15 °C

Мустафа Карадайъ в Кърджали: Силата ни е в нашето единство и заедност

„За мен е огромна чест да бъда тук сред вас по повод Международния ден на майчиния език. За съжаление тази вечер сред нас не виждам представители на държавната власт. Какво трябва да направим, за да бъдат и те сред нас? Отговорът е много лесен: Да влезем в управлението на страната!”. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на празничния концерт в Кърджали по повод  Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той подчерта, че представителите на Движението за права и свободи 21 години отбелязват Деня на майчиния език, а досега нито един представител на държавните институции не уважил значимия празник. „Значи, за да бъдат те тук, ние трябва да бъдем в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина.

А как ще стане това? С нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност”, заяви Мустафа Карадайъ.

С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие. Честването уважиха още зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Юкчюн, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още кметове на общини, представители на всички структури на ДПС в областта, граждани.

В своето приветствие зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че майчиният език  е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

„Тази вечер за 21-ви път празнуваме заедно Международният ден на майчиния език. Ние всяка година на 21 февруари ще бъдем тук и ще отбележим този значим ден за нас.

Майчиният език ни вдъхновява за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог“, заяви инж. Хасан Азис.

Вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун отбеляза, че за нея е особено приятно да бъде тук в Кърджали-столицата на толерантността. „Майчиният език е най-голяма ценност на човека и допринася за запазването на неговата личност. Наше задължение е да опазим тази самоличност и да я предадем на поколенията“, допълня тя.

Народният представител Ерол Мехмед заяви, че човек винаги се връща към своите корени, не ги забравя. „Ние трябва да опазим майчиния си език, защото с него споделяме най-добре самоличността си. Това го видяхме от нашите предци и  сме длъжни да го запазим“, категоричен бе Ерол Мехмед.

В богатата празнична концертна програма със стихове, танци, скечове и музикални изпълнения се включиха всички седем общини от областта. Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини