5 °C

Не, пощите няма да разнасят вестници, но всички ще платим 60 милиона

Само една седмица след решението на правителството Български пощи да извършват разпространението на печата у нас, държавната компания на практика се отказа от нея.

Дружеството с принципал Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пусна процедура по Закона за обществените поръчки с предмет "Дейност 1: Планиране на разпространението и продажбите на печатни издания- вкл. следните поддейности: * Сключване на договори с крайни пунктове за разпространение и продажба; * Планиране на тиражите на ниво обекти и отразяване на заявките, взетите и доставените печатни издания в специализиран софтуер; * Съгласуване на тиражите с издателите и препланиране на разпространението; * Подаване на заявка към издател/печатница; * Обобщаване по депа/складови бази; * Планиране и заявка на тиражи (вкл. абонамент, пряка продажба и консигнация), предназначени за пунктовете на Възложителя; - Дейност 2: Получаване на печатните издания от печатница и подготовката им за експедиция до складовите бази - вкл. следните поддейности: * Приемане на печатните издания; * Подготовка за експедиция до пунктовете за крайно разпространение; - Дейност 3: Разпространение на печатните издания до пунктовете за крайно разпространение и връщане на нереализираната продукция до издателите - вкл. следните поддейности: * Доставка на печатни издания от Складови бази до пунктовете за крайно разпространение (ПКР); * Връщане на нереализираната продукция от пунктовете за крайно разпространение (ПКР) до Централен склад – гр. София; - Дейност 4: Администриране на продажбите и финансовите постъпления от тях".

Реално в описанието са включени всички дейности по разпространението на печата, а схемата изглежда елементарно проста - държавата дава пари уж на своя изцяло държавна фирма, която обаче веднага ги насочва към външна фирма.

До кризата с дистрибуцията на хартиените издания у нас се стигна след национализацията на лотарийния бизнес на бизнесмена Васил Божков. След нея затвориха обектите Lafka, които се оказа, че печелят основно от търкане на талончета, а после прекрати дейност и монополистът при разпространението на вестници - свързваната с ДПС депутата Делян Пеевски фирма "Национална дистрибуция", която също се оказа, че е силно зависима от хазарта.

В обществената поръчка на пощите за разпространението на печата пише и че целият бюджет ще отиде за един изпълнител. Ето как е аргументирано това решение в конкурсните книжа:

"Целта на настоящата обществена поръчка е да бъде избран Изпълнител, на който да бъде възложено осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение (ПКР) на цялата територия на Република България, връщане на нереализираната продукция и административно-финансово обслужване на процесите с крайните разпространители но места в страната. Характерът на извършваните дейности е неделим по своята същност, тъй като обхваща цялостния логистичен процес по дистрибуция от печатница до пункт за крайно разпространение в различни точки на страната в силно ограничени времеви граници и огромен тираж. От друга страна разделянето на обособени позиции би довело до несъвместимост между различните изпълнители, дължащи се на различни стратегии за изпълнение на тяхната част от поръчката. Възлагането на услугата в целият обем от над 3 100 доставки ежедневно с около 325 000 броя печатни издания на ден до минимум 3 100 крайни пунктове за разпространение при минимум 24 Национални маршрута ежедневно, 9 неделни маршрута, 105 регионални маршрута на един единствен изпълнител в една цялостна поръчка гарантира в най-голяма степен постигане целите на Възложителя, а именно устойчиво работещо решение за осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение на национално ниво."

В обществената поръчка обаче има и още по-шокиращо условие - цената на "услугата" към пощите е невероятно висока.

Прогнозната стойност на разпространението на печата у нас за срок от 4 години е оценена на 60 милиона лева без ДДС. Това прави по 15 милиона лева на година.

Подобна сума е изключително странна, като се има предвид, че съвсем доскоро разпространението на хартиените медии бе печеливш бизнес, който печелеше от търговската отстъпка от коричната цена, плащана от издателите на разпространителите. Сега обаче всички данъкоплатци ще трябва да плащат и то много.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини