9 °C

Разказ под болнична карантина: Не ме е страх да съм с коронавирус, а да не съм първият

Ще бъде наречен условно Борислав, защото не иска името и лицето му да станат обществено известни. В момента лежи във Военномедицинската академия (ВМА), където е постъпил с влошено здраве, след като се е завърнал от Италия. Вече от ден и половина не знае дали пробата му за коронавируса COVID-19 е положителна или отрицателна и дори са му препоръчали да следи медиите тази вечер. Мъжът разказва и смущаващи го впечатления за мерките за безопасност по време на болничната му карантина.

Борислав каца на летище София на 23 февруари, където пристига с полет от Рим. Преди италианската столица е бил в Дюселдорф и Берлин. В същия ден българските власти препоръчаха да не се пътува до Италия, а ден по-късно (на 24 февруари) бе създаден и Националният оперативен щаб.

Казва, че на летището никой не му е обяснил какво да прави, ако се почувства зле, а пристигащите от Италия са смесвани с целия поток от пътници. Борислав не е забелязал термокамери, макар да не може да е сигурен, че не е имало такива, тъй като още в първите съобщения за коронавируса в Европа от летището обясняваха, че камерите са монтирани на дистанция от пътниците. На 27 февруари оперативният щаб разпоредиидващите от засегнатите страни да бъдат отделени на летището, да им се раздават брошури и да попълват онлайн анкетни карти.

Борислав разказва, че е постъпил във ВМА след два прегледа там. Първият бил на 26 февруари, когато е имал температура около 38.5 градуса и лекарите му предписали да остане под т.нар. домашна карантина, да пие витамин Ц и температуропонижаващи лекарства. Няколко дни по-късно температурата му била свалена, но вече бил с болки в гърлото. Така на 4 март сутринта отново се озовал за преглед във ВМА и бил приет в инфекциозното отделение.

Сега лежи в самостоятелна стая там. Обяснява, че малко след 9.30 ч. сутринта вчера са му взети кръвна проба и носен секрет, но резултатите за коронавирус все още не са готови.

Пътят на една проба

При визитацията снощи лекарите му обяснили, че причината е технологична - пробата е взета след часа, в който се приема в лабораторията, и затова щяла да е готова тази сутрин. Тази сутрин обаче резултат нямало, а обяснението било, че нямало място в машината за контролното контейнерче.

Казаха ми: "В пет часа следи медиите", разказва Борислав. В 17 часа е редовният брифинг на Националния оперативен щаб. Мъжът се чуди колко време отнема на една проба да стигне от кабинет във ВМА до лабораторията във ВМА.

"Всеки ден го обявяваме това нещо. Ако вие дойдете след 9.30 часа сутринта, ние ще ви настаним, ще ви вземем проба и на следващия ден вечерта ще ви бъде готов резултатът", каза пред "Дневник" проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, след брифинга днес.

Въпросът за времето, за което се обработва дадена проба и за това възможно ли е да се получи фалшив отрицателен резултат беше повдигнат преди дни от лабораторния лекар д-р Георги Тодоров. Той изрази съмнение дали биологичният материал на пациентите от отдалечените градове се взима и се транспортира до лабораториите по правилата. По думите му пробите се откарват с коли на районните здравни инспекции или по куриер в сух лед, което означава - при температура от около -70 градуса по Целзий. Още вчера "Дневник" зададе въпроси към Министерството на здравеопазването и към Националния оперативен щаб за начина на взимане и транспортиране. До момента конкретни отговори няма, единствено от Министерството на здравеопазването уточниха, че се спазват предписанията на Световната здравна организация (СЗО).

Според инструкцията на СЗО, преведена и публикувана на сайта на министерството, назофарингеален и орофарингеален секрет (изследван в случая) се транспортира до лаборатория при температура от 4°C, а до самото изследване може да се съхранява за до 5 дни при температура от 4 градуса по Целзий и за повече от 5 дни при температура от -70°C.

Доц. Георги Попов, началник на катедрата "Инфекциозни болести" във ВМА и член на оперативния щаб, вчера заяви пред БНР, че няма съмнение за взиманите във ВМА проби. От думите му обаче се разбра, че пробите от страната се транспортират до една от 4-те оторизирани лаборатории "в хладилна чанта с лед". Днес проф. Мутафчийски обясни, че пробите от страната се транспортират с "мокър лед", а не с т.нар. сух лед, при който замразяването е дълбоко.

Под болнична карантина

"Не ме е страх, че ще се окажа заразен с Covid-19, а какво ще стане, ако се окажа първият болен", споделя Борислав и допълва, че го смущават някои от мерките за безопасност в болницата.

Разказва, че са му дадени няколко хапчета "Ефизол" за гърлото и му е казано да си внесе термометър (което няма как да стане, докато е в изолация). По думите му медицинският персонал не е оборудван с всички предпазни средства - лекарите, които го приели, били с предпазно облекло, ръкавици, маски и очила, но влизащите всеки ден в стаята му сестри и санитари носели само ръкавици и маски. Според проф. Мутафчийски това е нормална практика, при положение, че пациентът не е с доказано заболяване.

"С какво трябва да влязат?", попита Мутафчийски и разясни, "Това е отделение, което е за карантина. След това има обсервационно отделение, след това - реанимационно, и след това - за истински доказан коронавирус, където нямаме пациенти."

На този фон мъжът споделя и впечатлението си, че в момента сред самите медици има огромно напрежение, защото в България все още не е открит случай на коронавирус. "Имам чувството, че те просто искат да се покажат. Да кажат ето, вече имаме коронавирус в България", разказва мъжът, който определя целия си престой в болницата като "изключително натоварващ емоционално". Той ще остане под карантина в болницата поне още няколко дни независимо дали резултатът му ще бъде положителен или отрицателен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Сп
  споко
  5 0
  20:27, 5 мар 2020
  И неговият резултат най вероятно ще бъде отрицателен.Най вероятно няма да обявят изобщо да имаме пациент диагностициран с коронавирус.
 • 2
  Ло
  локомотива
  1 0
  09:54, 7 мар 2020
  Този годжи във военна униформа лъже като дърт ром,и явно той ще бъде буфера когато излезе истината наяве.Познавам хора които се върнаха от италия точно от огнището и се смесиха с останалото население у нас.Единственното ми обяснение е че сме извънземни.

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини