Мустафа Карадайъ в Кърджали: Силата ни е в нашето единство и заедност

„За мен е огромна чест да бъда тук сред вас по повод Международния ден на майчиния език. За съжаление тази вечер сред нас не виждам представители на държавната власт. Какво трябва да направим, за да бъдат и те сред нас? Отговорът е много лесен: Да влезем в управлението на страната!”. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на празничния концерт в Кърджали по повод  Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той подчерта, че представителите на Движението за права и свободи 21 години отбелязват Деня на майчиния език, а досега нито един представител на държавните институции не уважил значимия празник. „Значи, за да бъдат те тук, ние трябва да бъдем в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина.

А как ще стане това? С нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност”, заяви Мустафа Карадайъ.

С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие. Честването уважиха още зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Юкчюн, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още кметове на общини, представители на всички структури на ДПС в областта, граждани.

В своето приветствие зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че майчиният език  е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

„Тази вечер за 21-ви път празнуваме заедно Международният ден на майчиния език. Ние всяка година на 21 февруари ще бъдем тук и ще отбележим този значим ден за нас.

Майчиният език ни вдъхновява за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог“, заяви инж. Хасан Азис.

Вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун отбеляза, че за нея е особено приятно да бъде тук в Кърджали-столицата на толерантността. „Майчиният език е най-голяма ценност на човека и допринася за запазването на неговата личност. Наше задължение е да опазим тази самоличност и да я предадем на поколенията“, допълня тя.

Народният представител Ерол Мехмед заяви, че човек винаги се връща към своите корени, не ги забравя. „Ние трябва да опазим майчиния си език, защото с него споделяме най-добре самоличността си. Това го видяхме от нашите предци и  сме длъжни да го запазим“, категоричен бе Ерол Мехмед.

В богатата празнична концертна програма със стихове, танци, скечове и музикални изпълнения се включиха всички седем общини от областта. Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини