Депутатско предложение: аптеките да правят график за денонощно дежурство

Депутатът от Смолян Дора Янкова ще предложи дежурства по график за денонощна аптека в Смолян

Според депутата около 2 млн. български граждани нямат пряк достъп до фармацевтични услуги, в 14 малки общини няма аптеки, а страната ни е на първо място по аптеки в големите градове.

Тя ще направи предложение за денонощни аптекиурства, а аптеката в многопрофилната болница да бъде денонощна. Според депутата има голяма и богата практика, както и много варианти за решаване на проблема, който в смолянско е особено остър и има десетки населени места без аптеки и на големи разстояния от градове, които разполагат с фармацевтични магазини.

Янкова ще инициира създаването на интернет платформа, в която всеки може да изрази мнението си къде е нужно да има аптека и настоява за създаването на аптечна карта в България, след което държавата да поеме регулацията за уреждане на проблема.

Припомняме, че в Смолян бяха правени опити през годините да има денонощна аптека, но се провалиха-според фармацевтите-защото населението на града няма такава нужда. Единствената аптека с по-дълго работно време е "Евридика" на центъра в областния град, но и нейното работно време е до 22.30ч.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини