6 °C

Час по право в "Славейков"

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Съдия Дарина Байданова от Районен съд – Кърджали се срещна с десетокласници от СУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали и изнесе лекция на тема „Права и задължения на непълнолетните. Съдебни процедури с участието на непълнолетни“. Презентацията е първият урок за тази година в Кърджали по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда в часовете по философия в 10 клас на близо 170 училища в цялата страна. Районен съд – Кърджали се включва за пети път в инициативата, а СУ „П.Р. Славейков“ и преподавателката по философия Руса Бориславова са традиционен партньор и участник в нея.

Кой е малолетен и кой непълнолетен? Кога може да се работи и при какви условия? Кога едно дете носи наказателна отговорност? Имат ли право непълнолетните да сключват граждански брак? Защо е необходимо да се търси разрешението на съда при боравене със средствата от детски спестовен влог? Колко е важна декларацията за придружителна непълнолетни след 22 часа на обществени места и какви глоби грозят родителите, ако няма такава декларация? Това са само част от въпросите, които бяха разисквани с учениците от 10 „б“ и 10 „в“ класове в СУ „П.Р.Славейков“.

„Законът е да се спазва от всички. Ако се съобразявате със закона, той ще ви направи свободни,“ апелира пред учениците съдия Байданова. Тя разясни какви са основните права, но и задължения на младите хора – като потребители, като деца на своите родители, като ученици, пешеходци и участници в движението, като спортисти и като хора.В подкрепа цитира много примери от съдебната практика – за смяна на собствено име или желание на непълнолетни да сключат граждански брак, например, които предизвикаха интереса на десетокласниците и станаха повод за въпроси в края на часа по право.

До края на втория учебен срок учениците от 10 клас на СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали ще имат още няколко урока, изнесени от магистрати от Районен съд – Кърджали. Сред темите са наболели проблеми, като трафик на хора, превенция срещу наркотици, злоупотреба с алкохол, защита на правата на младите хора. Предвижда се през месец април учениците да посетят Съдебната палата и да се запознаят с различните отдели и служби в Районния съд, а през месец май ще участват и в симулативен съдебен процес, в който ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини