22 °C

Час по право в "Славейков"

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Съдия Дарина Байданова от Районен съд – Кърджали се срещна с десетокласници от СУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали и изнесе лекция на тема „Права и задължения на непълнолетните. Съдебни процедури с участието на непълнолетни“. Презентацията е първият урок за тази година в Кърджали по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда в часовете по философия в 10 клас на близо 170 училища в цялата страна. Районен съд – Кърджали се включва за пети път в инициативата, а СУ „П.Р. Славейков“ и преподавателката по философия Руса Бориславова са традиционен партньор и участник в нея.

Кой е малолетен и кой непълнолетен? Кога може да се работи и при какви условия? Кога едно дете носи наказателна отговорност? Имат ли право непълнолетните да сключват граждански брак? Защо е необходимо да се търси разрешението на съда при боравене със средствата от детски спестовен влог? Колко е важна декларацията за придружителна непълнолетни след 22 часа на обществени места и какви глоби грозят родителите, ако няма такава декларация? Това са само част от въпросите, които бяха разисквани с учениците от 10 „б“ и 10 „в“ класове в СУ „П.Р.Славейков“.

„Законът е да се спазва от всички. Ако се съобразявате със закона, той ще ви направи свободни,“ апелира пред учениците съдия Байданова. Тя разясни какви са основните права, но и задължения на младите хора – като потребители, като деца на своите родители, като ученици, пешеходци и участници в движението, като спортисти и като хора.В подкрепа цитира много примери от съдебната практика – за смяна на собствено име или желание на непълнолетни да сключат граждански брак, например, които предизвикаха интереса на десетокласниците и станаха повод за въпроси в края на часа по право.

До края на втория учебен срок учениците от 10 клас на СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали ще имат още няколко урока, изнесени от магистрати от Районен съд – Кърджали. Сред темите са наболели проблеми, като трафик на хора, превенция срещу наркотици, злоупотреба с алкохол, защита на правата на младите хора. Предвижда се през месец април учениците да посетят Съдебната палата и да се запознаят с различните отдели и служби в Районния съд, а през месец май ще участват и в симулативен съдебен процес, в който ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
07 юни 2020
Последни новини