Рублата пада, Централната банка на Русия спря да купува валута

Банката на Русия прие решение да не купува чуждестранна валута на вътрешния пазар в течение на месец. Това е част от прилагането на механизма за бюджетното правило в продължение на 30 дни, съобщи регулаторът.

Руската Централна банка заяви, че наблюдава ситуацията на пазара и е готова да използва допълнителни инструменти за поддържане на финансовата стабилност. Регулаторът отбеляза, че мярката се прилага както за редовни покупки на валута, така и за изпълнение на покупки, отложени през 2018 г.

При откриването на търговията днес цената на петрола Brent падна с почти 30%. На фона на срива на петрола курсът на рублата на международната валутна борса Forex беше 72,8 за долар, 83 - за евро (през февруари рублата държеше курс около и под 70 рубли за 1 евро).

Централната банка ще реши да възобнови операциите с валутата, като се съсредоточи върху реалната ситуация на финансовите пазари, която ще бъде наблюдавана през март 2020 г. „

На 6 март страните от ОПЕК и страните-членки на ОПЕК + не можаха да се споразумеят за допълнително намаляване на производството на петрол. До края на месеца е в сила споразумение за намаление с 1,7 милиона барела на ден. Според шефа на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак, от 1 април страните нямат задължения за намаляване на добива на петрола.

Междувременно Саудитска Арабия вдигна производството за април и свали цената на своя петрол.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Св
    Свобода за Израел
    11 -7
    13:49, 9 мар 2020
    В близките години ще очакваме разпадането на руската федерация и затъването на Русия в Сирийското блато.
    • Хс
      Хсхаха
      4 -12
      14:23, 9 мар 2020
      Колкото след санкциите затъна толкова сега... Трзи... Виж коментара
  • 2
    Св
    Свобода за Израел
    10 -4
    15:05, 9 мар 2020
    Казват че хубавите неща стават бавно така и Русия ще изчезне по пътя на Съветския съюз...Американците държат петрола на Сирия а руснаците на Башар резания уи.
    • Бг
      БГ
      6 -5
      19:01, 9 мар 2020
      Русия направи поредното гениално откритие, което щяло да спаси руския пиянски народ от глад......

      От 2021 година руската ракетна ламарина става ядлива...
      Муа ха ха ха ха хааааа!

Още новини

Случаен виц

Последни новини