30 °C

Мустафа Карадайъ в Кърджали: Силата ни е в нашето единство и заедност

„За мен е огромна чест да бъда тук сред вас по повод Международния ден на майчиния език. За съжаление тази вечер сред нас не виждам представители на държавната власт. Какво трябва да направим, за да бъдат и те сред нас? Отговорът е много лесен: Да влезем в управлението на страната!”. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на празничния концерт в Кърджали по повод  Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той подчерта, че представителите на Движението за права и свободи 21 години отбелязват Деня на майчиния език, а досега нито един представител на държавните институции не уважил значимия празник. „Значи, за да бъдат те тук, ние трябва да бъдем в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина.

А как ще стане това? С нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност”, заяви Мустафа Карадайъ.

С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие. Честването уважиха още зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Юкчюн, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още кметове на общини, представители на всички структури на ДПС в областта, граждани.

В своето приветствие зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че майчиният език  е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

„Тази вечер за 21-ви път празнуваме заедно Международният ден на майчиния език. Ние всяка година на 21 февруари ще бъдем тук и ще отбележим този значим ден за нас.

Майчиният език ни вдъхновява за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог“, заяви инж. Хасан Азис.

Вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун отбеляза, че за нея е особено приятно да бъде тук в Кърджали-столицата на толерантността. „Майчиният език е най-голяма ценност на човека и допринася за запазването на неговата личност. Наше задължение е да опазим тази самоличност и да я предадем на поколенията“, допълня тя.

Народният представител Ерол Мехмед заяви, че човек винаги се връща към своите корени, не ги забравя. „Ние трябва да опазим майчиния си език, защото с него споделяме най-добре самоличността си. Това го видяхме от нашите предци и  сме длъжни да го запазим“, категоричен бе Ерол Мехмед.

В богатата празнична концертна програма със стихове, танци, скечове и музикални изпълнения се включиха всички седем общини от областта. Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини