кърджали бе предвидено да се изложат фотоси за ръководната роля на Кемал Ататюрк във спасяването на Турция. Освен това Ротари клуб Кърджали бе поканил дългогодишният директор на Филиала на Пловдивския университет проф.Людмил Спасов, който е автор на книга за Бащата на турците да изнесе лекция.

  Именно през март преди 105 г.Англия и Франция тайно се договарят да си поделят Османската империя. На Русия е отредено да получи Истанбул и Проливите. Националноосовободителната война,  поведена от Ататюрк осуетява тези планове.

 Османската империя и Царство България са съюзници в Първата световна война. И двете държави претърпяват тежка национална катастрофа. Симпатиите на българите към турците се изразяват от правителството на БЗНС начело с Александър Стамболийски. Великото национално събрание на новосъздадената турска държава прави стъпки за установяване на дипломатчески отношения със София. Ататюрк пише специално писмо до Стамболийски, в което му гарантира, че правата на християните в новата република са обезпечени. Стамболийски прави няколко опита за откриване на дипломатическо представителство в Р Турция но победителите във войната –страните от Съглашението не разрешават. Въпреки това Стамболийски праща тайна дипломатическа мисия. Тя не остава тайна за победителите и предизвиква скандал.

 Това обаче не пречи на затоплянето на отношенията между двете държави. Ето какво докладва на Стамболийски ръководителят на втората  мисия- търговеца Ц.Пуканичаров, поместено във в.”Победа” от Б.Ачков : ”Местафа Кемал храни особени симпатии към българския народ, когото познава много отблизо. Той спомена за качествата на нашия народ, които много цени, за стремежа на българите за свобода и независимост, като приведе за пример борбите ни в тази насока преди и след Освобождението… След това пашата каза, че между двата народа-българския и турския –няма абсолютно никакви спорни въпроси, а напротив-взаимни симпатии.”

 Усилията на Р Турция да има дипломатически отношения със своя северен балкански съсед се увенчават с успех през 1923 г.

Българското население в Анадола,в Тракия и в Царство България изцяло подкрепя националноосвободителната борба на Ататюрк, сочат съвременници на събитията.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини