26 °C

Час по право в "Славейков"

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Съдия Дарина Байданова от Районен съд – Кърджали се срещна с десетокласници от СУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали и изнесе лекция на тема „Права и задължения на непълнолетните. Съдебни процедури с участието на непълнолетни“. Презентацията е първият урок за тази година в Кърджали по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда в часовете по философия в 10 клас на близо 170 училища в цялата страна. Районен съд – Кърджали се включва за пети път в инициативата, а СУ „П.Р. Славейков“ и преподавателката по философия Руса Бориславова са традиционен партньор и участник в нея.

Кой е малолетен и кой непълнолетен? Кога може да се работи и при какви условия? Кога едно дете носи наказателна отговорност? Имат ли право непълнолетните да сключват граждански брак? Защо е необходимо да се търси разрешението на съда при боравене със средствата от детски спестовен влог? Колко е важна декларацията за придружителна непълнолетни след 22 часа на обществени места и какви глоби грозят родителите, ако няма такава декларация? Това са само част от въпросите, които бяха разисквани с учениците от 10 „б“ и 10 „в“ класове в СУ „П.Р.Славейков“.

„Законът е да се спазва от всички. Ако се съобразявате със закона, той ще ви направи свободни,“ апелира пред учениците съдия Байданова. Тя разясни какви са основните права, но и задължения на младите хора – като потребители, като деца на своите родители, като ученици, пешеходци и участници в движението, като спортисти и като хора.В подкрепа цитира много примери от съдебната практика – за смяна на собствено име или желание на непълнолетни да сключат граждански брак, например, които предизвикаха интереса на десетокласниците и станаха повод за въпроси в края на часа по право.

До края на втория учебен срок учениците от 10 клас на СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали ще имат още няколко урока, изнесени от магистрати от Районен съд – Кърджали. Сред темите са наболели проблеми, като трафик на хора, превенция срещу наркотици, злоупотреба с алкохол, защита на правата на младите хора. Предвижда се през месец април учениците да посетят Съдебната палата и да се запознаят с различните отдели и служби в Районния съд, а през месец май ще участват и в симулативен съдебен процес, в който ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини