7 °C

Мустафа Карадайъ в Кърджали: Силата ни е в нашето единство и заедност

„За мен е огромна чест да бъда тук сред вас по повод Международния ден на майчиния език. За съжаление тази вечер сред нас не виждам представители на държавната власт. Какво трябва да направим, за да бъдат и те сред нас? Отговорът е много лесен: Да влезем в управлението на страната!”. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на празничния концерт в Кърджали по повод  Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той подчерта, че представителите на Движението за права и свободи 21 години отбелязват Деня на майчиния език, а досега нито един представител на държавните институции не уважил значимия празник. „Значи, за да бъдат те тук, ние трябва да бъдем в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина.

А как ще стане това? С нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, Нашата сила е в нашето единство и в нашата заедност”, заяви Мустафа Карадайъ.

С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие. Честването уважиха още зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Юкчюн, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още кметове на общини, представители на всички структури на ДПС в областта, граждани.

В своето приветствие зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че майчиният език  е един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

„Тази вечер за 21-ви път празнуваме заедно Международният ден на майчиния език. Ние всяка година на 21 февруари ще бъдем тук и ще отбележим този значим ден за нас.

Майчиният език ни вдъхновява за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог“, заяви инж. Хасан Азис.

Вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун отбеляза, че за нея е особено приятно да бъде тук в Кърджали-столицата на толерантността. „Майчиният език е най-голяма ценност на човека и допринася за запазването на неговата личност. Наше задължение е да опазим тази самоличност и да я предадем на поколенията“, допълня тя.

Народният представител Ерол Мехмед заяви, че човек винаги се връща към своите корени, не ги забравя. „Ние трябва да опазим майчиния си език, защото с него споделяме най-добре самоличността си. Това го видяхме от нашите предци и  сме длъжни да го запазим“, категоричен бе Ерол Мехмед.

В богатата празнична концертна програма със стихове, танци, скечове и музикални изпълнения се включиха всички седем общини от областта. Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
26 фев 2021
Последни новини