Смолянчани в плен на "дълговото робство", фирма подправяла подписи на служители, че уж им плащала заплати

Сред драстичните казуси от Смолян е този на майка с 4 деца, на която като омбудсман Манолова помогнала да се разсрочи дълга, а днес е изнудвана от колекторска фирма

Днес Мая Манолова и екипът й от гражданска платформа „Изправи се БГ“ бяха в Смолян за среща с хората от града, за да поставят проблемите си, а платформата да ги запознае какви са целите и задачите за работа. През откритата приемната са преминали 25 души, на която смолянчани са имали възможност да получат и безплатна юридическа консултация. Мая Манолова обяви, че очаква и други граждани да я потърсят до края на престоя на екипа й от платформата в Смолян, за да представят конкретни казуси.

„Успяхме на някои да помогнем оперативно, с казусите на други съм запозната още като омбудсман и тогава съм полагала усилия да им помогна. За някои ситуацията е безнадеждна, тези случаи няма какво да се направи и те са свързани с дълговото робство, в което изпадат-робство финансово-към банки, институции, бързи кредити и колекторски фирми. Трябва да бъдат направени промени, защото другото е убийствено за българските граждани. Темите, с които смолянчани ангажираха вниманието ни, не се разграничават особено от темите на българските граждани днес.

Аз съм истински възмутена от случая с една куриерска компания, която продължава да рекетира и мами гражданите, които работят за нея. Тя сключва, освен трудови договори и граждански договори, но не си плаща сметките. В случая в Смолян са си позволили служители на тази компания да фалшифицират подписи, за да докажат, че дължимите суми за трудови възнаграждения са платени. Това не е така и е доказано през съответните експертизи. Скандалното в този случай е че, тази фирма определено има чадър от институциите, защото някак си успява да печели и обществени поръчки. Тя извършва куриерските услуги на Министерство на земеделието, МВР, редици агенции, а е неизправна по отношение на гражданите. Сега, както се оказа, от разследването което направих, е некоректна и към бюджета, тъй като има неплатени публични задължения. Фирмата е „Стар пост“ и ужилените от нея са стотици български граждани, които са били служители.

Използвам случая да се обърна към Инспекцията по труда да не си затваря очите, а да защити поне гражданите, които са били на трудови договори към тази фирма. Неплащането на заплати с години наистина трябва да бъде санкционирано с цялата строгост на закона.

Обръщам се и към българските институции, към днешна дата тази фирма е спечелила и изпълнява обществени поръчки-ВиК-та, Агенция „Митници“, МВР, НЗОК, Министерство на финансите. Тази фирма има сключени договори с тези държавни структури за извършване на куриерски услуги, при положение, че тя се занимава с измама на хората, които работят при нея. Допускам, че офертите й са наистина най-изгодни, защото там перо „плащане на заплати“ - липсва.“, коментира Мая Манолова пред журналисти. Бившият омбудсман на републиката посети Смолян и за да представи пред смолянчани новото гражданско движение „Изправи се БГ“, което създаде в края на миналата година.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини