25 °C

Сто четирдесет и две години от българския Трети март

3 МАРТ е своеобразния връх, венец, макар и кървав, на една   вековна близост на двата  славянски, православни народа.  Препредаваното от уста на уста,от поколения на поколение , от деди на внуци ехо за идваща, желана , очаквана  помощ от  по-големият ни брат, гальовно наричан „дядо Иван”, най-после се сбъдва!   А то е - ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България от пет вековното Османско владичество и ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО на третата българска държава. Там, под Шипка се слива кръвта на българските опълченци и руските солдати. От векове обаче нас  ни свързват и бит и душевност и четмо и писмо и духовност и вяра! За успеха на това благородно дело, както никога до тогава се сливат в едно и руския боен дух и руския културен и духовен елит и руското държавно ръководство, целият братски  руски народ! Чудно ли е тогава, че в  европейска  преса за случващото се в онези дни четем   „...Този път руският император Александър ІІ е тръгнал със своя народ начело на руската армияза избавлението на друг народ – акт непознат в дългата историяна династията Романови ..” Прокламацията на  руския император от 15юни 1877 год., която се чете   по пътищата на военните действия  също впечатлява  кореспондентите на европейската преса. „Българи, моята войска премина днес Дунава и навлиза във ВАШАТА ЗЕМЯ. Не отмъщавайте за извършените престъпления!На справедлив и безпристрастен съд да се предадат само ония малцина злодеи, останали ненаказани...  Мохамеданската вяра да остане незасегната... Животът и честта на мохамеданските семейства свято запазени...” Наистина, много благородство трябва да носиш за да изречеш и отстояваш с действията си казаните  думи  в  хода на кървавите седем месечни сражения на войната . Войната  осея  българската  земя с костите на  десетки хиляди руски войници и офицери.  Хиляди украински, беларуски, финландски, сръбски и черногорски  бойци, в името на святото дело, с кръвта си напоиха родните поля и хребети.Над десет хиляди български опълченци, млади  момци и  калени в живота мъже заплатиха с живота си БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА! Всички те склопиха очи за да я получат и имат децата им! Това  бе цената за да го има нашият, български                   3  МАРТ!

На тази дата в 1878 година е сключен САН-СТЕФАНСКИЯмирен договор , с който се слага край на Руско-турската Освободителна за българския народ война. Името си договора получава от селцето, където се  подписва - Сан-стефано/Йешилкьой/, на петнайсетина километра  от  някогашния  Истанбул..

        Случилото се там и тогава добива известност в Европа, а и по света, чрез кореспондентите  и дипломатически представителства. За някои и някъде в Европа  това е просто  поредна новина  в графа – хроника. Там , в тази  графа –хроника са отразявали безчинствата и кланетата на деца, жени и старци при потушаване на Априлското въстание от 1876 год. в Батак, Перущица, Бяла черква, Панагюрище и къде ли още не... .  И толкоз! За други, пак в Европа, случилото се там и тогава е поредния сблъсък на Великите сили за влияниена Балканите. За  „цивилизована Европа“ счийто т.н. „европейски ценности“ вече три десетилетия лягат и стават нашите    брюкселски  „политици  и т.н. „български медии“ , ние българите,  сме непознат, „далечен”, чужд по манталитет и бит народ.  Западните  правителства на Велики сили гледат на случващото се тогава , а и сега..,  на нас , а и на Балканите, единственно и само през призмата на своята  икономическа изгода и интерес.

        Разбираемо и естествено, за нас българите, случилото се там и тогава - на 3  МАРТ е една дългочаквана, жадувана,  изстрадана, пет вековна радостна въздишка. Освен нас, още     един народ, със своята интелигенция и войнска сила, с цената на хиляди свои свидни жертви, изразява своята искрена съпричастност към историческия  факт и от сърце  споделя нашата радост.    РУСКИЯТ НАРОД !

Поколенията ни  трябва да знаят, помнят, ценят  и осмислят  тази свята  дата ! А за тези, които последните години  се определят  като „управляващ български  елит“, носител  и знаменосец на прословутите „западни ценности“ това важи с двойна сила !ЗАЩОТО НАРОД,КОЙТО НЕ ЗНАЕ ИНЕ ПОМНИ СВОЯТА ИСТОРИЯ НЯМАПРАВОНАНАСТОЯЩЕ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО НА БЪДЕЩЕ !

Иван Колев

Председател на клуба за

Приятелство с Русия

Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини